субота, 13 червня 2020 р.

Не віримо обіцянкам. Будемо протестувати і перекривати бердянську трасу

Про це заявили доведені до відчаю жителі Таврійської сільської ради, які могли ( можуть) залишитися без земельних ділянок.
Як ми повідомляли, жителі сіл Новогорівка , Таврія, Зелений Гай випадково дізналися, що згідно наказів ГУ Держгеокадастру в Запорізькій області на території Таврійської сільської ради відбудеться « масштабне вилучення земель державної власності і земель запасу, орієнтовною площею 96 га, що знаходяться за межами сіл Новогорівка, Таврія, Зелений Гай».
У колективному  зверненні, під яким підписались 521 чоловік, до Президента України, Генерального прокурора України, Головного управління Держгеокадастру, Токмацької РДА та Запорізької ОДА, обурені люди написали, що « внаслідок таких дій 212 користувачів земельних ділянок для ведення особистого селянського господарства залишаться без засобів господарювання: вирощування городини, можливості забезпечення фуражним зерном та сіном для домашніх тварин і птиці.» Люди скаржилися і просили можновладців допомоги у вирішенні проблеми вилучення у них земельних ділянок для ведення особистого сільського господарства у користувачів.
9 червня селяни  провели збори, на яких прийняли рішення провести 13 червня акцію протесту, під час якої з 9.00 до 13.00 перекрити бердянську трасу на перехресті доріг на Таврію і Новогорівку.
Реакція на це була миттєвою.
12 червня, в.о. начальника Головного управління Держгеокадастру Петро Присяжнюк відвідав  Таврійську сільську раду, де зустрівся з місцевими мешканцями. Головні питання, що розглядались, стосувались оформлення громадянами земельних ділянок для ведення особистого селянського господарства та городництва.



Керівник обласного Держгеокадастру вислухав обурення  місцевих жителів та суть проблемних питань, надав людям необхідні роз’яснення та відповів на всі поставлені запитання.
Як повідомила Таврійська сільська голова Ірина Буравська, на зустрічі з керівником облдержгеокадастру була досягнута домовленість вирішити проблему без акції протесту. Натомість, в.о. начальника Головного управління Держгеокадастру Петро Присяжнюк просив зібрати заяви людей, які мають і хочуть  приватизувати земельні ділянки на проблемних полях. До цієї справи долучилася сільська рада і протягом суботи, понеділка та вівторка буде збирати ці заяви, та направе їх до облгеокадасту для оформлення приватизації.
По городах, що в Новогорівці, Таврії та Зеленому Гаю, люди заявили, що їм немає сенсу приватизувати «клаптики» 15 соток. Тому зажадали передати ці земельні ділянки у комунальну власність Таврійської сільської ради.
За словами Ірини Буравської, одна частина сільських жителів повірила словам Петра Присяжнюка, інша – не вірить, вважає, що людей в черговий раз обдурять і заберуть землю-годувальницю.
- Я зроблю все можливе аби врегулювати проблему цивілізованим шляхом. Але якщо люди вийдуть на акцію протесту, я буду з ними, буду відстоювати права односельців на землю, - резюмувала Таврійська сільська голова Ірина Буравська.
Чи повірили люди словам чиновників, чи вийдуть вони 13 червня на акцію протесту, і чи будуть вони  перекривати  бердянську трасу на перехресті доріг на Таврію і Новогорівку, покаже час. Чекати залишилося  вже лічені години.
Людмила АРМАН