субота, 13 червня 2020 р.

Як токмацькі медики важкохворих рятують


«ЗДАВАТИ КРОВ В ІМ’Я ЗДОРОВОГО МИРУ». Під  таким гаслом 14 червня в Україні та у всіх країнах  світу, буде відзначатися Всесвітній день донора крові.  Це ще одна нагода віддати належну повагу і висловити подяку тим, хто регулярно дає кров заради життя важкохворих громадян
і поранених воїнів.
В рамках Всесвітнього дня донора крові структурний підрозділ м. Токмак «Запорізький обласний центр служби крові» провів 11 і 12 червня Дні донора.
11 червня День донора проходив у приміщенні Токмацького підрозділу Запорізького обласного центру служби крові ( про це ми писали тут
А 12 червня до благородної місії донорства крові долучилися медпрацівники багатопрофільної лікарні інтенсивного лікування, лабораторного центру, центру первинної медико-санітарної допомоги.  Завідуючі відділень, медсестри, молодші сестри, фельдшери,  люди у білих халатах, які знають реальну ціну і вагу донорської крові у врятуванні життів пацієнтів.
Пункт забору донорської крові було розгорнуто у приміщенні жіночої консультації.

 

Одними з перших сюди завітали і здали кров донори: Людмила Слєпова, Ірина Злиденна, Дмитро Боднарчук, Ганна Мулько, Світлана Юрченко, Ірина Панфілова, Ольга Кізіріді, Олександр Юрченко. Потім до доброї справи долучилися  Ніна Гонтарь, Сніжанна Живило, Ольга Лісняк, Христина Марченко, Світлана Шапран.

Щоб здати кров донори проходили відповідне медичне обстеження. Спочатку  огляд лікаря-терапевта Людмили Сергієнко, яка виміряла тиск і перевіряла стан здоров`я донора.


При відсутності протипоказань, лікарка  направляла  своїх колег на визначення у крові гемоглобіну. Цю процедуру виконувала фельдшер- лаборант Лілія Бойко. 


Після на донорів чекав сніданок з чаєм ( для кращої циркуляції крові) і сама процедура забору донорської крові.Тут були задіяні фельдшер лаборант Ніла Шевченко, регістратор медичний Олена Сизоненко,  сестра медична операційна Наталія Напора, молодша медична сестра Ірина Доценко.




На сьогодні донорська кров є життєво необхідною. Та донорів катастрофічно не вистачає, і це проблема не лише окремої людини, а й нашого регіону і всієї держави. Добре, що медичні працівники - донори крові розуміють, як багато вони можуть зробити для стражденних, чиє життя залежить саме від донорів. Кожна дитина, яка захворіла на рак,  людина, яка  потрапила в аварію, воїн Збройних сил України, який отримав поранення в зоні бойових дій, сподіваються на допомогу. Усього одна здача крові може врятувати їхнє  життя. 
Людмила АРМАН,
Михайло АРМАН, фото