Сьогодні для прихильників нашої кулінарної рубрики ми підібрали добірку страв з грибів, які є не тільки смачним, а й користинм продуктом харчування.
Гриби - містять близько 90% води, цінні мінеральні речовини, а також
амінокислоти (цистин, метіонін, валін та інші), які беруть участь у синтезі і
відновлення тканин людського тіла, і широкий набір вітамінів (PP, E, D, B, залізо, фосфор, цинк, калій і інші). Невеликий
вміст натрію дає можливість вживати їх у безсольових дієтах. Корисні
властивості грибів полягають у відсутності жирів, а також цукру. Наявність у
грибах значної кількості білків дозволило називати цей продукт рослинним
м’ясом.
Хліб з грибною начинкою
Інгредієнти
хліб -1 буханка
гриби -300
г
болгарський перець -2 шт.
біла цибуля маленька - 1 шт.
сир твердий -150
г
сіль, перець за смаком.
Спосіб
приготування
Гриби та цибулю порізати, обсмажити до золотистого кольору, посолити, поперчити. Болгарський перець порізати та злегка обсмажити, до м’якості, посолити, поперчити. Сир натерти. З хліба зрізати верхівку та вибрати м’якушку. Наповнити його смаженими грибами з цибулею, перцем та зверху присипати сиром. Поставити в духовку під гриль на 5-7 хвилин, доки сир не розплавиться.
Гриби та цибулю порізати, обсмажити до золотистого кольору, посолити, поперчити. Болгарський перець порізати та злегка обсмажити, до м’якості, посолити, поперчити. Сир натерти. З хліба зрізати верхівку та вибрати м’якушку. Наповнити його смаженими грибами з цибулею, перцем та зверху присипати сиром. Поставити в духовку під гриль на 5-7 хвилин, доки сир не розплавиться.
Фаршировані шампіньйони
Інгредієнти
шампіньйони- 24 шт.
копчене куряче
філе - 100 г.
твердий сир -100 г .
вершкове масло - 2 ст. ложки
маргарин - 1 ст. ложка
зелень петрушки- 20 г
соус чилі- 1 ч. ложка
сіль, чорний мелений перець - за смаком
Спосіб приготування
Гриби помити та відділити шапочки від ніжок. Ніжки дрібно
порізати.
Копчене куряче філе дрібно порізати та змішати з
подрібненими грибами.
Зелень петрушки помити та подрібнити, додати до курки з
грибами. Додати соус чилі та масло, посолити, поперчити та ретельно перемішати.
Твердий сир потерти на великій тертці. Додати половину сиру
до начинки.
Наповнити грибні шапочки начинкою та викласти на змащене
маргарином деко. Присипати зверху рештою сиру та запікати в розігрітій до
температури 220º С духовці до утворення золотистої скоринки.
«Гнізда» зі спагетті
Інгредієнти
спагетті - 400 г,
фарш м`ясний - 200 г,
гриби - 150 г,
цибуля - 2 шт.,
помідори (великі) - 2 шт.,
часник - 1 зубець,
томатний соус - 1 ст. ложка,
сир пармезан
- 70 г,
сіль, чорний мелений перець і приправа до м'яса за смаком.
Спосіб приготування
Спагеті відваріть в підсоленій воді 3 хвилини. Промийте
водою.
Гриби поріжте і обсмажте на олії, додайте подрібнену цибулю
і продовжуйте смажити. В окремій сковороді обсмажте фарш. Змішайте гриби з
фаршем, посоліть, поперчіть, додайте приправу до м’яса і томатний соус.
Тушкуйте 3-4 хвилини.
Деко змастіть олією. За допомогою вилки викладіть спагетті у
вигляді гнізд.
На гнізда викладіть начинку і порізані кубиками помідори.
Посипте тертим пармезаном. Запікайте при
температурі 200 °C
до розплавлення сиру. При подачі прикрасьте зеленню і помідорами черрі.
Котлети з грибами
Інгредієнти
курячий фарш - 500 г,
гриби (відварені) - 200 г,
цибуля, морква, пастернак, селера, корінь петрушки - по
100 г ,
вершкове масло - 30 г,
зелень петрушки - кілька гілочок,
сіль, чорний мелений перець - за смаком,
олія - для смаження.
Спосіб приготування
Порізані овочі підсмажте у вершковому маслі на повільному
вогні до повної готовності.
Овочі додайте до фаршу, посоліть, поперчіть, вимішайте.
Візьміть 1 ст. ложку фаршу і розрівняйте на долоні,
викладіть 1 десертну ложку грибів, зверху покладіть ще маленький шматочок
фаршу, до якого другою рукою підверніть краї нижнього шару фаршу. Сформуйте
круглу або овальну котлету.
Обсмажте котлети на олії з двох боків до рум’яної скоринки.
Потім складіть котлети в сотейник і готуйте під кришкою на слабкому вогні ще 15
хвилин.
Гливи ( вешенки) в клярі
Інгредієнти
гливи - 800
г
яйце - 2 шт
борошно - 2 ст. ложки
олія - за смаком
сіль, перець - за смаком
Спосіб приготування
Гливи ретельно миємо. Відрізаємо ніжки. Солимо і перчимо
шляпки.
Для кляра з'єднуємо
яйця і борошно, солимо і ретельно перемішуємо. Якщо кляр виходить занадто
густий, додайте трохи води.
Кожну шляпку обережно
відбиваємо, вмочуємо в клярі і смажимо на попередньо розігрітій
сковороді до легкої скоринки.