субота, 16 травня 2020 р.

І корисна, і смачна печінка


Печінка надзвичайно корисна для організму людини. Лише той факт, що у ній міститься залізо, що необхідне для синтезу гемоглобіну, а отже кровотворення, робить цей продукт просто незамінним. У складі печінки одночасно присутні білки, жири і вуглеводи, вітаміни груп A, D, E, K, С, В, а також мікро- та макроелементи магній, цинк, калій, кальцій, фосфор, тощо.
У світовій кулінарії рецептів страв з печінки безліч, а ми підібрали для вас найбільш доступні, прості у приготуванні і такі смачні, що пальчики оближеш.
  Запіканка з печінки і картоплі
Інгредієнти

картопля - 250 г
яйця - 4 шт
печінковий фарш - 100 г
твердий сир - 100 г
панірувальні сухарі, жир, сіль
Спосіб приготування
Печінку відварити до готовності. Перемолоти на м’ясорубці. Картоплю відварити, почистити, просмажити шматочками на жирові, додати яйця, перемішати. Половину картоплі викласти на змащене жиром і посипане сухарями деко, потім печінковий фарш і накрити картоплею, що лишилася.
Зверху посипати сухарями, покласти ще трішки жиру
Готувати страву в духовці хвилин 30. За 5 хвилин до готовності присипати зверху тертим сиром.

 Печінка, фарширована копченим салом
Інгредієнти
печінка - 250 г
цибулина - 1 шт
панірувальні сухарі - 1 ст. ложка
копчене сало - 30 г
петрушка
яйця - 2 шт
сметана - 2 ст. ложки
олія - 2 ст. ложки
сіль
Спосіб приготування
Сало і цибулю порізати невеликими кубиками.
В сковорідку налити олію, додати сало з цибулею, 1 столову ложку подрібненої петрушки, панірувальні сухарі, посолити і обсмажити. Додати сметану, яйця, ретельно перемішати і смажити ще 2 хвилини на маленькому вогні.
В шматкові печінки зробити глибокий надріз, нафарширувати і обсмажити на олії з обох боків. Перекласти печінку у форму для запікання і пекти хвилин 40 при температурі 180 градусів.
Розрізати на шматки і прикрасити петрушкою.


Лаваш із печінкою
Інгредієнти

печінка - 100 г
лаваш - 2 квадратних листки
картопля - 2 шт
морква - 1 шт
яйця – 2 шт
плавлений сир - 100 г
спеції
Спосіб приготування
Печінку очистити від плівки, вимочити в молоці, разом з морквою перекрутити через м’ясорубку, обсмажити на олії. Картоплю потерти на дрібній тертці, обсмажити на олії і запекти з одним яйцем, як омлет. Яйце відварити, охолодити.
Розстелити лаваш, умовно розділити його на частини, на одну з яких викласти подрібнене яйце, картопляний омлет, печінку і натертий сир. Згорнути лаваш рулетом, поставити в холодильник мінімум на 3 години. Перед подачею порізати шматочками.

Печінка в клярі
Інгредієнти
печінка куряча - 1 кг
яйця - 2 шт
панірувальні сухарі
майонез - 2 ст ложки 
мелений чорний перець
олія
сіль
Спосіб приготування
Курячі яйця, майонез, мелений чорний перець і дрібку солі збити до однорідної маси.
Добавити в яєчно-майонезну суміш курячу печінку, все ретельно вимішати і залишити маринуватись на півгодини. Курячу печінку дістати з маринаду, обваляти в панірувальних сухарях і підсмажити з обох боків до золотистої скоринки на олії. Смажити на середньому вогні.
Печінка в клярі чудово смакуватиме в поєднанні з будь-яким гарніром і свіжими овочами, зеленню.

Печінкові оладки
Інгредієнти

печінка - 1 кг
цибулина - 2 шт
яйця – 2 шт
часник - 3 зубки
борошно - 3 ст. ложки
сіль, перець, олія, сметана, зелень
Спосіб приготування
Печінку і цибулю перекрутити через м’ясорубку, додати яйця, часник, сіль, перець, борошно, перемішати і поставити в холодильник на 3 години.
Викладати ложкою на сковорідку і смажити на олії до зарум’янення.
Готові оладки викласти у форму для запікання, добре змастити сметаною і присипати зеленню.
Форму накрити фольгою і поставити в духовку на невеличкий вогонь на 20-30 хвилин.