Морква - незамінне джерело вітамінів та мінеральних елементів, без яких організм людини не здатен нормально функціонувати. У цьому овочі міститься багато клітковини, яка покращує перистальтику кишечника, а отже, очищує організм від шлаків і токсинів.
Антиоксиданти,
які є в
моркві, гальмують процеси старіння, виводять з
організму холестерин, що сприяє профілактиці серцево-судинних захворювань. Калій забезпечує правильну роботу м’язів, судин, нирок та
печінки.
Морква багата лужними елементами, що очищують кров. Більш
того, вона є природним цілителем при онкологічних захворюваннях. А ще – це
надзвичайно смачний овоч, з якого можна приготувати безліч цікавих і корисних
страв. Тож сьогодні ми підібрали для вас прості, але надзвичайно смачні
та корисні рецепти страв з моркви.
Інгредієнти
морква
вода - 6
склянок
борошно – чверть склянки
яйця – 2 шт.
молоко - 3
ст. ложки
цибуля
сіль – чверть ч. ложки
петрушка
подрібнена - 2 ст. ложки
олія
Спосіб приготування
В каструлі закип’ятити 6 склянок води. Викласти туди 2 склянки натертої на дрібній тертці моркви, накрити кришкою і варити 3 хвилини. Потім добре відцідити і промити в холодній воді.
У великій посудині змішати борошно, сіль і перець. В іншій – молоко і жовтки, збити. З’єднати обидві маси, добре перемішати. В тісто викласти варену морку, 2 столових ложки подрібненої петрушки, 2 столових ложки дрібно порізаної цибулі.
У
невеликій посудині на швидкому режимі міксером збити білки до пишноти. Додати
білки в тісто, перемішати. У сковорідку
із добре розігрітою олією наливати тісто ( як на оладки), смажити деруни близько 2-ох хвилин з кожного боку.
Подавати деруни з
соусом. Для його приготування у посудині
змішати 1 ст. ложку подрібненої петрушки, 1 ст. ложку винного оцту, 1 ст. ложку готової
гірчиці, 1 ч. ложку дрібно порізаної зеленої цибулі, чверть склянки оливкової олії.
Запіканка з морквою
та сиром
Інгредієнти
морква – 4 шт
сир кисломолочний
- 1 склянка
масло вершкове - 3
ст. ложки
манка -
півсклянки
молоко - 1,5
склянки
яйця – 4 шт
мелені сухарі - 4
ст. ложки
сметана - 4
ст. ложки
цукор, сіль
Спосіб приготування
Моркву помити, почистити, перекрутити через м’ясорубку, додавши трішки води. Зварити густу манку на молоці. Додати цукор, масло, жовтки, сіль, змішати з перекрученою на м’ясорубці морквою.
У блендері збити білки, додати до моркви. Викласти масу на змащену жиром і посипану сухарями форму для запікання, поставити в розігріту духовку.
Запікати до готовності. Подавати зі сметаною.
Пиріжки з морквою та горіхами
Інгредієнти
Для тіста:
борошно -
молоко - 1
склянка
яйця - 3 шт
вершкове масло -
дріжджі сухі - 2
ч. ложки
цукор - 2
ч. ложки
Для начинки:
морква - 4
шт
горіхи очищені -
мед - 4
ст. ложки
масло вершкове -
кориця мелена, цукор – за смаком
Спосіб приготування
2/3 борошна
просіяти в миску, зробити поглиблення, збити 2 яйця, тонкою цівкою влити
молоко. Додати сіль, цукор і дріжджі, все перемішати.
Розтопити вершкове масло і теплим додати до суміші. Замісити не дуже круте тісто, накрити рушником і поставити в тепле місце, щоб сходило. Як зійде, ще 2 рази замісити.
Тісто розділити на шматочки, зробити з них кульки, величиною, як грецький горіх, накрити і лишити на 20 хвилин. Потім кожен шматочок тоненько розкачати.
Моркву нашинкувати і протушити на вершковому маслі до м’якості. Додати перемелені горіхи, мед і зняти з вогню. Додати корицю і цукор. На кожен шматочок тіста викласти 1-2 ч. ложки начинки. з’єднати краї і викласти на змащене олією і присипане борошном деко.
Змастити збитим жовтком і лишити на 15 хвилин. Випікати в
розігрітій до 200 градусів духовці до готовності.
Морквяно-фруктовий
смузі
Інгредієнти
морквина - 1 шт
буряк - 1
невеликий
яблуко – 1 шт
груша – 1 шт
лимонний сік – 2
ст. ложки
імбир подрібнений
– 2 ч.ложки
Спосіб приготування
Середнього розміру морквину і буряк відварити, почистити, порізати на шматочки. Додати очищені від кісточок яблуко і грушу, 2 столові ложки свіжого лимонного соку, 2 чайні ложки свіжого подрібненого імбиру. Всі інгредієнти збити в блендері до однорідності.
Смузі ефективніше не пити, а саме їсти чайною ложкою. Таке повільне споживання краще сприяє швидшому насиченню з подальшим правильним засвоєнням травною системою.