понеділок, 18 січня 2021 р.

18 січня – Другий святвечір: що можна і що заборонено робити сьогодні ввечері

 Напередодні великого православного свята Богоявлення Господнє (або Водохреща) християни святкують Другий святвечір. Навечір’я Хрещення, Щедрий вечір, Водохресний Святвечір, як його ще називають.



Як відзначають Другий святвечір

Історія Водохресного святвечора нерозривно пов’язана з самим днем Хрещення Господнього. Цей вечір потрібен для того, щоб віддалитися від суєти і підготуватися до великого свята.

Увечері 18 січня треба обов'язково сходити до церкви й освятити воду – вона вважається цілющою. Потім нею потрібно окропити всі кутки в оселі, адже у народі вірять, що це захистить мешканців будинку від проблем і негараздів. Освячену воду зберігають впродовж усього року – до наступного свята Богоявлення.

Цього дня не можна веселитися, хоч день і має статус свята. У свято заборонено погано відгукуватися про воду або паплюжити її якимись словами. Навечір’я Хрещення – чудова пора, щоб зануритися в ополонку й очистити своє тіло і душу. Зробити це можна після того, як на небі зійде перша зірка.

До святвечора треба обов'язково прибрати в будинку та зробити всю роботу. У цей день виносили з дому і спалювали Дідуха – головний символ українського Різдва, тим самим символічно проводжаючи зиму й закликаючи весну.

Існують також традиції, пов'язані з ворожінням у Щедрий вечір. Хоч церква не схвалює цього, багато дівчат, зокрема, вдаються до такого способу зазирнути в своє майбутнє.

Чого не можна робити 18 січня

У Другий святвечір не можна їсти, поки на небі не зійде перша зірка. Звісно ж, на столі не повинно бути скоромних страв (м’ясних, молочних).

Не варто цього дня лаятися, кричати, лихословити і думати про погане, а також плакати, адже вважається, що пролиті сльози можуть накликати біду на весь рік.

Заборонено також робити важку хатню роботу.

Прикмети та повір’я на Щедрий вечір

Щоб зберегти красу і молодість шкіри, у Водохресний святвечір дівчата вмиваються снігом.

Якщо в Святвечір вдарять сильні морози – то рік буде дуже врожайним і успішним.

На деревах багато снігу – чекайте на багатий урожай плодів і меду.

Випав сніг у Водохресний святвечір – чекайте на добрий врожай зернових культур.

Якщо цього дня хрестити дитину – то на неї чекає щасливе і вдале життя.

У Святвечір сняться віщі сни, тому обов’язково запам’ятайте, що вам снилося.