Якщо ви полуниці наїлися уже вдосталь – час подумати і про
те, що їстимемо взимку. Звісно, полуницю, точніше, полуничне варення, джем,
конфітюр. Як все це приготувати –
читайте у цій добірці рецептів домашньої консервації полуниці.
Інгредієнти
полуниця дрібна -
1 кг
цукор - 0,5 кг
желатин - 3 ст.
ложки
лікер - 4 ст. ложки
Спосіб приготування
Вибрати тверді
цілі ягоди полуниці, помити і очистити
від плодоніжки. Велику полуницю порізати навпіл, дрібну залишити цілою.
Покласти ягоди в каструлю і засипати желатином і цукром.
Поставити усе в холодильника добу ( або на ніч), час від
часу перемішуючи. Варити полуничну охолоджену масу потрібно швидко.
Поставити посуд з ягодами на вогонь і варити до кипіння, не
більше 4 хв. Після чого додати трохи лікеру і добре перемішати.
Ще гарячим розливаємо конфітюр у банки і закатуємо.
Полуниця у власному соку
Інгредієнти
полуниця - 2 кг
цукор- 500 г
Спосіб приготування
Ягоди добре промити в холодній кип’яченій воді. Перебрати, покласти в емальований посуд і засипати цукром.
Через 8-10 год. (коли виділиться сік і покриє полуницю) викласти її у стерильні півлітрові банки і залити соком.
Накрити кришкою, стерилізувати 10 хв. і закатати.
Інгредієнти
полуниця - 3 кг
цукор - 2 кг
Спосіб приготування
Ягоди полуниці помити,
добре відцідити воду, очистити
від плодоніжок.
Викласти їх у посудину із товстим дном і засипати 1 кг цукру. Відставити на 6-7
годин, аби полуниця пустила сік.
Тепер ставимо на вогонь і доводимо до кипіння. Ягід не
мішати, а лише струшувати. Піну, яка з’являтиметься, потрібно ложкою або
шумівкою забирати. Додати ще 400 грамів цукру і кип’ятити на легкому вогні 10
хвилин.
Варення відставляємо на 6-7 годин.
Вдруге кип’ятимо, як і попередній раз. Додаємо 300 грамів
цукру, 10 хвилин варимо, відставляємо.
Через 5-6 годин заварюємо варення третій раз, додаємо решту
– 300 грамів – цукру, варимо 5 хвилин.
Після цього варення розлити у стерильні півлітрові банки, закатати металевими кришками і закутати у товсту
ковдру.
Інгредієнти
полуниця - 1 кг
цукор - 800
г
Спосіб приготування
Ягоди помити, почистити, викласти в каструлю і поставити на
вогонь. Через 20 хвилин після
закипання ягоди зняти з вогню.
Засипати ягоди цукром, розмішати до повного розчинення.
Ще гарячим розкласти в стерилізовані банки, закатати.
Інгредієнти
полуниця - 1 кг
цукор - 1,5 кг
лимонна кислота -
1,5 ч.ложки
Спосіб приготування
Ягоди перебрати, відділивши їх від плодоніжок, і добре
промити. Далі потрібно дочекатися, щоб ягоди виділили сік, для чого їх
засипають половиною цукру і залишають на деякий час. Після того як сік
з’явиться, в тару з полуницею висипається цукор, що залишився, і все це
відправляється на плиту, де доводиться до кипіння. Все це необхідно, постійно
помішуючи, варити ще протягом 15 хвилин.
Далі слід приготувати розчин лимонної кислоти, для чого її
розводять в гарячому сиропі і лише після цього виливають у желе. Все це потрібно
проварити ще протягом 5 хвилин, не забуваючи постійно помішувати.
Після цього желе розлити в банки, попередньо стерилізовані, і закатати. До повного
охолодження банки повинні знаходитися догори дном, а потім їх потрібно прибрати
в прохолодне місце.