вівторок, 9 березня 2021 р.

На Токмаччині стартував проєкт «Жіноче обличчя громад»

 Цей проєкт, як зазначила радниця Токмацького міського голови Наталя Криворучко присвячений жінкам, які роблять значний внесок у розвиток нашої громади. Тому його презентація відбулася у Міжнародний жіночий день 8 березня.




Гендерний аналіз українського суспільства дає змогу виявити так звані проблемні зони, які потребують активного втручання з боку держави та суспільства, і є відправними пунктами процесу формування гендерної політики. Проблемні зони гендерної рівності (нерівності) через призму становища жінок у суспільстві були визначені в документах ІV Всесвітньої конференції ООН зі становища жінок (1995 р.).

Серед них для України найгострішими вчені та політики називають сферу зайнятості, політичну сферу, охорону здоров’я, проблеми освіти, гендерне насильство, проблеми торгівлі людьми, становище жінок з особливими потребами та жінок, що виховують дітей з інвалідністю. Проблеми недоступності якісної освіти, роботи, поєднання материнства та кар’єрного зростання, подолання насильства, включення жінок до процесів прийняття рішень стають цілями, назвемо так, першого рівня, які виконують у глобальному сенсі інструментальну роль, як сходинки до глобальної мети – зменшення, подолання бідності, поліпшення умов життя, формування умов для всебічного розвитку людської особистості. Ситуація з відсутністю можливостей для популяризації власної діяльності, поширення її результатів на рівні власної громади та за її межі породжує негативний наратив щодо активності жінок та дівчат-підлітків, поглиблює гендерний дисбаланс, знижує рівень упевненості у своїх силах. Проблема підсилюється в умовах COVID-19, коли більшість жінок вимушені залишатися вдома, беручи на себе основний тягар хатньої роботи, виключення із громадського життя, скорочуючи власну активність. Даний проект спрямований на те, щоб за допомогою відео-контенту привернути увагу громади до діяльності жінок-активісток, політикинь, науковиць, майстринь, творчих особистостей і багатьох-багатьох тих, хто змінює громади на краще.

За словами Наталії Криворучко, проєкт реалізовуватиме громадська організація «Локатор Медіа» завдяки підтримки програми мікрофінансування жіночих ініціатив в рамках проекту Національного Демократичного Інституту «Просування жіночої політичної участі в Україні» за підтримки Фонду розвитку ефективного врядування Великої Британії.