субота, 23 листопада 2019 р.

Кулінарні шедеври з цибулі


Цибуля - овоч, без якого не можливо уявити приготування салатів, супів, страв з картоплі, м’яса, різних підлив, соусів. Сьогодні ми підібрали для вас оригінальні страви з цибулі. 

Цибуля, запечена в сухарях «Хризантема»
Інгредієнти

цибуля (велика) -1 шт.,
яйце -1 шт.,
мелені сухарі -0,5 склянки,
чебрець -1 ч. ложка,
сіль і чорний мелений перець -за смаком.
Спосіб приготування
Обчистіть цибулину і поставте «хвостиком» вгору. Тонким ножем, зверху вниз, розріжте цибулину на 16-20 сегментів (стежте, щоб ніж не заходив за середину овоча). Переверніть цибулину вгору зрізаною верхівкою і пальцями розберіть її на пелюстки. Отриману «хризантему» перекладіть у форму, в якій вона буде запікатися.Яйце збийте виделкою. Сухарі змішайте з чебрецем, сіллю і перцем.Акуратно пензликом змажте кожну пелюстка «хризантеми» яйцем, потім присипте сухарями.З фольги зробіть купол і прикрийте ним цибулину. Запікайте в розігрітій до 220 °С духовці 7 хвилин, потім приберіть фольгу і продовжуйте запікати ще 10-15 хвилин до золотистого кольору цибулини.Подавайте закуску з улюбленим соусом.

Французький цибулевий суп
Інгредієнти
цибуля - 800 г.
бульйон яловичий- 800 мл
твердий сир- 150 г.
хліб білий- 8 скибочок
масло вершкове- 40 г.
оцет- 1 ст. ложка
олія оливкова- 1 ст. ложка
кмин- 2 гілочки
лавровий лист- 1 шт.
чорний мелений перець та сіль за смаком
Спосіб приготування
Цибулю почистити, порізати великими кубиками.
У каструлі розтопити масло, викласти цибулю і, постійно помішуючи, обсмажити її до прозорості. Додати сіль, перець, гілочки кмину, лавровий лист, оцет, долити половину бульйону і варити 30-40 хвилин.
Скибочки свіжого білого хліба обсмажити з обох сторін на оливковій олії. Сир натерти на великій тертці. Бульйон, що залишився, вилити у каструлю з цибулею і прокип’ятити протягом кількох хвилин. Розлити суп у порційні посудини, зверху викласти по скибочки хліба, посипати тертим сиром. Поставити суп у розігріту до 180 С духовку. Коли сир розплавиться і злегка зарум’яниться, вийняти суп і відразу ж подавати.

Цибуля, фарширована сиром і беконом
Інгредієнти

цибуля - 6 шт.,
оливкова олія - 3 ст. ложки,
бекон - 6 смужок,
часник - 1 зубець,
м'який сир - 200 г,
чебрець - кілька гілочок,
сіль - за смаком.
Спосіб приготування
Цибулю почистіть і відваріть в підсоленій воді протягом 10 хвилин. Цибулю вийміть з води, обсушіть і виріжте середину, верхівки з хвостиком зріжте і відкладіть в сторону. Серцевину цибулі подрібніть і обсмажте на оливковій олії разом з дрібно нарізаним часником.
Бекон наріжте маленькими кубиками і додайте у сковороду з цибулею, обсмажте. Зніміть сковороду з вогню і охолодіть. Сир натріть на тертці і змішайте з цибулею і беконом.
Цибулю нафаршируйте, накрийте «кришечкою», що залишилася від цибулі, змастіть олією.
Запікайте в духовці до готовності (25-30 хвилин) до золотистого кольору при температурі 200 °С.
Готову цибулю прикрасьте гілочками свіжого чебрецю і подавайте до столу.

Цибулеві кільця в паніровці з чіпсів

Інгредієнти
цибуля - 1 шт.,
вершковий сир - 2 ст. ложки,
яйце - 1 шт.,
борошно - 3 ст. ложки,
чіпси - 1 середня пачка,
сіль і чорний мелений перець - за смаком.
Спосіб приготування
Яйце і вершковий сир збийте блендером. Додайте приблизно 1 ст. ложку борошна і ретельно розмішайте. В окремій мисочці змішайте 2 ст. ложки борошна, перець і сіль. Чіпси подрібніть і пересипте в глибоку тарілку.Цибулю наріжте кільцями, товщиною 0,5 см.Кільця цибулі обваляйте в суміші борошна з перцем і сіллю, потім в клярі, потім – в крихті з чіпсів. Перекладіть кільця на деко. Запікайте близько 10 хвилин при температурі 190 °С. Подавайте з вашим улюбленим соусом.


Маринована цибуля на зиму
Інгредієнти

цибуля (маленька, біла або червона) -1 кг,
чебрець -кілька гілочок,
чорний перець і коріандр -за смаком.
Для маринаду:
вода -1 л,
буряк -шматочок,
цукор -1 ст. ложка,
сіль -1 ст. ложка,
оцтова кислота -1 ст. ложка.
Спосіб приготування
Цибулю очистіть, обшпарте окропом, укладіть в стерилізовані банки. Додайте спеції.З необхідних інгредієнтів приготуйте маринад і залийте ним цибулю.Покладіть в банки по гілочці чебрецю.Банки стерилізуйте 15 хвилин. Закатайте стерилізованими кришками.