субота, 6 червня 2020 р.

Токмацька порадниця. Сьогодні Троїцька поминальна субота 2020: що можна й не можна робити, звичаї та традиції


Що можна й не можна робити на Троїцьку батьківську суботу 2020? Яких традицій та звичаїв на троїцьку батьківську суботу слід дотримуватися? Про це розповість «Токмацька порадниця».
Вселенська Троїцька поминальна субота у 2020 припадає на 6 червня. Цього дня православним християнам прийнято поминати й молитися за всіх покійних, тому вона і названа вселенською, всеосяжною.

Кого поминають на Троїцьку батьківську суботу?
В церкві поминають на Троїцьку батьківську суботу крім рідних всіх християн, які раніше жили й померли. Кожен з них своєю вірою зробив власний внесок, заклав цеглинку в будівництво Царства Божого, що встановиться на Землі після Другого пришестя Христа. Тоді ж і всі мертві оживуть. Тому дуже важливо виділити кілька днів на рік, коли і священнослужителі, й прості парафіяни показують молитвою та службою, словом і ділом, що про померлих пам’ятають і чекають на їхнє повернення. Вселенська Троїцька поминальна субота – найважливіший з подібних днів.
Троїцька поминальна субота – що не можна робити
Не варто перетворювати поминання покійних родичів на банкет. Непогано зібрати разом сім’ю, але ретельно добирайте теми для розмови, щоб, з одного боку, уникнути конфліктів, з іншого – не вдаритися в плітки, порожні розмови й веселощі. Не можна вживати алкоголь.
Якщо згадати слов’янські традиції, що сягають корінням у язичницькі часи, вважається, що варто бути обережними на природі.
Не можна ходити до лісу й купатися у водоймах – особливо поодинці! Вважалося, що саме субота перед Трійцею – день розгулу нечистої сили, русалок, які можуть згубити необережну людину.
Заборони щодо води стосувалися і господарства – не можна прати чи полоскати білизну. Також не можна шити і прясти, мати справу з гострими предметами, як під час багатьох інших православних свят.