четвер, 9 січня 2020 р.

Не дамо! Безапеляційні політики хочуть ліквідувати Токмак і район


Реформа децентралізації добігає кінця і на даному етапі постало питання реформування субрегіонального рівня. Декілька років тому Мінрегіон запропонував модель Запорізької області з 5 районними центрами ( без Токмака і району)  і рекомендував обласному керівництву створити робочу групу, щоб напрацювати модель, що відповідає інтересам всіх територій Запорізької області.
З першого засідання групи було запропоновано модель 6 районів (де центром є наше місто Токмак). 
Протягом двох років роботи обласної групи цей варіант постійно підтримувався більшістю її учасників, його підтримали і незалежні експерти.
Однак сьогодні проявляється  безапеляційна позиція деяких учасників робочої групи з числа «Слуг народу», що шостий район з центром в Токмаку - не потрібен. Ця позиція обмежує жителів міста Токмак, Токмацького району та прилеглих територій. І, відверто, виглядає не патріотично по відношенню до всієї області.
- З урахуванням цих «політичних» тенденцій, мною, як міським головою міста Токмака, разом з народним депутатом Павлом Мельником і кандидатом на пост глави Токмацької районної державної адміністрації Аскадом Ашурбековим була ініційована зустріч з народним депутатом, головою підкомітету Верховної Ради з питань адміністративно-територіального устрою Україна Віталієм Безгіним, - розповів міський голова Токмака Ігор Котелевський. 
- В ході конструктивної розмови ми представили свої аргументи на користь шостого району з центром в місті Токмак, а саме:
1. Токмак має статус міста обласного підпорядкування.
2. Наявність опорної лікарні інтенсивної терапії першого рівня і розвиненої медичної сфери.
3. Наявність інфраструктури для розміщення територіальних відділень органів центральної влади.
4. Вже є велике представництво міжрайонних центральних органів влади (Пенсійний фонд, державна фіскальна служба, Поліція, міжрайонна прокуратура і суд, будівля СБУ і МРЕВ і ін.).
5. Розроблена Концепція програми подолання депресивного статусу пройшла затвердження в Кабміні на Урядовому комітеті, де  Токмак запланований стати адміністративним центром.
6. Постійне населення міста понад 31 тис. чоловік.
7. Стійкі економічні та логістичні зв'язку з прилеглими територіями.
8. На засіданні робочої групи з адміністративно-територіальним облаштування області при ОДА 23.12.2019г. , яку вів губернатор Віталій Туринок були розглянуті три варіанти запропоновані обласною архітектором Олександром Білим і переважною більшістю було проголосовано за третій варіант з шістьма районами, в одному з яких Токмак запланований бути адміністративним центром.
9. А головне - доступність адміністративних послуг, що в свою чергу, забезпечить інтереси жителів міста і району, тому деякі населені пункти знаходяться на відстані більше 100 км від Полог, що є грубим порушенням методики.
Результатом зустрічі стала чітка позиція глави підкомітету, що формат 6 районів має право бути, і ми, можемо продовжувати працювати в цьому напрямку.
Спільно з громадою ми розпочали збір підписів населення за збереження шостого району.
- Шановні токмачани! Прошу вашої підтримки у питанні збереження шостого -Токмацького - району на карті Запорізької області! Давайте разом покажемо, що Токмак заслуговує бути центром «укрупненого району»!- закликав земляків міський голова Токмака Ігор Котелевський.