вівторок, 23 березня 2021 р.

Сказано. Успіх Молочанської громади залежить від кожного з нас

 Ці слова рефреном линули на зустрічі, проведення якої з  Молочанською міською  головою Іриною Липкою  ініціювали агровиробниками Токмаччини.

Тон у цій зустрічі задав Іван Собецький, який просив очільницю громади розповісти про стуктуру міської ради і її апарату, про чисельність виконкому і чому там немає представника від аграріїв. 





Сільгоспвиробників також цікавили  бюджет Молочанської громади і  план її соціального соціально-економічного розвитку, а також земельні питання.

Молочанська міська голова Ірина Липка не залишила жодне питання без відповіді. За її словами, після виборів у  новоствореній  Молочанській  ОТГ довелося все починати з нуля, формувати по-новому структуру міської ради, створювати нові відділи, розробляти і затверджувати бюджет-2021. На сьогодні цей величезний шмат роботи виконано, структура міської ради у кількості 48 чоловік і 8 – технічних сформована, серед 19 обраних членів виконкому представників аграрії немає.

-  Якщо у вас є пропозиції по кандидатурі від сільгоспвиробників, давайте. Ми її розглянемо і без проблем введемо до складу виконкому Молочанської міської ради, -   звернулася до присутніх на зустрічі  міська голова Ірина Липка.

За її словами, на сьогодні як такого плану соціально-економічного розвитку громади немає, натомість влада разом із жителями розробляє стратегію розвитку Молочанської ОТГ  на 7 років.

Говорячи про проблемні питання міста, Ірина Липка зазначила, що  у Молочанську ситуація найгірша, ніж у будь-якій іншій сільській території громади.

У Молочанську катастрофічно не вистачає питної води. Дві свердловини замулилися, ще дві робочі свердловини не можуть підключити через зменшення потужності автомату. Зараз це питання у процесі і вирішується в області.

У Молочанську проведено ревізію 5 свердловин, з них 1 – не підлягає очищенню, 4 – підлягають. Вже почистили на вулицях Спартаківська і Ціолковського.



Міська голова висловила вдячність голові фермерського господарства і депутату Молочанської міської ради Ігорю Ситніку за допомогу у  водозабезпеченні  жителів міста.

Рівень води у Молочанську постійно падає , ми прокачуємо  і намагаємося цей рівень підняти, та разом з водою піднімається вся муляка і тече вода чорна, наче смола, -  розповіла Ірина Липка.

Критична ситуація у місті і з вивезенням твердих побутових відходів. За словами міської голови, після виборів сміттєвоз, що був у Молочанську, поїхав у Токмак. Інший – напіврозібраний- довелося ремонтувати більше місяця. За цей час вивозили сміття як могли і не без допомоги активних жителів міста.

Для вирішення проблеми з вивезення ТПВ у міській раді мають намір придбати новий сміттєвоз  на умовах співфінансування області і громади.

Інша проблема міста – не добудована каналізаційно-насосна станція, тому нечистоти зливаються куди завгодно.

Для вирішення цього проблемного питання з обласного бюджету вже виділені ошти.

Серед проблемних питань громади Молочанська міська голова назвала:  стихійне звалище на ділянці біля хлібної бази , що орендує «Нібулон», закриття рішенням суду Балківського дитсадка, розбиті дороги,  ремонт приміщення дитячо-юнацької спортивної школи та ін..




Є багато питань по фельдшерсько-акушерських пунктах і сімейних лікарях, по закладах культури, - зазначила Ірина Липка.

За її словами, на території громади є заклади культури ( називався Новомиколаївський Будинок культури), які  викликають гордість, а є й такі, де «можна повіситися на павутині»…

Тривалий час на зустрічі  обговорювалися чи не найгостріші на території громади земельні питання.

Ірина Липка пояснила, що державні землі, якими Держгеокадастр не розпорядився і які будуть передані до Молочанської ОТГ,  будуть виставлятися на аукціон, після аукціону – будуть укладатися договори оренди.

Землі колективної власності ( сінокоси і пасовища) повністю розпайовані  на території колишньої Балківської сільської ради, на інших територіях – проходять процес розпаювання. Є непорозуміння по Кіровській і Новомиколаївській сільських радах.

Виступаючи на зустрічі фермери Іван Собецький, Олександр Грищенко  висловили невдоволення щодо розпаювання земель колективної власноті на території колишньої Виноградненської сільської ради, говорили про незаконно розорені землі.






 Володимир Безручко обурювався  одноосібниками, які дурять нульовими деклараціями,   ставлять палки у колеса сільгоспвиробникам, що ведуть свою діяльність прозоро  та   чесно сплачують податки.

Представник колишньої Кіровської сільської ради Віталій Жолудь розповів, що на території сільради зареєстровано лише 6 фермерських господарств і 3 фізичні особи-підприємці. Усі інші також обробляють землі, проте  ніхто не думає про оформлення, у кожного – кум, сват, брат.

Староста сіл Леонід Бехтер додав, що у селі Ударник 6 тисяч гектар землі в обробітку, а зареєстрована лише одна агрофірма «Брама», що сумлінно сплачує податки.  Одноосібники ж замилюють очі нульовими деклараціями.

На це Ірина Липка повідомила, що вже найближчим часом буде проведена інвентаризація земель, і це є першочерговим завданням новоутвореної громади, котра прагне розвиватися та залучати інвестиції. Інвентаризація земель допоможе виявити  ділянки, що використовуються без дозвільних документів, сприятиме тому, що найцінніший ресурс – земля, приноситиме  прибуток Молочанській ОТГ, і допоможе у довготерміновому плануванні розвитку громади.

- Свій виступ я хочу закінчити на оптимістичній ноті і сказати: «Успіх нашої громади  залежить від кожного з нас. Тільки давайте не перетягувати канати, а будемо разом працювати на результат, заради майбутнього Молочанської об’єднаної територіальної громади», - резюмувала свій виступ перед сільгоспвиробниками Молочанська сільська голова Ірина Липка.

Людмила АРМАН,

Михайло АРМАН, фото