субота, 5 грудня 2020 р.

Страви з моркви: і смачно, і корисно

 Морква -  незамінне джерело вітамінів та мінеральних елементів, без яких організм людини не здатен нормально функціонувати. У цьому овочі міститься багато клітковини, яка покращує перистальтику кишечника, а отже, очищує організм від шлаків і токсинів.

Антиоксиданти, які є в моркві, гальмують процеси старіння, виводять з організму холестерин, що сприяє профілактиці серцево-судинних захворювань. Калій забезпечує правильну роботу мязів, судин, нирок та печінки.

Морква багата лужними елементами, що очищують кров. Більш того, вона є природним цілителем при онкологічних захворюваннях. А ще – це надзвичайно смачний овоч, з якого можна приготувати безліч цікавих і корисних страв. Тож сьогодні ми підібрали для вас прості, але надзвичайно смачні  та  корисні рецепти страв  з моркви.

 Морквяні деруни з гірчичним соусом

Інгредієнти


морква

вода - 6 склянок

борошно – чверть  склянки

 яйця – 2 шт.

молоко - 3 ст. ложки

цибуля

сіль – чверть  ч. ложки

петрушка подрібнена - 2 ст. ложки

олія

Спосіб приготування

В каструлі закип’ятити 6 склянок води. Викласти туди 2 склянки  натертої на дрібній тертці моркви, накрити кришкою і варити 3 хвилини. Потім добре відцідити і промити в холодній воді.

У великій посудині змішати борошно, сіль і перець. В іншій – молоко і жовтки, збити. З’єднати обидві маси, добре перемішати. В тісто викласти варену морку, 2 столових ложки подрібненої петрушки, 2 столових  ложки дрібно порізаної цибулі.

У невеликій посудині на швидкому режимі міксером збити білки до пишноти. Додати білки в тісто, перемішати. У сковорідку із добре розігрітою олією наливати тісто ( як на оладки),  смажити деруни близько 2-ох хвилин з кожного боку.

Подавати деруни з соусом. Для його приготування  у посудині змішати 1 ст. ложку  подрібненої петрушки,  1 ст. ложку винного оцту, 1 ст. ложку готової гірчиці, 1 ч. ложку дрібно порізаної зеленої цибулі, чверть  склянки оливкової олії.


Запіканка з морквою та сиром


Інгредієнти

 морква – 4 шт

сир кисломолочний - 1 склянка

масло вершкове - 3 ст. ложки

манка - півсклянки

молоко - 1,5 склянки

 яйця – 4 шт

мелені сухарі - 4 ст. ложки

сметана - 4 ст. ложки

цукор, сіль

Спосіб приготування

Моркву помити, почистити, перекрутити через м’ясорубку, додавши трішки води. Зварити густу манку на молоці. Додати цукор, масло, жовтки, сіль, змішати з перекрученою на м’ясорубці морквою.

У блендері збити білки, додати до моркви. Викласти масу на змащену жиром і посипану сухарями форму для запікання, поставити в розігріту духовку.

Запікати до готовності. Подавати зі сметаною.

 

Пиріжки з морквою та горіхами

Інгредієнти


Для тіста:

борошно - 700 г

молоко - 1 склянка

яйця - 3 шт

вершкове масло - 100 г

дріжджі сухі - 2 ч. ложки

цукор - 2 ч. ложки

Для начинки:

морква - 4 шт

горіхи очищені - 150 г

мед - 4 ст. ложки

масло вершкове - 20 г

кориця мелена, цукор – за смаком

Спосіб приготування

2/3 борошна просіяти в миску, зробити поглиблення, збити 2 яйця, тонкою цівкою влити молоко. Додати сіль, цукор і дріжджі, все перемішати.

Розтопити вершкове масло і теплим додати до суміші. Замісити не дуже круте тісто, накрити рушником і поставити в тепле місце, щоб сходило. Як зійде, ще 2 рази замісити.

Тісто розділити на шматочки, зробити з них кульки, величиною, як грецький горіх, накрити і лишити на 20 хвилин. Потім кожен шматочок тоненько розкачати.

Моркву нашинкувати і протушити на вершковому маслі до м’якості. Додати перемелені горіхи, мед і зняти з вогню. Додати корицю і цукор. На кожен шматочок тіста викласти 1-2 ч. ложки начинки. з’єднати краї і викласти на змащене олією і присипане борошном деко.

Змастити збитим жовтком і лишити на 15 хвилин. Випікати в розігрітій до 200 градусів духовці до готовності.

 

 Морквяно-фруктовий  смузі


Інгредієнти

морквина -  1 шт

буряк - 1 невеликий

яблуко – 1 шт

груша – 1 шт

лимонний сік – 2 ст. ложки

імбир подрібнений – 2 ч.ложки

Спосіб приготування

Середнього розміру морквину і буряк відварити, почистити, порізати на шматочки. Додати очищені від кісточок  яблуко і грушу, 2 столові ложки свіжого лимонного соку, 2 чайні ложки свіжого подрібненого імбиру. Всі інгредієнти збити в блендері до однорідності.

Смузі ефективніше не пити, а саме їсти чайною ложкою. Таке повільне споживання краще сприяє швидшому насиченню з подальшим правильним засвоєнням травною системою.