четвер, 9 січня 2020 р.

Криве дзеркало децентралізації. «Чужі» серед своїх, «рідні» – для сусідів


Чи хто думав ще два місяці тому про єдність Токмацького району, коли в  результаті брудних ігор місцевих князьків Коханівську і Таврійську сільські ради по-живому «відрізали»  від моделі об`єднання семи сільрад в одну спроможну громаду нашого району. А чи хто знає, як було Коханівській  і Таврійській  сільрадам, коли місяць  тому у них відібрали останній шанс зажити по-людськи у складі спроможної громади рідного району і   підступно  виштовхнули від моделі об`єднання з Долинською і Виноградненською сільрадами. Принижені, наодинці з проблемами території і  відчуттям непотрібності рідному району, проте  з думкою про жителів своїх сіл 28 грудня депутати Коханівської і Таврійської сільської ради прийняли рішення про приєднання до сусідів - Роздольської об’єднаної територіальної громади Михайлівського району. І ця ініціатива двох токмацьких сільрад була одноголосно підтримана на сесії Роздольської ОТГ. 2 січня робоча група з децентралізації Михайлівського району також одноголосно підтримала такі зміни у складі Роздольської ОТГ.
3 січня під головуванням першого заступника голови райдержадміністрації Станіслава Фролова відбулося засідання робочої групи Токмацького району. 
 На порядку денному був розгляд звернень Таврійського і Коханівського сільських голів про внесенння змін до Перспективного плану формування громад у плані приєднання територій цих сільрад до Роздольської ОТГ.

Це питання непросте, доленосне для Токмацького району, тому на засіданні були присутні 26 із 28 членів робочої групи, народний депутат України Павло Мельник, перші особи району, міські голови Токмака Ігор Котелевський  і Молочанська Володимир Вольвач, депутати  районної і сільських рад, сільські голови, фермери, працівники апаратів районної ради і райдержадміністрації, журналісти.
Таврійська сільська голова Ірина Буравська  на підставі економічних розрахунків ще три місяці тому ініціювала створення Таврійської громади у складі  7 сільрад. Але за втручання зацікавлених осіб ця модель була розірвана, сільська голова та депутати сільради  прийняли на себе весь удар бруду і беззаконня, вислуховували погрози. І саме під тиском сільська голова мала  бажання скласти свої повноваження, і можливо, і  склала   якби за нею не стояли 2 тисячі жителів сільради. Саме з думкою про жителів сіл, про їх благополуччя і майбутнє  Таврійська і Коханівська сільські ради змушені були виходити за межі Токмацького району. І приєднуватися до Роздольської ОТГ. Цей варіант, як зазначила Ірина Буравська, був детально  прорахований і  є найбільш економічно вигідним для громад.


- У нас синиця у руках є, а ви тепер політайте за журавлем, - кинула докір районній владі Таврійська сільська голова Ірина Буравська.
Про підступність окремих осіб, які під себе розірвали Таврійську громаду, про тиск на депутатів сільради і погрози на  адресу секретаря сільради, з гіркотою говорила у своєму виступі Жовтневий сільський голова Наталія Антипенко, яка через безпідставні оббріхування та образи опинилася на лікарняному ліжку.


Коханівський сільський голова Олексій Скворцов, якого також допекли з роздраєм громад, звернувся і до керівників району, і членів робочої групи з проханням « не наступати на горло тим, хто хоче приєднатися до Роздольської ОТГ заради кращої долі своїх мешканців».
Це прохання підтримали депутат районної ради і житель Новогорівки Петро Доля, депутатки Таврійської сільської ради, які були присутні на засіданні робочої групи.

Про згоду прийняти Таврійську і Коханівську сільради до складу Роздольської ОТГ Михайлівського району заявила і голова цієї громади Валентина Копейченко.
Але на противагу цьому пролунали інші думки і пропозиції.
Народний депутат України Павло Мельник зазначив, що приєднання двох громад до сусіднього Михайлівського району не додає плюсів у вирішенні питання щодо  моделі Запорізької області у складі, зокрема,  з Токмацьким районом з  центром – у Токмаку. А від існування району залежить і доля Токмацької багатопрофільної лікарні інтенсивного лікування.


Задля збереження Токмацького району міський голова Токмака Ігор Котелевський заявив, що Токмак, як місто обласного підпорядкування, готове до будь-яких пропозицій із сільськими радами і приєднання до міста сільських територій, що межують з Токмаком.
Не допустити розриву району,  за його  єдність виступили на засіданні робочої групи голова районної ради Василь Мафтуляк, депутати районної ради Анатолій Кравченко,  Олександр Шаповал, Ірина Лаба, Ігор Пінчук, Ігор Ситнік. 
Кандидат на посаду голови Токмацької райдержадміністрації і спеціаліст з децентралізації Аскад Ашурбеков запропонував заради збереження Токмацького району повернутися до створення єдиної громади по формулі 7 сільських рад і місто Молочанськ. Цю пропозицію підтримали Молочанський міський голова Володимир Вольвач і військовий комісар Вадим Вітер.







Хоча у піку їм депутат районної ради і житель села Таврія Сергій Катречко зазначив, що на засіданні робочої групи є дві сторони: одна фахово доводить рішення Таврійської і Коханівської сільських рад приєднатися до Роздольської ОТГ Михайлівського району. Інша сторона – апелює словами. Сергій Катречко запропонував членам робочої групи підтримати звернення  Таврійської  і Коханівської сільських  рад   про внесенння змін до Перспективного плану формування громад у плані приєднання територій цих сільрад до Роздольської ОТГ. Коли ця пропозиція була поставлена на голосування, «за» підняли руки 5 чоловік, проти – 15.
За такого повороту події Долинська сільська голова і член робочої групи Ірина Липка  запропонувала внести до Перспективного плану зміни з варіантом громади:  7 сільських рад (Таврійська, Коханівська, Жовтнева, Новопрокопівська, Новенська, Виноградненська, Долинська) і  Молочанськ, як центр громади.

За цю пропозицію проголосували 16 чоловік, проти – 2.
Хоча, як було повідомлено учасникам засідання,  остаточне рішення щодо  змін у Перспективному плані формування громади Токмацького району буде за робочою групою області.
Людмила АРМАН