пʼятниця, 4 грудня 2020 р.

Криве дзеркало . Як у Новопрокопівці «прихватизували» землю з розташованою на ній власністю сільської ради

 У селі Новопрокопівка йде «війна» за клаптик землі, де  розташований комплекс №6 комунальної власності сільради для водопостачання  -  артезіанська свердловина (1990 року побудови) , водонапірна башта Рожновського ( 1965 року побудови)  і будівля (1990 року побудови).  


Ця земельна ділянка площею 0,09 га з цільовим призначенням для обслуговування артезіанської свердловини, як вважають юристи,  була помилково передана у приватну власність і згідно державного акту на право приватної власності на землю належить …приватній особі, уродженцю села Солодка Балка. Як таке сталося  при розпаюванні земель колишнього КСП імені Ілліча? Це помилка чи навмисна прихватизація землі з розташованим на ній комплексом з водопостачання села Новопрокопівка? У цих питаннях на місці розбиралася журналістка міськрайонної газети «Таврія» Людмила Арман.

Помилилися, з ким не буває

Гармидер довкола клаптика землі з цільовим призначенням для обслуговування артезіанської свердловини зчинився, образно кажучи, не вчора. Він фактично триває з 2002 року, коли на руїнах колишнього КСП імені Ілліча почалося розпаювання земель. І саме тоді земельна частка ( пай)  площею  7,62 га, де розташована власність Новопрокопівської сільської ради – комплекс з водопостачання села №6 і земельна ділянка 0,09 га з цільовим призначенням для обслуговування артезіанської свердловини, відповідним розпорядженням голови Токмацької райдержадміністрації ( від 15 липня 2002 року) була передана у приватну власність члену бувшого КСП імені Ілліча, громадянину Ш. для ведення товарного сільгоспвиробництва.

Так це ж незаконно? Як так сталося? Хто і  на якій підставі змінив цільове призначення земельної ділянки для обслуговування артезіанської свердловини і передав її у приватну власність?

- Помилилися, з ким не буває, - пояснили нам в Запорізькому інституті землеустрою, що розробляв Державні акти на право приватної власності на землю, - розказала нам землевпорядник Новопрокопівської сільської ради Алла Желєзогло. 



Вона ж і пояснила, що на картах розпаювання земель колишнього КСП імені Ілліча,  на картах розмежування земельна ділянка під артезіанську свердловину виділена. Як можна було це не побачити і передати землю з розташованим на ній об’єктом комунальної власності у приватну власність, невідомо.

- Ви ж зробили неправильно державний акт, говорили ми спеціалістці інституту землеустрою, а вона нам у відповідь: «Та хто його тепер перероробляти буде!», - зазначила  землевпорядник сільради.

Поки грім не прогримів

КП «Весна», що обслуговує мережу водопостачання у селі Новопрокопівка, і власник земельної ділянки, де розташова водонапірна башта з артезіанською свердловиною №4, знаходили спільну мову. Громадянин Ш. дорогу до башти не перекривав. І комунальники мали вільний доступ до комплексу №6, що забезпечував жителів села питною водою. І все було по-людськи, поки грім не прогримів серед ясного неба.

Справа в тому, що громадянин Ш. на підставі договору свою земельну ділянку ( з розташованою на ній артезіанською свердловиною, водонапірною баштою і насосною станцією, що використовується КП «Весна» для постачання води у Новопрокопівці)  передав в оренду ТОВ «Агрофірма «Нива» з  Пологівського району. Директор цієї агрофірми Василь Качан зареєстрованим 24.03. 2017 року листом на адресу директора КП «Весна» Новопрокопівської сільської ради Сергія Чугунова просив « у місячний строк звільнити самовільно захоплену земельну ділянку від об’єктів водопостачання або узгодити з ТОВ «Агрофірма Нива» умови відшкодування неодержаних товариством доходів та понесених збитків за час невикористаних з Вашої вини частини земельної ділянки.»

- Ми були обурені змістом листа, - розповів директор КП «Весна» Сергій Чугунов. – Вищезгадана артезіанська свердловина №4 була побудована колгоспом імені Ілліча ще в 1968 році, водонапірна башта та насосна станція побудовані  в 1990 році і передані колгоспом на баланс Новопрокопівської сільської ради. На картах розпаювання колгоспних земель земельна ділянка площею 0,09 га для обслуговування артезіанської свердловини, що входить до комплексу №6, є. Тож  КП «Весна» цю земельну ділянку самовільно не захоплювало, і по суті стало заручником помилки, допущеної і в Токмацькій райдержадміністрації, і в інституті землеустрою, і в Держземкадастрі, - пояснив нам Сергій Чугунов.

Він також розповів, що у жовтні минулого року КП «Весна» перевірялося Державною екологічною інспекцією у Запорізькій області. За результатами перевірки комунальному підприємству було винесено припис про усунення порушень природоохоронного законодавства. Серед пунктів припису, зокрема, вимога встановити огорожі зон суворого санітарного режиму 1 поясу свердловин №4,№5 у селі Новопрокопівка і усунути порушення вимог земельного законодавства. Тобто привести у відповідність згідно чинного законодавства документи, що посвідчують державну реєстрацію права власності чи права користування земельною ділянкою для розміщення артезіанської свердловини.

Оскільки земельна ділянка зі свердловиною і водонапірною баштою знаходиться у приватній власності і передана в оренду агрофірмі «Нива», ці два пункти припису Державної екологічної інспекції КП «Весна» виконати не в змозі і змушене було припинити видобуток підземної води на артезіанській свердловині №4.

- Зараз ми качаємо воду на село з нової артезіанської свердловини, але вона проблемна, там плавун. І не дай, Боже, що станеться, а статися може у будь-який момент, Новопрокопівка залишиться без води, - зазначив директор КП «Весна» Сергій Чугунов.

