Полуниця – королева десертів і улюблена ягода дорослих
та дітей! А ще вона дуже смачна і має чимало корисних властивостей. Щоб
полуничний сезон, що вже розпочався, не
пройшов мимо вас, ми підготували рецепти страв з цієї смачної і корисної ягоди.
Полуничний рулет
Для тіста:
яйця - 4 шт
гаряча вода - 4 ст ложки)
цукор -150 гр
борошно - 100 гр
крохмаль - 50 гр
розпушувач - 1 ч ложка
Для крему:
вершки - 1,5 склянки
цукор - 1 склянка
полуниця - 300 гр
цукрова пудра - 1 ст ложка
Спосіб приготування
Жовтки відділити від білків. Жовтки добре збити з окропом і цукром, додати розпушувач, крохмаль і борошно. Вимішати. Білки збити у круту піну і теж ввести в тісто, обережно вимішуючи.
Тісто вилити у змащену вершковим маслом і посипану борошном прямокутну форму. Випікати при температурі 200 градусів 15 хвилин.
Корж вийняти з духовки і одразу гарячим скрутити у рулет.
Коли охолоне – розгорнути і начинити кремом.
Для крему вершки збивати з цукром, поки не загуснуть.
Крем викласти на корж, зверху розкласти порізану плоскими шматочками полуницю.
Корж знову загорнути у рулет. Зверху притрусити цукровою пудрою.
Інгредієнти
борошно
склянка води
яйце – 1 шт
сіль
полуниця
цукор - 0,5
склянки
крохмаль - 1
ст ложка
вершкове масло
Спосіб приготування
Спочатку замісимо тісто. Яйце збити, додати у нього сіль,
воду. Борошно насипати в миску, зробити в ньому заглибину і, виливаючи в цю
заглибину суміш води з яйцем, замішувати тісто. Воно повинно стати однорідне і
м’яке.
Залишити тісто у спокої на 20 хвилин і знову перемісити.
Залишити ще на 20 хвилин.
Тим часом ягоди помити, перебрати. Великі – розрізати на
шматочки.
Цукор перемішати з крохмалем. Останній не дасть витекти соку
з ягід.
Розкачувати тісто тоненько, вирізати кружальця. На кожне
сипати половину чайної ложки цукру з крохмалем і класти ягоди. Ретельно
заліплювати.
Кидати вареники у киплячу підсолену воду. Коли піднімуться
на поверхню води – вийняти шумівкою.
Змастити вареники
вершковим маслом та присипати
цукром.
Квас полуничний
Інгредієнти
полуниця - 100
гр
вода - 1 л
цукор - 150 г цукру
імбир свіжий - 10
гр
сухі дріжджі - 1
ч. ложка
Спосіб приготування
Полуницю подрібнити блендером або потовкти.
Дріжджі розмішати із невеликою кількістю теплої солодкої
води, зачекати, поки утвориться пінка.
У теплій воді розмішати цукор, полуничне пюру, імбир, воду з
дріжджами. Рідина не повинна доходити до країв ємкості, одягнути на неї гумову
рукавичку і залишити при кімнатній температурі мінімум на добу.
Якщо у приміщенні прохолодно і процес бродіння відбувається
неінтенсивно (рукавичка не стоїть), можна залишити напій на 2 доби.
Потім процідити квас, перелити у пляшку зі щільним
корком, покласти у холодильник. Відкривати обережно: сильно піниться.
Домашній зефір
«Полуничка»
Інгредієнти
полуниця - 200
г
желатин
швидкорозчинний - 15 г
цукрова пудра - 150 г
пів лимона
Спосіб приготування
Ягоди полуниці змолоти
в блендері в пюре.
Желатин залити 100 мл полуничного соку. Дати йому набухнути,
поставити на вогонь, нагрівати, помішуючи, до повного розчинення желатину, до
кипіння не доводити.
Розчинений желатин влити в полуничне пюре, додати цукрову
пудру, сік лимона, добре вимішати і охолодити до кімнатної температури.
Охолоджену, але не до кінця застиглу масу збивати міксером
на високій швидкості 6-7 хвилин, доки не посвітлішає і не загустіє.
Викласти збиту масу в форму, застелену харчового плівкою,
розрівняти. Поставити в холод на 3-4 години.
Охолоджене суфле порізати квадратиками або витиснути
фігурними формочками для печива. Кожен шматочок обваляти в цукровій пудрі.
Полуничне морозиво
Інгредієнти
сметана жирна - 400
гр
молоко згущене - 400
гр (не варити)
полуниця - 200
гр
Спосіб приготування
Сметану збити зі згущеним молоком, щоб утворилася однорідна
маса.
Полуницю змолоти на блендері. Обидві маси з’єднати і
ретельно вимішати.
Суміш викласти у форму, в якій вона заморожуватиметься, і
поставити у морозилку.
Поки морозиво знаходитиметься у морозилці, його потрібно 2-3
рази перемішати.
Перед подачею
морозиво викласти у креманки, прикрасити ягодами полуниці.