субота, 13 червня 2020 р.

Домашня консервація з полуниці.


Якщо ви полуниці наїлися уже вдосталь – час подумати і про те, що їстимемо взимку. Звісно, полуницю, точніше, полуничне варення, джем, конфітюр. Як все це  приготувати – читайте у цій добірці рецептів домашньої консервації полуниці.

 Полуничний конфітюр
Інгредієнти

полуниця дрібна - 1 кг
цукор - 0,5 кг
желатин - 3 ст. ложки
лікер - 4 ст. ложки
Спосіб приготування
Вибрати тверді цілі ягоди полуниці,  помити і очистити від плодоніжки. Велику полуницю порізати навпіл, дрібну залишити цілою. Покласти ягоди в каструлю і засипати желатином і цукром.
Поставити усе в холодильника добу ( або на ніч), час від часу перемішуючи. Варити полуничну охолоджену масу потрібно швидко.
Поставити посуд з ягодами на вогонь і варити до кипіння, не більше 4 хв. Після чого додати трохи лікеру і добре перемішати.
Ще гарячим розливаємо конфітюр у банки і закатуємо.

Полуниця у власному соку

Інгредієнти
полуниця - 2 кг
цукор- 500 г
Спосіб приготування
Ягоди добре промити в холодній кип’яченій воді. Перебрати, покласти в емальований посуд і засипати цукром.
Через 8-10 год. (коли виділиться сік і покриє полуницю) викласти її у стерильні півлітрові банки і залити соком.
Накрити кришкою, стерилізувати 10 хв. і закатати.


 Полуничне варення
Інгредієнти


полуниця - 3 кг
цукор - 2 кг
Спосіб приготування
Ягоди полуниці помити, добре відцідити воду, очистити від плодоніжок.
Викласти  їх у посудину із товстим дном і засипати 1 кг цукру. Відставити на 6-7 годин, аби полуниця пустила сік.
Тепер ставимо на вогонь і доводимо до кипіння. Ягід не мішати, а лише струшувати. Піну, яка з’являтиметься, потрібно ложкою або шумівкою забирати. Додати ще 400 грамів цукру і кип’ятити на легкому вогні 10 хвилин.
Варення відставляємо на 6-7 годин.
Вдруге кип’ятимо, як і попередній раз. Додаємо 300 грамів цукру, 10 хвилин варимо, відставляємо.
Через 5-6 годин заварюємо варення третій раз, додаємо решту – 300 грамів – цукру, варимо 5 хвилин.
Після цього варення розлити у стерильні півлітрові банки, закатати  металевими кришками і закутати у товсту ковдру.

 Шведське  варення з полуниці
Інгредієнти
полуниця - 1 кг
цукор - 800 г 
Спосіб приготування
Ягоди помити, почистити, викласти в каструлю і поставити на вогонь. Через 20 хвилин після закипання ягоди зняти з вогню.
Засипати ягоди цукром, розмішати до повного розчинення.
Ще гарячим розкласти в стерилізовані банки, закатати.

 Желе з полуниці на зиму
Інгредієнти

полуниця - 1 кг
цукор - 1,5 кг
лимонна кислота - 1,5 ч.ложки
Спосіб приготування
Ягоди перебрати, відділивши їх від плодоніжок, і добре промити. Далі потрібно дочекатися, щоб ягоди виділили сік, для чого їх засипають половиною цукру і залишають на деякий час. Після того як сік з’явиться, в тару з полуницею висипається цукор, що залишився, і все це відправляється на плиту, де доводиться до кипіння. Все це необхідно, постійно помішуючи, варити ще протягом 15 хвилин.
Далі слід приготувати розчин лимонної кислоти, для чого її розводять в гарячому сиропі і лише після цього виливають у желе. Все це потрібно проварити ще протягом 5 хвилин, не забуваючи постійно помішувати.
Після цього желе розлити в банки, попередньо стерилізовані, і закатати. До повного охолодження банки повинні знаходитися догори дном, а потім їх потрібно прибрати в прохолодне місце.