середа, 20 листопада 2019 р.

Юлія Ковалевська: Земля вже стала товаром: в «земельному референдумі» немає сенсу


Як ми повідомляли, минулого тижня по всій країні і Запорізькій області, зокрема, прокотилися акції протесту, учасники яких вимагали від керівництва країни продовжити мораторій на продаж землі в Україні до ухвалення справедливого земельного законодавства.

 Але голос народу в черговий раз не був почутий. І Верховна Рада більшістю голосів народних Зе-депутатів відкрила в Україні ринок землі.
На думку народного депутата України V і VI скликань, депутата Запорізької обласної ради від Опозиційного блоку Юлії Ковалевської, остаточне рішення про відкриття ринку землі навряд чи було підготовлено на рівні Верховної Ради. За допомогою розмов про всеукраїнський референдум влада просто «заспокоює» своїх виборців.
Про це Юлія Ковалевська  повідомила в ексклюзивному коментарі кореспонденту «ЕХО Києва».
 -Під всі розмови про підготовлений пакет законопроектів про народовладдя, той принциповий законопроект про зняття мораторію на продаж землі, який, як раз і вимагав консультацій з суспільством у форматі референдуму, був прийнятий в першому читанні без врахування  громадської думки. Судячи з усього, остаточне рішення було підготовлено не на рівні Верховної Ради. А народних депутатів просто поставили перед фактом необхідності «правильного»  голосування. Тому і доводиться заспокоювати виборців міркуваннями про «майбутній»  референдум, який в умовах, що склалися,  буде вже непотрібним, - зазначила  Юлія Ковалевська, яка вважає, що  «земля сільськогосподарського призначення вже стала товаром без жодних референдумів».
- Від першої особи - спікера Верховної Ради України Дмитра Разумкова - прозвучало оригінальне трактування самої ідеї народовладдя. Перша теза, озвучена Разумковим, така: провести референдум про продаж землі між першим і другим читанням законопроекту не представляється можливим, тому що немає відповідного закону. Згідно з другою тезою, референду з приводу допущення продажу землі іноземцям можливий. Навіть раніше 2024 року. Причому сам голова  українського парламенту виступає «за» зняття обмежень на продаж. Подібне віддалення дати можливого референдуму відкриває шлях до прийняття необхідної законодавчої бази у всій повноті вже зараз. Після чого залишиться запитати у народу: «Так, ви за продаж землі іноземцям?», Або: «Ні, ви ж не проти продажу землі іноземцям? », - резюмувала  депутат Запорізької обласної ради Юлія Ковалевська.