субота, 6 червня 2020 р.

Смакота з полуниці


Полуниця – королева десертів і улюблена ягода дорослих та дітей!  А ще вона дуже смачна і має чимало корисних властивостей. Щоб полуничний сезон, що вже розпочався,  не пройшов мимо вас, ми підготували рецепти страв з цієї смачної і корисної ягоди.

Полуничний рулет

Для тіста:

яйця - шт
гаряча вода - 4 ст ложки)
цукор -150 гр
борошно - 100 гр
крохмаль - 50 гр
розпушувач - 1 ч ложка
Для крему:
вершки - 1,5 склянки
цукор - 1 склянка
полуниця - 300 гр
цукрова пудра - 1 ст ложка
Спосіб приготування
Жовтки відділити від білків. Жовтки добре збити з окропом і цукром, додати розпушувач, крохмаль і борошно. Вимішати. Білки збити у круту піну і теж ввести в тісто, обережно вимішуючи.
Тісто вилити у змащену вершковим маслом і посипану борошном прямокутну форму. Випікати при температурі 200 градусів 15 хвилин.
Корж вийняти з духовки і одразу гарячим скрутити у рулет.
Коли охолоне – розгорнути і начинити кремом.
Для крему вершки збивати з цукром, поки не загуснуть.
Крем викласти на корж, зверху розкласти порізану плоскими шматочками полуницю.
Корж знову загорнути у рулет. Зверху притрусити цукровою пудрою.


 Вареники з полуницею
Інгредієнти
борошно
склянка води
 яйце – 1 шт
сіль
полуниця
цукор - 0,5 склянки 
крохмаль - 1 ст ложка
вершкове масло
Спосіб приготування
Спочатку замісимо тісто. Яйце збити, додати у нього сіль, воду. Борошно насипати в миску, зробити в ньому заглибину і, виливаючи в цю заглибину суміш води з яйцем, замішувати тісто. Воно повинно стати однорідне і м’яке.
Залишити тісто у спокої на 20 хвилин і знову перемісити. Залишити ще на 20 хвилин.
Тим часом ягоди помити, перебрати. Великі – розрізати на шматочки.
Цукор перемішати з крохмалем. Останній не дасть витекти соку з ягід.
Розкачувати тісто тоненько, вирізати кружальця. На кожне сипати половину чайної ложки цукру з крохмалем і класти ягоди. Ретельно заліплювати.
Кидати вареники у киплячу підсолену воду. Коли піднімуться на поверхню води – вийняти шумівкою.
Змастити вареники  вершковим маслом та присипати цукром.

Квас полуничний
Інгредієнти

полуниця - 100 гр
вода - 1 л
цукор - 150 г цукру
імбир свіжий - 10 гр
сухі дріжджі - 1 ч. ложка
Спосіб приготування
Полуницю подрібнити блендером або потовкти.
Дріжджі розмішати із невеликою кількістю теплої солодкої води, зачекати, поки утвориться пінка.
У теплій воді розмішати цукор, полуничне пюру, імбир, воду з дріжджами. Рідина не повинна доходити до країв ємкості, одягнути на неї гумову рукавичку і залишити при кімнатній температурі мінімум на добу.
Якщо у приміщенні прохолодно і процес бродіння відбувається неінтенсивно (рукавичка не стоїть), можна залишити напій на 2 доби.
Потім  процідити квас, перелити у пляшку зі щільним корком, покласти у холодильник. Відкривати обережно: сильно піниться.

Домашній зефір «Полуничка»

Інгредієнти
полуниця - 200 г 
желатин швидкорозчинний - 15 г
цукрова пудра - 150 г
пів лимона
Спосіб приготування
Ягоди полуниці змолоти в блендері в пюре.
Желатин залити 100 мл полуничного соку. Дати йому набухнути, поставити на вогонь, нагрівати, помішуючи, до повного розчинення желатину, до кипіння не доводити.
Розчинений желатин влити в полуничне пюре, додати цукрову пудру, сік лимона, добре вимішати і охолодити до кімнатної температури.
Охолоджену, але не до кінця застиглу масу збивати міксером на високій швидкості 6-7 хвилин, доки не посвітлішає і не загустіє.
Викласти збиту масу в форму, застелену харчового плівкою, розрівняти. Поставити в холод на 3-4 години.
Охолоджене суфле порізати квадратиками або витиснути фігурними формочками для печива. Кожен шматочок обваляти в цукровій пудрі.


Полуничне морозиво
Інгредієнти

сметана жирна - 400 гр
молоко згущене - 400 гр (не варити)
полуниця - 200 гр
Спосіб приготування
Сметану збити зі згущеним молоком, щоб утворилася однорідна маса.
Полуницю змолоти на блендері. Обидві маси з’єднати і ретельно вимішати.
Суміш викласти у форму, в якій вона заморожуватиметься, і поставити у морозилку.
Поки морозиво знаходитиметься у морозилці, його потрібно 2-3 рази перемішати.
Перед подачею морозиво викласти у креманки, прикрасити ягодами полуниці.