Сьогодні ми
пропонуємо добірку рецептів домашньої випічки із основним інгредієнтом сиром.
Соковиті пиріжки, хрумке печиво, ароматні кекси та
еклери, смачні «равлики» сподобаються і
малим, і дорослим.
Сирне печиво
Інгредієнти:
Борошно – 180 г .
вершкове масло – 130 г .
100 грамів твердий сир – 100г .
курячі яйця
– 2 штуки
дрібка солі
Спосіб
приготування:
Просіяти борошно, додати сіль і порізане шматочками вершкове
масло. За допомогою блендера все ретельно перемішати до однорідної
консистенції.
В отриману суміш додати одне куряче яйце, все ретельно
вимішати.
Твердий сир потерти на грубій тертці і додати до тіста.
Місити тісто потрібно швидко, поки масло не почало танути.
З готового тіста сформувати кулю, загорнути її в харчову плівку,
покласти в холодильник на годину .
Підготувати формочки для вирізання печива.
Дістати тісто з холодильника і розкатати з нього корж
товщиною півсантиметра. Вирізати формочками печиво.
Деко застелити папером для запікання, викласти на нього
печиво, проколоти його виделкою.
Один яєчний жовток збити з чайною ложкою перевареної води і
помазати отриманою сумішшю печиво.
Поставити в розігріту духовку і випікати 15 хвилин при
температурі 180º.
Сирні пиріжки з
яблуками
кисломолочний
сир – 300 г .
сметана – 5 столових
ложок
соди – 1 чайна ложка
яйця – 2 шт.
борошно
сіль
яблука – 500 г .
цукор за смаком
Спосіб
приготування:
Яйця, сіль, сметану, соду збити. Соду гасити оцтом не
потрібно, адже вона погаситься завдяки кислоті, що є у сметані та сирі.
Якщо сир надто сухий і з крупинками, його краще перемолоти
через м’ясорубку.
До сира додати борошно, яєчно-сметанну суміш і замісити
тісто середньої густоти. Воно не повинно бути надто м’яким, бо пиріжки
рватимуться і витікатиме сік з яблук на сковороді.
Яблука розрізати на половинки, вирізати серцевину і потерти
на грубу тертку. Шкірку знімати не обов’язково. Зайвий сік з яблук відтиснути.
Тісто розкачувати, вирізати кружальця діаметром близько 10
сантиметрів, класти столову ложку яблук посередині і чайну ложку цукру.
Кількість цукру можна змінювати залежно від вашого смаку і від того, наскільки
солодкі чи кислі яблука. Звичайно, пиріжки виходять смачніші із солодкими
яблуками, адже під час термічної обробки яблука стають кислішими.
Заліплювати тісто, як вареник, а тоді сплюснути пиріжок так,
щоб місце з’єднання було не збоку (як у варенику), а посередині, тобто щоб
пиріжок можна було класти доверху місцем з’єднання.
Смажити пиріжки на сковороді з розігрітою оліє
Сирні еклери
Сирні еклери
Інгредієнти:
вода – 250 мл
сіль – 0,5
ч. ложки
масло – 100 г
борошно – 200 г
яйця – 5 шт.
твердий сир – 50 г
Спосіб
приготування:
Зробити заварне тісто. У каструльку налити воду, всипати
сіль, додати масло.
Коли вода закипить, зменшити вогонь, всипати борошно і
ретельно перемішати (краще робити це товкачем для картоплі).
Зняти з вогню і дати трохи охолонути. По одному вбивати
яйця, кожен раз добре вимішуючи товкачем до однорідності.
У готове тісто всипати натертий сир, можна додати паприку
або будь-які сушені трави.
Викладати тісто на злегка змащене деко змоченою у воді
чайною ложкою.
Поставити у розігріту до 180 градусів духовку і випікати до
рум’яного кольору і твердої скоринки.
Перші 20 хв духовку не відкривати, інакше можуть осісти.
Можна начинити за допомогою кондитерської торбинки, але
еклери смачні і без начинки.
Картопляні кексики з куркою та сиром
Тісто:
картопля – 5шт.
яйця – 1 шт.
борошно – 3 ст. ложки борошна з гіркою
сіль до смаку.
Начинка:
куряче
філе – 500 г .
цибуля – 1 шт.
часник - 2
зубці
твердий
сир - 150 г.
сіль, перець
до смаку
масло для
змащування формочок
сухарі для посипання.
Спосіб
приготування:
Картоплю почистити, зварити, розім’яти в пюре. Коли трішки
схолоне, додати яйце і борошно, розмішати, посолити за смаком.
Приготувати начинку. Куряче м’ясо вимити, порізати на дрібні
шматочки або перекрутити у м’ясорубці через насадку з великими отворами. Цибулю
та часник також пропустити через м’ясорубку або змолоти в блендері. Додати до
курячого фаршу, посолити, поперчити за смаком, добре вимішати.
Форми для кексів змастити маслом або маргарином і присипати
панірувальними сухарями. Сир натерти на крупній тертці.
У кожну виїмку покласти приблизно по одній столовій ложці
картопляного тіста, в центрі зробити ямки для начинки.
На картопляне тісто викладати 1 чайні ложці м’ясної
начинки, зверху покласти по щіпці тертого твердого сиру.
Форми з картопляними кексиками поставити у розігріту до 170
градусів духовку. Запікати близько 30 хвилин, поки не розплавиться і не
зарум’яниться сир.
Готові пиріжки дістати з духовки, трішки остудити і обережно
дістати з форми.
Сирні «равлики» з фаршем
кисломолочний
сир – 250 г .
сода
погашена оцтом – 1 ч. ложка
борошно – 2 скл.
свинячій
фарш – 400 г .
цибуля – 1 шт.
сіль, перець за смаком.
Спосіб
приготування:
З сиру, яєць, борошна і соди замісити м’яке тісто.
Фарш посолити, поперчити, додати потерту на дрібній тертці
цибулину. Добре вимішати.
Розкатати тісто в тонкий пласт. На нього рівномірно тонким
шаром викласти фарш.
Скрутити рулетиком. Нарізати шматочками товщиною 1 см .
Кожен шматочок вмокнути в борошно, потім у збите яйце
й обсмажити на пательні у великій кількості олії з обох боків.