Гречка - цариця круп, є по-справжньому екологічно чистим продуктом, оскільки не піддається генній модифікації та обробці хімікатами. Користь гречки незаперечна, вона знижує рівень цукру, сприяє схудненню, зміцнює судини, допомагає травленню, покращує стан шкіри, нігтів та волосся, заспокоює нерви і дарує гарний настрій.
Але все ж багато людей не поспішають включати її у свій
раціон, віддаючи перевагу новомодним продуктам харчування. І дуже даремно. Ми підібрали для вас рецепти смачних і
корисних страв з гречки.
Гречана запіканка з сиром та курагою
Інгредієнти:
гречка - 1 склянка.
яйця - 2 шт.
сир зернистий -
молоко - 1/3 ст.
курага -
горіхи волоські -
сметана - 2 ст. л.
мед - 2 ст. л.
вершкове масло - 1 ч. л.
сіль - 0,5 ч. л.
Спосіб приготування:
Гречку відварити. Курагу замочити в теплій воді на 30 хвилин. Потім промити та нарізати на шматочки. Змішати кашу, горіхи, курагу, сир, мед. Трохи посолити. Яйця збити з молоком, додати до гречаної каші. Все перемішати. Викласти у змащену вершковим маслом форму. Випікати при 180 градусах близько 40 хвилин. Потім вийняти запіканку, змастити верхівку сметаною і запікати ще 10-15 хвилин.
Інгредієнти:
фарш
курячий —
крупа
гречана —
вода — 600 мл.
цибуля
ріпчаста —
борошно — 1 ст. л.
олія — 2 ст. л.
крохмаль — 1 ст. л.
сіль, спеції — за смаком.
Спосіб приготування:
Гречку відварити. До курячого фаршу додати подрібнену цибулю, крохмаль і готову гречану кашу. Посолити та приправити за смаком.
На сковороді розігріти олію, всипати борошно й обсмажити до карамельного кольору, постійно помішуючи. Влити 400 мл гарячої води та варити соус 3-4 хвилини при постійному помішуванні, щоб не було грудочок. Готовий соус також посолити та приправити.
Сформувати тюфтельки, викласти їх у форму для запікання. Залити тюфтельки соусом і закрити кришкою або фольгою. Випікати при 190-200 градусах близько 30 хвилин.
Крем-суп з гречки та з печінкою
Інгредієнти:
крупа
гречана —
картопля —
цибуля
ріпчаста —
часник — 4 зубчики.
вершки (10%) — 200 мл.
бульйон — 300 мл.
печінка
куряча —
сіль, перець.
олія — 2
ст. ложки
Масло вершкове —
Спосіб приготування:
Зварити гречку. Нарізати цибулю і картоплю. На олії
обсмажити овочі з часником близько 7-10 хвилин. Влити бульйон і варити до
готовності картоплі. Додати гречку, посолити, поперчити, додати вершки,
прогріти 3-4 хв. Готовий суп подрібнити в блендері.
Курячу печінку обсмажити на вершковому маслі до готовності. Подавати суп з печінкою.
Інгредієнти:
гречана
крупа -
свинина -
морква - 2 шт.
цибуля - 1 шт.
сіль, спеції - за смаком.
борошно - 1 склянка.
кефір - 1 склянка.
яйце - 2 шт.
цукор - щіпка.
сода - 0,5 ч. л.
Спосіб приготування:
Моркву натерти на великій тертці. Цибулю подрібнити. Обсмажити овочі, додати до них січену свинину та обсмажити близько 5 хвилин. Гречку промити й додати у фарш, посолити, приправити та залити окропом у співвідношенні 2:1. Накрити кришкою і на повільному вогні довести до готовності до випарювання рідини. Або поставити в духовку.
У цей час у кефір додати соду. Яйце збити з цукром і сіллю, додати кефір. Всипати борошно і розмішати вінчиком, щоб не було грудочок. Залишити тісто на 15 хвилин.
Форму змастити маслом, дно застелити промасленим папером для випічки. Вилити половину тіста, потім остиглу гречку. Залити рештою тіста. Випікати при 180 градусах близько 40 хвилин.