субота, 3 квітня 2021 р.

Страви Великого посту: пісні супи

 Під час посту харчуватися хочеться різноманітно і смачно, і пісна кухня, на щастя, це дозволяє -  потрібно лише знати рецепти, і тоді обмеження в харчуванні не будуть здаватися такими вже важкими. Сьогодні ми пропонуємо  рецепти пісних супів, що  допоможуть не тільки правильно дотримуватися постів, але і організувати для шлунка «святкові розвантажувальні дні». Пісні супи, у які  можна класти все, що подобається: зелень, овочі, гриби, іноді деякі фрукти,  добре перетравлюються організмом та позитивно впливають на органи травлення.

 Грибний суп з галушками

Інгредієнти:


морква – 1 шт.

цибуля – 1 шт.

печериці – 100 гр.

вода – 1,5 мл.

зелень, сіль, перець.

Для кльоцків:

олія – 1-2 ст.л.

вода – 0,5 скл.

манка – 0,5 скл.

Крохмаль – 1,5 скл.

Спосіб приготування:

Моркву порізати тонкими брусочками, гриби – пластинами, цибулю подрібнити. На олії обсмажити моркву близько п’яти хвилин, додати цибулю, смажити ще 2-4 хв.

Гриби можна підсмажити: спочатку на сухій сковороді (до випаровування рідини), а відтак з ложкою олії.

Для галушків: закип’ятити півсклянки води, додати 1-2 столові ложки олії  і сіль за смаком, зняти каструльку з вогню. Насипати півсклянки манки  і півтори склянки крохмалю, швидко перемішати для утворення заварного тіста. Розкачати його товщиною 0,5 см, нарізати невеликими ромбиками.

У каструльці закип’ятити воду, додати моркву, цибулю і гриби, варити на малому вогні близько 10 хв. Потім додати галушки. Варити ще 5–7 хв, поки галушки спливуть.

Посолити, додати спеції, насамкінець до супу всипати зелень.

 

 Пісний борщ з квасолею


Інгредієнти:

квасоля - 1 скл.

буряк, середній - 2 шт.

картопля  

капуста - чверть середнього качана,

морква - 1 шт.

перець болгарський - 1 шт.

олія - 4 ст. л.

цибуля – 1 шт.

томатна паста - 0,5 скл.

вода  -  0,5 скл. води.

зелень, лавровий лист,

чорний перець горошком.

Спосіб приготування:

Квасолю промити і замочити на ніч. Велику каструлю (5 л) наповнити на 3/4 водою, коли вода закипить,  зварити квасолю до готовності.

Поки квасоля вариться, зробимо зажарку. На розігріту сковорідку з олією кладемо потерту на тертці моркву, потім додаємо дрібно нарізану цибулю. Як тільки цибуля стане прозорою, додаємо дрібно нарізаний перець. Ще через 3-5 хвилин - томатну пасту й воду. Трохи солимо і додаємо цукор за необхідністю. Даємо зажарці протушкуватися до готовності овочів під закритою кришкою на повільному вогні.

Додаємо  до бульйону з квасолею буряк, нарізаний соломкою, лавровий лист і перець горошком. Даємо борщу поваритися після закипання близько 5 хвилин.

Після буряка, додати порізану кубиками картоплю. Дати закипіти й поваритися 7-10 хвилин.

Додати в каструлю готову зажарку, тонко нашатковану капусту. Посолити за смаком. Залишити варитися на повільному вогні поки всі овочі не будуть готові. Перед самим відключенням додати в борщ порізану зелень.

 

Пісний гороховий суп

Інгредієнти:


горох - 50 гр.

картопля - 100 гр.

цибуля ріпчаста - 20 гр.

вода - 300 гр.

олія

зелень петрушки,

сіль, перець за смаком.

Спосіб приготування:

З вечора залийте горох холодною водою і залишіть для набрякання.

Приготуйте локшину: півсклянки борошна треба добре змішати з трьома ложками рослинної олії, додати ложку холодної води, посолити, залишити тісто на годину для набрякання. Тонко розкатане й підсушене тісто наріжте смужками, підсушіть в духовці.

Зваріть набряклий горох, не зливаючи воду, до напівготовності, додайте підсмажену ріпчасту цибулю, картоплю, нарізану кубиками, локшину, перець, сіль і варіть, поки картопля й локшина не будуть готовими.

 

Овочевий суп


Інгредієнти:

цибуля – 2 шт.

корінь петрушки – 1 шт.

селера – 1 шт.

олія – 2 ст.ложки

вода - 1 л.

морква – 2 шт.

капуста - 150 гр.

часник – 1 зубчик

лавровий лист – 1 шт.

кмин - 1/2 чайної ложки.

яблуко – 1 шт.,

сіль, зелень.

Спосіб приготування:

 Нарізані соломкою цибулю, петрушку й селеру обсмажити в олії, залити водою, покласти нарізану моркву, нашинковану капусту й варити на слабкому вогні 20-30 хвилин. Приблизно в середині варіння додати товчений часник, приправи. У самому кінці покласти терте яблуко. Подаючи на стіл, посипати дрібно нарізаною зеленню.

 

Пісний розсольник з перловкою

Інгредієнти:


вода 2-2,5 л

перлова крупа 1/2 склянки

солоні квашені огірки 3 шт.

огірковий розсіл 1/2 склянки

картопля 3-4 шт.

морква1 шт.

цибуля ріпчаста 1 шт.

томатна паста або кетчуп 2-3 ст.л.

олія (оливкова або соняшникова) 2-3 ст.ложки

перечь чорний горошок 5 шт.

лавровий лист 3 шт.

сіль за смаком

зелень

часник 2 зубчики

Спосіб приготування:

Перловку промити, залити окропом і залишити на 30 хвилин для того, щоб крупа набухла.

У каструлю налити воду, висипати перловку. Після закипання варити на повільному вогні до напівготовності 15 хвилин.

Поки вариться перловка, підготувати всі овочі: картоплю, цибулю і моркву, а також часник.

Картоплю нарізати кубиком, коли перловка вже звариться до напівготовності, всипати нарізану картоплю до перловки, варити до готовності.

Цибулю нарізати дрібно, моркву натерти на тертку. Обсмажити овочі на олії 3-4 хвилини і додати 3 столові ложки томатної пасти або кетчупу, можна долити в цю зажарку трохи води.

Квашені огірки нарізати кубиками. Нарізати зелень і подрібнити часник.

За 3-5 хвилин до готовності висипати в суп зажарку з овочів і томату і додати нарізані огірки, влити огірковий розсіл - чим його більше, тим більше з кислинкою буде смак супу.

В кінці додати перець горошком, лавровий лист, подрібнений часник і зелень. Накриваємо суп кришкою, вимикаємо і даємо настоятися готовому розсольнику 15-20 хвилин.