пʼятниця, 26 червня 2020 р.

Криве дзеркало децентралізації. У Токмацькому районі ще й досі колотушки колотять


Голова Запорізької облдержадміністрації Віталій Боговін закликав активістів Токмацького району  разом розбудовувати територію, а не ділити Токмаччину на новостворені «княжества».


Голова Запорізької облдержадміністрації Віталій Боговін у селі Нове  зустрівся з активом Токмацького району,  на якому були присутні голова Токмацької райдержадміністрації  Олена Шевченко, голова районної ради Василь Мафтуляк і депутати районної ради, сільгоспвиробники, делегація «народу» із села Покровське, керівники і  активісти місцевого осередку ВО «Батьківщина».
Під час зустрічі учасники обговорили проблеми території та порушили злободенну тему децентралізації,  а саме існування на теренах Токмаччини Новенської ОТГ. «А чому Новенської ОТГ?», «А чому не Остриківської ОТГ, першої ОТГ у Токмацькому районі? Чому не Новомиколаївської ОТГ, де вже пройшли вибори?».
Згідно перспективного плану формування територій громад Запорізької області, на території Токмацького району передбачено 2 об’єднані територіальні громади — Токмацька міська та Молочанська міська.
Але такий формат  об’єднання територіальних громад Токмацького району не влаштовує певних осіб, з-під ніг яких і земля йде, і влада. Але зараз не про це.
На зустрічі Новенську ОТГ відстоювали  Новенський сільський голова Анатолій Субоцький і Новопрокопівська сільська голова Наталія Бут.
Після «Діма, давай!», представник Остриківської ОТГ ( його прізвище не називалося) передав голові Запорізької облдержадміністрації Віталію Боговіну звернення 226 підписантів, які просять очільника області Остриківську ОТГ приєднати до Новенської ОТГ.
Коли було зроблено акцент на кількості підписантів, керівник області натякнув, що він знає як збираються підписи з підлеглих. За 15 хвилин!
Про те, як політичні амбіції і зацікавленість окремих осіб  не дали змоги сільським радам Токмацького району ще у 2015 році об`єднатися у Новенську ОТГ, розповіла Жовтнева сільська голова Наталія Антипенко. За її словами,  ці ж особи  в кінці 2019 року розбили потужну модель об`єднання 7 сільських рад ( Новенської, Новопрокопівської, Жовтневої, Коханівської, Таврійської, Виноградненської, Долинської) в одну спроможну громаду.

Це підтвердила і Таврійська сільська голова Ірина Буравська. А ще вона розповіла, як з Таврійською громадою, що мала проблеми з Нафтогазом, не хотіли ( не без втручання зацікавлених осіб) об’єднуватися інші сільради. А тому нікому не потрібні у Токмацькому районі Таврійська і Коханівська сільради приєдналися до Роздольської ОТГ. Це гірка правда.
На зустрічі окремі сільські жителі озвучували не бажання приєднуватися до Токмака, мовляв місто депресивне, представників  сільських територій «затруть» у міській раді. Були закиди і на адресу міського голови Токмака Ігоря Котелевського, який не міг бути на зустрічі, бо саме у цей день і час у Токмаку проводилася чергова сесія міської ради.
Не знаю як кому, але за небажанням приєднуватися до Токмака, гуртом розвивати територію міста і села, особисто мені бачилося бажання окремих зацікавлених осіб забити у Новенській ОТГ свою вотчину. Вмоститися у крісло сільського голови, оточити себе своїми депутатами сільради і їхніми голосами встановлювати під себе ставки податків, розмір орендної плати за землю, плату за землю.
У Токмацькій  ОТГ, я вважаю,  таке може не прокотити, а в сільській раді …
Голова облдержадміністрації Віталій Боговін вислухав виступаючих, висловив свої міркування щодо формування територіальних громад району та наголосив на необхідності об’єднатися та зосередити зусилля на перспективах розвитку Токмацького району.
- Ви розумієте, що буде укрупнення районів. Як би ви наразі не розподілили території, рано чи пізно все одно ви з’єднаєтесь з Токмаком та разом будете його відбудовувати. Давайте краще подумаємо, як зберегти територію. Будемо ще зустрічатися та говорити з місцевими мешканцями, з місцевою владою. Не тягніть ковдру на себе. Давайте будемо думати не лише за себе зараз, а як мають жити ваші діти та онуки. Давайте разом розбудовувати територію, а не ділити на «княжества», які ви створили, - зазначив у своєму зверненні до присутніх Віталій Боговін.
І запропонував  провести ще одну зустріч через тиждень.
А вже ввечорі, 25 червня на сайті Кабінету Міністрів України оприлюднено розпорядження «Про визначення адміністративних центрів та затвердження територій територіальних громад Запорізької області», відповідно до якого в області визначено 67 територіальних громад.
Серед них Токмацька ОТГ з центром у Токмаку, у складі якої будуть: Токмацька міська, Жовтнева, Новенська, Новопрокопівська, Остриківська, Очеретуватівська сільські ради.
Також буде Молочанська ОТГ з центром у м.Молочанськ, у складі  якої будуть:Молочанська міська, Балківська, Виноградненська, Долинська, Кіровська, Новомиколаївська сільські ради.
Таврійська і Коханівська сільські ради будуть у складі Роздольської ОТГ Михайлівського району.
Процес пішов. Тільки жаль, що у нас на Токмаччині певні зацікавлені особи продовжують колотити громади, намагаються зупинити  потяг децентралізації, хоч в останній вагон,  а вскочити, хоч у тамбурі  на приставному стільчику, а вмоститися. Бо земля з-під ніг іде і влада...
Людмила АРМАН,
фото авторки