субота, 12 вересня 2020 р.

Фото і відео. СФГ «Утро» - виробник якісного насіння гібридної кукурудзи ТМ Pioneer


Степовими дорогами Токмаччини ми під`їхали до полів, що зрошуються, та побачили масив  з гібридною кукурудзою.  Нас вразили вирівняні посіви, обрізані ряди материнських рослин  і відсутність кукурудзи, враженої хворобами та шкідниками.
Як нам пояснили – це  поле, де саме збирали початки гібридної  кукурудзи на якісне насіння.
Для того щоб виробити високоякісне  насіння гібридної кукурудзи, необхідно посіяти батьківські форми на ділянці гібридизації, вчасно виконати всі польові технологічні операції та доробити посівний матеріал. За таку справу беруться справжні професіонали сільського господарства. На Токмаччині – це вчений агроном, керуючий СФГ «Утро» Сергій Катречко із села Таврія.

Сергій Дмитрович із тих аграріїв,  які шукають нові можливості для розвитку фермерського господарства та намагаються максимально збільшити вигоду з одного гектара землі.
- З 2013 року СФГ «Утро» співпрацює з фірмою Pioneer з вирощування насіння гібридної кукурудзи. Зараз на полі сучасні комбайни збирають кукурудзяні початки, тут же завантажують їх у вантажівки, а ті везуть їх на насіннєвий завод фірми Pioneer, що розташований у Полтавській області, - розповів Сергій Катречко.
Зібрані на насіння початки гібридної кукурудзи, з поля потраплятимуть до прийомної ями насіннєвого заводу, а тоді - до цеху сортування. Наступними етапами технологічного процесу стануть сушка,  очищення, калібрування, після чого гравітаційні сепаратори відділятимуть биті насінини та легкі домішки. І тільки найякісніше зерно потрапить для протруювання, потім на лінію фасування.
А вже із заводу високоякісне насіння  гібридної кукурудзи з високою потенційною продуктивністю, стійкістю до шкідників, хвороб, несприятливих факторів навколишнього середовища ТМ Pioneer надійде до мільйонів сільгоспвиробників, серед яких і наше, токмацьке СФГ «Утро».
В тему.
Кукурудза - це перспективна культура, вирощуючи яку можна  вирішити і глобальну проблему - забезпечити продовольством дедалі більш зростаюче населення світу.
Світові компанії змушені збільшувати виробництво свого насіння в Україні з різних причин. З огляду на труднощі доставки, митні проблеми, ускладнену логістику. Нерідко насіння з‑за кордону запізнюється або ж приходить буквально під самий посів. І тоді будь‑які можливі претензії щодо якості вже запізно висувати, адже строки посіву завершуються. А от партії насіння, вирощеного і доробленого в Україні, можна роздивитися заздалегідь і навіть перевірити показники його якості.
Людмила АРМАН,
фото і відео авторки