субота, 20 березня 2021 р.

Токмацька порадниця. Сіль на службі у господарстві

 Кухонна сіль являє собою білу кристалічну мінеральну речовину,  зустрічається у природі, розчиняється у воді, один з небагатьох мінералів, що  їдять люди, а також найдавніша із спецій. Але сіль стане вам у пригоді не тільки під час приготування їжі. Вона прекрасна помічниця в домашньому господарстві. Застосовують її для усунення неприємних запахів, під час прання, для загартовування та миття посуду і ще для багато чого іншого.

Сьогодні «Токмацька порадниця» дасть вам поради щодо незвичного використання солі.




 Засіб для чищення кухонних меблів і посуду

 Чавунні та товсті алюмінієві сковорідки перед вживанням прожарити з жиром, а вже потім протерти сіллю. Після використання сковорідки залишки жиру зняти паперовою серветкою, а потім сковороду протерти сіллю.

Гарячу сіль використовують для протирання залізних сковорідок, листів та інших кухонних предметів. А от від коричневих плям на них позбавляються протиранням вологою сіллю.

Масну пляму на плиті посипте сіллю і протріть газетою. Але не тисніть дуже сильно.

Для загартовування нового емальованого посуду. Наповніть його до країв злегка підсоленою водою, прокип'ятіть і дайте постояти до повного охолодження.

Так само роблять і з новим алюмінієвим посудом. Розчин готуємо з розрахунку на літр води 5 чайних ложок солі.

Чайна ложка солі змішана зі столовою ложкою оцту – відмінний засіб для чищення нікельованого посуду.

Ви можете змочити оцтом і почистити сіллю мідні вироби.

Підсолена вода відмінний засіб для миття скляного посуду. А ось темні плями на графинах і кришталевих вазах видаляють сумішшю з оцту і крупної солі.

Засіб для чищення килимів, одягу

Якщо на вовняному светрі є плями від поту, то їх можна видалити протерши ганчіркою, змоченою в міцному розчині солі. Дуже старі плями видаляються спиртом.

Сіль вбере в себе пролиті на килим чорнила. Якщо вже таке станеться, то швидше киньте жменю.

 Якщо вікно покрилося льодом, приготуйте теплий солоний розчин та протріть. Воду зберіть сухою ганчіркою, витріть насухо.

 Сіллю можна почистити килим. Розкидайте її по ньому, підметіть віником або трохи потріть щіткою. Потім пропилососте. Ця процедура допоможе відновити колір.

Якщо вам потрібно почистити виріб із соломи, то протріть його змоченою в солоному розчині щіткою. Колір відновитися.

Якщо на полірованих меблях з'явилися плями, то нанесіть на них на 3 години суміш з рослинної олії та солі. Потім видаліть, відшліфуйте м'якою ганчіркою.

Ворс у нових щіток для одягу та взуття часто випадає. Для його зміцнення їх кладуть на 10 хвилин в теплу підсолену воду.

 Щоби пляма від вина не розпливлася по одягу, висипте на неї трохи солі. А ось для його видалення треба відіпрати це місце у воді з додаванням на літр 1 столової ложки нашатирю.

Точно в такій же пропорції робимо розчин для чищення плям від какао і шоколаду. Після того як заперете, добре прополощіть весь виріб.

 Засіб для зберігання продуктів

Зберегти сир від підсихання можна загорнувши його в змочену в солоній воді серветку.

 Чайна ложка, додана на літр рослинної олії, допоможе їй довше зберігатися. Таким же способом можна позбутися прогірклого смаку. Якщо підсолену олію відстояти, відійде осад, та ви зможете відцідити його.

Якщо біля хліба покласти трохи солі, то він довго не зачерствіє.

Якщо дріжджі зарити в дрібну сіль, то вони будуть довго зберігатися.

Щоб м'ясо зберігало свіжість, натріть його сіллю.

Додайте дрібку солі в молоко, це вбереже від скисання.

Помічниця у приготуванні їжі

 Якщо молоко пригоріло, додайте в нього трохи солі і остудіть. Смак молока має покращитися.

Якщо молоко «втікло», посипте сіллю наліт з молока на плиті, тоді запах гарі зникне.

 Яйця не потріскаються і легко очистяться від шкаралупи, якщо зварити їх у підсоленій воді.

Щоб розігрітий жир на сковороді не розбризкувався, треба попередньо посипати на сковороду сіллю.

 Щіпка кухонної солі допомагає швидко збити яєчні білки, покращує смак шоколаду і крему для тортів.

 Якщо свіжу рибу посолити і дати їй 10-15 хвилин полежати, при підсмажуванні риба не буде кришитися.

Щоб видалити з качана капусти або зі свіжих грибів шкідників, треба потримати їх у солоній воді.

 Щоб підвищити температуру кипіння при приготуванні страв на пару, всипте трохи солі у воду.

Після чищення цибулі, оселедця, часнику часто руки довго мають неприємний запах. Для його видалення натріть руки сіллю і добре промийте.

 Якщо посипати сіллю лимон, кислоти стане менше.