Як це в селі і без води

Розказують жителі села Новопрокопівка.

Микола Івко, пенсіонер:


- Я все життя відпрацював у колгоспі імені Ілліча і знаю всі колгоспні свердловини ( нині діючі і ті, які вже затамповані), що використувалися господарством для водопостачання ферм, тракторних бригад і села. Артезіанська свердловина номер чотири була колгоспною і повинна разом із земельною ділянкою бути у громаді. Я вважаю, що земельна ділянка зі  свердловиною №4  була прихватизована незаконно. Як так сталося, хто допустив цю прихватизацію, давайте  розбиратися по-хорошому, не брати вила. Не можна допустити, щоб село залишилося без води..

Олександр Писаренко, депутат Токмацької міської ради:

- «Війна» з директором агрофірми «Нива» у нас на селі почалася декілька років тому, коли був   оформлений договір оренди земельної ділянки, в межах якої розташована земля для обслуговування артезіанської свердловини №4, що перебуває у власності Новопрокопівської сільської ради. Я скільки спорився з Василем Качан, просив відповісти на запитання: « А ти як брав землю в оренду, що не бачив на ній водонапірну башту і цегляну будівлю? Невже ти  не знав, що тут розташована свердловина, з якої качають питну воду для села? І не розумів, що взяв в оренду землю, що оформлена з порушенням?».

Через «війну»  за земельну ділянку під свердловиною №4, на сьогодні у Новопрокопівці працює лише одна артезіанська свердловина. Питна вода на верхні вулиці села не завжди доходить, що викликає обурення односельців.

Під час передвиборної кампанії, коли я балотувався в депутати Токмацької міської ради, люди, особливо похилого віку, зверталися до мене з проханням вирішити проблему і зі спірною земельною ділянкою, і з водопостачанням села. Тому, я як вже новообраний депутат буду порушувати цю проблему у міській раді. Я вважаю, право власності на земельну ділянку площею 0,09 га з цільовим призначенням для обслуговування артезіанської свердловини,  повинно бути повернуто  громаді законним шляхом.

Ганна Соколовська, пенсіонерка:


- Ми за власні кошти у свій час побудували вуличний газопровід, а тепер платимо гроші за транспортування газу по наших трубах. За власні кошти ми, жителі вулиці Сільська, побудували водопровід, а тепер сидимо без води. Відколи через скандал за землю, відключили артезіанську свердловину №4, питна вода з нижньої  свердловини в літній час до нас не доходить. Буває і зараз немає питної води. А як без неї на селі? У кого є транспорт, їдемо з бідонами до сусідів на нижні вулиці Новопрокопівки. Хто вручну тягне бідони на кучмовозках. Молоді, ті  й дотягнуть у бідонах воду для пиття та для домашніх потреб, а як бути старикам? Ви подивіться, як за неближній світ  ходить по воду наша сусідка, 84-річна Надія Іванівна Красно.

Такої галіматті з водопостачанням у нас у селі не було. Було, одна свердловина вийшла з ладу, качають воду з іншої. А зараз що? Вийде нижня свердловина з ладу, і все  село залишиться без води. Куди це годиться! Кажуть, земля під артезіанською свердловиною №4 була приватизована помилково. То я вважаю, хто допустив цю помилку нехай і виправляє її. Скільки ж можна село через це колотити…

Помилку вправі виправити суд

Новопрокопівська сільська рада, яка зареєструвала право власності на артезіанську свердловину №4 та водонапірну башту, не може здійснити під’їзд транспортними засобами до воданапірної башти, установити огорожу, згідно чинного законодавства, з дотриманням санітарних і охоронних норм. Тому  звернулася  16.01. 2020 року  до Токмацької райдержадміністрації з клопотанням частково скасувати, зокрема,  розпорядження голови Токмацької районної держадміністрації від 15.07. 2002 року №186 на підставі якого  земельна ділянка 0,09 га з цільовим призначенням для обслуговування артезіанської свердловини  була передана у приватну власність члену бувшого КСП імені Ілліча, громадянину Ш. для ведення товарного сільгоспвиробництва.

 Токмацька РДА розглянула це клопотання і вважає його таким, що не підлягає задоволенню. Серед підстав у листі до Новопрокопівської сільської ради від 14.02.2020 року зазначено, що відповідно до норм чинного законодавства райдержадміністрація не вправі самостійно скасовувати власні розпорядження ( хоч вони були й з помилкою – прим.авт). Якщо це розпорядження суперечить Конституції України, законам та законодавчим актам України, воно може бути скасовано судом.

Тож Новопрокопівська сільська рада в межах строків позовної давності звернулася з позовною заявою до суду з проханням скасувати  розпорядження голови Токмацької районної держадміністрації від 15.07. 2002 року №186 в частині земельної ділянки площею 0,09 га; визнати частково недійсним державний акт на право приватної власності на землю в частині земельної ділянки площею 0,09 га;  скасувати державну реєстрацію державного акту на право приватної власності на земельну ділянку площею 7,62 га в частині земельної ділянки площею 0,09 га, де розташована власність Новопрокопівської сільської ради – артезіанська свердловина та  водонапірна башта, що використовуються для водозабезпечення питною водою жителів Новопрокопівки.

Жителі села вірять, що врешті-решт суд своїм рішенням виправить помилку, що земельний клаптик площею 0,09 га буде повернутий громаді і на законних підставах використовуватиметься за цільовим призначенням – для обслуговування артезіанської свердловини.

Жителі Новопрокопівки  сподіваються, що і керівник ТОВ «Агрофірма «Нива» не буде застосовувати незаконні прийоми і намагатися повернути дишло закону на свою сторону…

Людмила АРМАН,

Токмак - Новопрокопівка - Токмак