пʼятниця, 14 лютого 2020 р.

На крок від смерті.У Токмаку жінку ледь не вбив шматок балкона, що відвалився


Після недавнього  снігопаду, а потім дощу і морозу, на дахах багатоповерхових будинків Токмака утворилися цілі сімейства крижаних бурульок. У ці дні вони з гуркотом падали з висоти багатоповерхівок, лякаючи випадкових перехожих. Але, виявляється, звалитися як сніг на голови токмачан, можуть не тільки вони.
«Вчора,  йдучи по Центральній вулиці став свідком дуже страшної  ситуації. Жінка, яка виходила  з книгарні, мало не стала жертвою шматка балкону, що відвалився. Добре, що в цей раз обійшлося, а якби трапилася біда?». Написав на своїй сторінці у facebook токмачанин Ігор Петров і  додав фото з місця події.

А ось що побачили ми, журналісти газети «Таврія», коли пройшлися центральними вулицями Токмака з піднятими головами.
По  вулиці Революційна, 22 в очі відразу кидається фасад старого будинку, з напівзруйнованими плитами балконів, в яких «сяє» металева арматура, з ліпниною, що раз у раз відвалюється від перил і падає вниз. А поруч з будинком з аварійними балконами - пішохідна доріжка, по якій ходять сотні токмачан: ув поліклініку і лікарню, на ринок і автовокзал, в пенсійний фонд і в магазини, кожен - по своїх справах.
Жахлива картина з аварійними балконами, небезпечними для життя людей, спостерігається в самому центрі нашого міста, на довоєнних (сталінських) багатоповерхових житлових будинках по вулицях Центральна і  Володимирська. Напівзруйновані балкони, як грізне нагадування про минулу епоху, звисають прямо над вхідними дверима районної бібліотеки,  над сходами, що ведуть в магазини «Світ книги».




Щоб покупці магазину не стали жертвами балконної НП, господарі «Світу книги»  перекрили стрічкою небезпечну частину сходів. Але це не вихід із ситуації?
 Фасади старих, сталінських багатоповерхівок, в центрі Токмака, давно потребують реставрації, а аварійні балкони - ремонту. Як мені розповіли, десятки років балкони старих будинків не ремонтувалися, власники квартир ще ген скільки років тому  зверталися в ЖЕК з проханням відремонтувати напівзруйновані балкони. Але там їм відповіли, що в тариф квартплати ремонт балкона приватизованих квартир не входить, що це справа господарів. А де у господарів такі кошти?
Центр Токмака - це своєрідна візитна картка нашого міста, зовнішній вигляд якої, на жаль, псують старі будинки. Їх фасади покриваються все новими тріщинами, а аварійні балкони висять з ризиком для життя перехожих.



- Цікаво, чи ведеться від імені міста якась робота з аварійними будинками і хто повинен стежити за їх станом?!- запитують люди.
Михайло АРМАН,
фото автора