вівторок, 9 березня 2021 р.

Токмацька порадниця. Масляна прийшла. Як відзначають Масляну по днях тижня

 Розпочався  Масляний тиждень, що  триватиме з 8 по 14 березня.

Масляний тиждень, який ще називають Сирною седмицею (все тому, що в ці дні не можна їсти м’яса, але можна молочні продукти), умовно поділяють на дві частини. Перша – Вузька Масляна – триває з понеділка по четвер, а друга – Широка – у п’ятницю й суботу.




Першу половину тижня здавна присвячували господарським справам, а ось у другій половині -  відпочивали. Господині весь тиждень пекли і частували гостей млинцями.

Понеділок. Перший день Масниці – зустріч. У цей день свекри відправляли своїх невісток навідати батьків. Перший млинець також випікали в понеділок. Ось тільки його не їли, а віддавали нужденним, щоб ті пом’янули покійних родичів.

Вівторок. Другий день Масниці – загравання. Цей день повністю присвячували тому, щоб придивитися до протилежної статі і знайти собі майбутню дружину або чоловіка. Також у вівторок вперше починали закликати Масляну.

Середа.Третій день Масниці – ласунка, або скоромна середа. У цей день зяті ходили в гості на млинці до своєї улюбленої тещі. До зятя жінка повинна була проявити якомога більше ласки і любові, адже вважається, що добрішою теща буде до зятя в цей день, то кращими будуть стосунки в її дочки з новою сім’єю.

Четвертий день Масниці – розгуляй, або широкий четвер. У цей день усі домашні клопоти повинні бути завершені. Люди наповну могли почати святкувати. 

П’ятий день Масниці – тещині вечірки. А ось цього дня теща йшла в гості до зятя, щоб скуштувати млинців. До того ж не сама, а з подругами, щоб похвалитися своїм улюбленим зятем.

Шостий день Масниці – посиденьки зовиці. У суботу молоді невістки приділяли увагу своїм зовицям – сестрам і родичам чоловіка. У дім потрібно було запросити якомога більше подруг і весело провести час.

Неділя. Сьомий день тижня – проводи, або Прощена неділя. Найважливіший день усього Масляного тижня. У неділю треба попросити вибачення одне в одного, поминати померлих родичів і приготуватися до початку Великого посту.