субота, 28 березня 2020 р.

Смачно по суботах. Вітамінні страви проти коронавірусу


Шановні любителі готувати, прихильники нашої кулінарної рубрики. Сьогодні ми пропонуємо вам рецепти страв, до складу яких входять овочі і фрукти, що  володіють антиоксидантними властивостями,  зміцнюють імунну систему та  підвищують опірність організму до вірусних захворювань. Ці корисні, вітамінні  страви, імбирний чай  не тільки порадують вас оригінальним і вишуканим смаком, а й   допоможуть  захистити організм від коронавірусу, зменшити ризик захворювання на цю смертельно - небезпечну вірусну хворобу.

Вітамінний салат з фруктами, медом і лікером

Інгредієнти
грейпфрут – 1 шт
 яблуко – 1 шт
 банан – 1 шт
 ківі – 2 шт
родзинок50 г
мед - 1,5 ст. ложки 
лікер -  2 ст. ложки 
лимонний сок - 1 ст. ложка
зелень м’яти.
Спосіб приготування
Родзинки залити окропом і лишити на 5 хвилин, потім воду злити.
Яблуко, банан, ківі і м’якоть грейпфрута порізати кубиками, з’єднати, додати родзинки, перемішати.
Лимонний сік з’єднати з медом і лікером, перемішати, полити фрукти.
Прикрасити листочками м’яти.
Щоб салат виглядав ефектніше, його можна подати у шкірочках від грейпфрута. Для цього у плоду потрібно на 3 сантиметри зрізати верхівку, а м’якоть обережно вийняти ложкою.

Салат з червоної капусти
Інгредієнти
капуста білокачання - 1 шт
червона капустина - 1 шт
кукурудза консервована - 400 грамів
йогурт - 100 грамів
морква – 2 шт
піжонська гірчиця - 1 ст ложка
яблучний оцет - 1 ст ложка 
цукор - 3 ч ложки 
сіль - 1/2 ч ложки
пучок зелені
мелений чорний перець.
Спосіб приготування
Червону і білокачанну капусту промити, порізати і трішки розім’яти щоб вона пустила свій сік і стала м’якшою. Але не сильно, щоб залишилась хрусткою.
Моркву почистити, промити і натерти на крупній тертці.
Натуральний йогурт або сметану перемішати з діжонською гірчицею, цукром, меленим чорним перцем, сіллю, яблучним оцтом до однорідної консистенції.
У капусту додати моркву, кукурудзу і подрібнену зелень, ретельно перемішати.
Додати в салат приготований соус, добре вимішати.
Подавати, прикрасивши гілочкою свіжої зелені

Салат з пекінської капусти, буряка і апельсина

Інгредієнти
пекінська капуста - 1 головка 
невеликі буряки – 2 шт
апельсин – 1 шт
горіхи - 1 ст. ложка
сік четвертини лимона
олія - 2 ст. ложки 
 сіль, цукор,
 чорний перець до смаку.
Спосіб приготування
Відварити буряки до готовності, порізати кружальцями.
Капусту тоненько пошаткувати.
Апельсин почистити, розділити на дольки, кожну очистити від плівочок і розрізати навпіл.
Приготувати заправку. Олію, лимонний сік, сіль, цукор та перець помістити в банку, щільно закрутити кришку і добре потрусити, щоб усі інгредієнти змішалися.
На тарілку викласти пошатковану капусту, потім кружальця буряка, зверху дольки апельсина. Полити заправкою, посипати горішками.

Бананово-ягідний смузі з імбиром
Інгредієнти
 банан – 1 шт
заморожені   ягоди – 1 склянка
мед - 1 ст ложка 
тертий корінь імбиря - 1 ст ложка
1/2 склянки води.
Спосіб приготування
Банан очистити, розламати руками на кілька частин і покласти у блендер.
Ягоди (чудово смакує полуниця і чорниця)  трішки розморозити, але не до кінця, щоб не витік весь сік. Покласти ягоди у блендер, додати мед, тертий імбир і трохи води.
Збити напій до однорідного стану.
Налити смузі у склянку і одразу ж спожити.

Чай з імбиром і лимоном

Інгредієнти

лимон – половина
 свіжий корінь імбиру - величиною 3-3,5 см
 вода — 1,5 літра.
Спосіб приготування
З імбиру зняти шкірку, а сам корінь нарізати тонкими слайдами. Лимон помити, обдати гарячою водою, після чого нарізати кружечками. Закип’ятити воду. В  чайник для заварювання додати  слайси імбиру, кружечка  лимона. Після залити окропом і накрити кришкою. Через 15 хвилин ароматний чай можна розлити по чашках. Для поліпшення смакових якостей можна додавати цукор, мед.