субота, 25 січня 2020 р.

Смачно по суботах. Домашня випічка із сиром


Сьогодні ми пропонуємо добірку рецептів домашньої випічки із основним інгредієнтом сиром.
Соковиті  пиріжки, хрумке печиво, ароматні кекси та еклери, смачні «равлики»  сподобаються і малим, і дорослим. 

 Сирне печиво
Інгредієнти:
Борошно – 180 г.
вершкове масло – 130 г.
100 грамів твердий сир – 100г.
курячі яйця – 2 штуки
дрібка солі
Спосіб приготування:
Просіяти борошно, додати сіль і порізане шматочками вершкове масло. За допомогою блендера все ретельно перемішати до однорідної консистенції.
В отриману суміш додати одне куряче яйце, все ретельно вимішати.
Твердий сир потерти на грубій тертці і додати до тіста. Місити тісто потрібно швидко, поки масло не почало танути.
З готового тіста сформувати кулю, загорнути її в харчову плівку, покласти в холодильник на годину .
Підготувати формочки для вирізання печива.
Дістати тісто з холодильника і розкатати з нього корж товщиною півсантиметра. Вирізати формочками печиво.
Деко застелити папером для запікання, викласти на нього печиво, проколоти його виделкою.
Один яєчний жовток збити з чайною ложкою перевареної води і помазати отриманою сумішшю печиво.
Поставити в розігріту духовку і випікати 15 хвилин при температурі 180º.
                                      
Сирні пиріжки з яблуками


Інгредієнти:
кисломолочний сир300 г. 
сметана – 5 столових ложок
соди1 чайна ложка
яйця – 2 шт.
борошно
сіль
яблука – 500 г.
цукор за смаком    

Спосіб приготування:
Яйця, сіль, сметану, соду збити. Соду гасити оцтом не потрібно, адже вона погаситься завдяки кислоті, що є у сметані та сирі.
Якщо сир надто сухий і з крупинками, його краще перемолоти через м’ясорубку.
До сира додати борошно, яєчно-сметанну суміш і замісити тісто середньої густоти. Воно не повинно бути надто м’яким, бо пиріжки рватимуться і витікатиме сік з яблук на сковороді.
Яблука розрізати на половинки, вирізати серцевину і потерти на грубу тертку. Шкірку знімати не обов’язково. Зайвий сік з яблук відтиснути.
Тісто розкачувати, вирізати кружальця діаметром близько 10 сантиметрів, класти столову ложку яблук посередині і чайну ложку цукру. Кількість цукру можна змінювати залежно від вашого смаку і від того, наскільки солодкі чи кислі яблука. Звичайно, пиріжки виходять смачніші із солодкими яблуками, адже під час термічної обробки яблука стають кислішими.
Заліплювати тісто, як вареник, а тоді сплюснути пиріжок так, щоб місце з’єднання було не збоку (як у варенику), а посередині, тобто щоб пиріжок можна було класти доверху місцем з’єднання.
Смажити пиріжки на сковороді з розігрітою оліє

 Сирні  еклери
Інгредієнти:
вода – 250 мл
сіль – 0,5 ч. ложки
масло – 100 г
борошно – 200 г 
яйця – 5 шт.
твердий сир50 г

Спосіб приготування:
Зробити заварне тісто. У каструльку налити воду, всипати сіль, додати масло.
Коли вода закипить, зменшити вогонь, всипати борошно і ретельно перемішати (краще робити це товкачем для картоплі).
Зняти з вогню і дати трохи охолонути. По одному вбивати яйця, кожен раз добре вимішуючи товкачем до однорідності.
У готове тісто всипати натертий сир, можна додати паприку або будь-які сушені трави.
Викладати тісто на злегка змащене деко змоченою у воді чайною ложкою.
Поставити у розігріту до 180 градусів духовку і випікати до рум’яного кольору і твердої скоринки.
Перші 20 хв духовку не відкривати, інакше можуть осісти.
Можна начинити за допомогою кондитерської торбинки, але еклери смачні і без начинки.

Картопляні кексики з куркою та сиром

Інгредієнти:
Тісто:
картопля – 5шт.
яйця – 1 шт.
борошно – 3 ст. ложки борошна з гіркою
сіль до смаку.

Начинка:
куряче філе500 г.
цибуля – 1 шт.
часник - 2 зубці 
твердий сир - 150 г.
сіль,  перець до смаку
масло для змащування формочок
сухарі для посипання.
Спосіб приготування:
Картоплю почистити, зварити, розім’яти в пюре. Коли трішки схолоне, додати яйце і борошно, розмішати, посолити за смаком.
Приготувати начинку. Куряче м’ясо вимити, порізати на дрібні шматочки або перекрутити у м’ясорубці через насадку з великими отворами. Цибулю та часник також пропустити через м’ясорубку або змолоти в блендері. Додати до курячого фаршу, посолити, поперчити за смаком, добре вимішати.
Форми для кексів змастити маслом або маргарином і присипати панірувальними сухарями. Сир натерти на крупній тертці.
У кожну виїмку покласти приблизно по одній столовій ложці картопляного тіста, в центрі зробити ямки для начинки.
На картопляне тісто викладати 1 чайні  ложці м’ясної начинки, зверху покласти по щіпці тертого твердого сиру.
Форми з картопляними кексиками поставити у розігріту до 170 градусів духовку. Запікати близько 30 хвилин, поки не розплавиться і не зарум’яниться сир.
Готові пиріжки дістати з духовки, трішки остудити і обережно дістати з форми.

Сирні «равлики» з фаршем
Інгредієнти:
кисломолочний сир250 г.
яйця – 3 штуки (2 в тісто, 1 в кляр)
сода погашена оцтом – 1 ч. ложка
борошно – 2 скл.
свинячій фарш400 г.
цибуля – 1 шт.
сіль, перець за смаком.
Спосіб приготування:
З сиру, яєць, борошна і соди замісити м’яке тісто.
Фарш посолити, поперчити, додати потерту на дрібній тертці цибулину. Добре вимішати.
Розкатати тісто в тонкий пласт. На нього рівномірно тонким шаром викласти фарш.
Скрутити рулетиком. Нарізати шматочками товщиною 1 см.
Кожен шматочок вмокнути в борошно, потім у збите яйце й обсмажити на пательні у великій кількості олії з обох боків.