вівторок, 20 квітня 2021 р.

Фото і відео. Остання путь людини-легенди, видатного футболіста і тренера Якова Очкаленка

 Сьогодні, 20 квітня, у Токмаку із самого ранку йшов дощ. Затяжний дощ. І здавалося що то сама природа плаче. Плаче разом з рідними, друзями,  колегами, токмачанами, які провели в останню путь людину-легенду нашого міста, видатного футболіста і тренера вищої категорії, президента Токмацької федерації футболу Якова Костянтиновича Очкаленка.




Його життя на 70 році обірвала підступна хвороба 18 квітня. І ця звістка приголомшила усіх, хто знав Якова Костянтиновича, хто з ним грав у футбол, працював, хто жив по-сусідству.

Церемонія прощання розпочала біля під`їзду багатоквартирного будинку по вулиці  Шевченка, де жив Яків Костянтинович. Звідси, від  рідного порогу його проводжали в останню путь.




Панахида по новопреставленому рабу Божому Якову  проходила на стадіоні «Авангард», директором якого він був призначений у  березні 1979 року.

З малечку Яків Очкаленко був закоханий у футбол, грав за різні юнацькі команди. Розпочав виступи в аматорському футбольному клубі «Дизеліст» (Токмак) у 1968 році, на позиції гравця голкіпера.  

Граючи у футбол на чемпіонаті Запорізької області, Яків Очкаленко кілька разів був визнаним кращим воротарем, а граючим тренером приводив команду «Авангард», а далі «Дизеліст» до перемог у чемпіонаті та володарстві Кубком.

Під його керівництвом токмацька команда грала на чемпіонаті України серед трудових колективів,  здобула 4 перемоги у Спартакіадах Запорізької області, машинобудування, чемпіонаті ДСТ «Авангард», ДТС «Україна». 




Грав у командах другої ліги радянського футболу.

Здобувши певний життєвий та футбольний досвід Яків Очкаленко  зайнявся тренерською діяльністю. Серед його вихованців такі знамениті футболісти, як Олександр Заєць – учасник Чемпіонату СРСР «Металург» Запоріжжя, вища ліга, 1984 рік, Андрій Оберемко – срібний призер Чемпіонату Європи серед молоді «Динамо» Київ, 2006 рік, Сергій Артеменко – учасник Чемпіонату України «Чорноморець», Одеса, вища ліга, 1994 рік, Василь Василенко – учасник Чемпіонату СРСР «Дружба», Бердянськ, друга ліга, 1987-1989 роки,  Денис Бобров – учасник Чемпіонату України «Титан» Армянськ, 2 ліга, 2010 рік, нині голкіпер збірної команди Французького легіону та інші.

Тренерській роботі Яків Костянтинович віддав все своє життя в якості позаштатного тренера та тренера- викладача. Більше 30 років очолював Токмацьку міську федерацію футболу. Завдяки його наполегливості та безмежній любові до спорту у нашому місті  35 років поспіль проводиться Кубок з міні-футболу, розвивається спорт для усіх вікових груп.

Яків Очкаленко нагороджений Почесною грамотою Запорізької обласної ради, медаллю «За вклад у розвиток м. Токмак», нагороджений урядом України «За працю та звитягу».

Не дивлячись на дощ, що переходив у весняну зливу, на стадіон прийшли вихованці Якова Костянтиновича, футболісти і спортсмени, друзі і колеги, рідні і сусіди, всі, хто знав його.

На траурному мітингу виступили директор міського ринку  Олександр Шпагін, Токмацький міський голова Ігор Котелевський, завідувач відділу у справах молоді і спорту Валерій Шаповал, які говорили про смерть Якова Костянтиновича як величезну втрату для нашої громади, висловлювали щирі співчуття його дружині Тетяні Георгіївні, дітям, рідним і близьким.










Настоятель Свято-Сергіївського храму отець Володимир відслужив панахиду.

Потім відбулася церемонія прощання, під час якої  до гроба з тілом покійного лягали квіти, букети квітів і вінки із сумом і скорботою Якову Костянтиновичу від усіх, хто його знав, хто поважав, хто любив, як тренера і батька...









Потім усі присутні на церемонії прощання пройшли за автомобілем-катафалком і здійснили коло пошани  по стадіону, що був дєтіщем Якова Костянтиновичем, його місцем роботи і другим домом.








Коли автомобіль з тілом Якова Костянтиновича направився на вихід стадіону пролунали оплески на честь людини-легенди, яка присвятила своє життя футболу, виховала не одне покоління справжніх спортсменів, вчила їх мудрості та відповідальності за справу, яку вони обрали.

Поховали Якова Костянтиновича у Токмаку, на центральному кладовищі.

Михайло АРМАН,

Людмила АРМАН,фото

Відео монтується