Під час посту харчуватися хочеться різноманітно і смачно, і пісна кухня, на щастя, це дозволяє - потрібно лише знати рецепти, і тоді обмеження в харчуванні не будуть здаватися такими вже важкими. Сьогодні ми пропонуємо рецепти пісних супів, що допоможуть не тільки правильно дотримуватися постів, але і організувати для шлунка «святкові розвантажувальні дні». Пісні супи, у які можна класти все, що подобається: зелень, овочі, гриби, іноді деякі фрукти, добре перетравлюються організмом та позитивно впливають на органи травлення.
Інгредієнти:
морква – 1 шт.
цибуля – 1 шт.
печериці – 100
гр.
вода – 1,5 мл.
зелень, сіль, перець.
Для кльоцків:
олія – 1-2 ст.л.
вода – 0,5 скл.
манка – 0,5 скл.
Крохмаль – 1,5
скл.
Спосіб приготування:
Моркву порізати тонкими брусочками, гриби – пластинами, цибулю подрібнити. На олії обсмажити моркву близько п’яти хвилин, додати цибулю, смажити ще 2-4 хв.
Гриби можна підсмажити: спочатку на сухій сковороді (до випаровування рідини), а відтак з ложкою олії.
Для галушків:
закип’ятити півсклянки води,
додати 1-2 столові ложки олії і сіль за смаком, зняти каструльку з вогню. Насипати півсклянки манки і півтори
склянки крохмалю, швидко перемішати для утворення заварного тіста.
Розкачати його товщиною
У каструльці закип’ятити воду, додати моркву, цибулю і гриби, варити на малому вогні близько 10 хв. Потім додати галушки. Варити ще 5–7 хв, поки галушки спливуть.
Посолити, додати спеції, насамкінець до супу всипати зелень.
Інгредієнти:
квасоля -
1 скл.
буряк, середній - 2 шт.
картопля
капуста - чверть середнього качана,
морква - 1 шт.
перець болгарський - 1 шт.
олія - 4 ст. л.
цибуля – 1 шт.
томатна паста - 0,5 скл.
вода - 0,5
скл. води.
зелень, лавровий лист,
чорний перець горошком.
Спосіб приготування:
Квасолю промити і замочити на ніч. Велику каструлю (
Поки квасоля вариться, зробимо зажарку. На розігріту сковорідку з олією кладемо потерту на тертці моркву, потім додаємо дрібно нарізану цибулю. Як тільки цибуля стане прозорою, додаємо дрібно нарізаний перець. Ще через 3-5 хвилин - томатну пасту й воду. Трохи солимо і додаємо цукор за необхідністю. Даємо зажарці протушкуватися до готовності овочів під закритою кришкою на повільному вогні.
Додаємо до бульйону з квасолею буряк, нарізаний соломкою, лавровий лист і перець горошком. Даємо борщу поваритися після закипання близько 5 хвилин.
Після буряка, додати порізану кубиками картоплю. Дати закипіти й поваритися 7-10 хвилин.
Додати в каструлю готову зажарку, тонко нашатковану капусту. Посолити за смаком. Залишити варитися на повільному вогні поки всі овочі не будуть готові. Перед самим відключенням додати в борщ порізану зелень.
Пісний гороховий суп
Інгредієнти:
горох - 50
гр.
картопля - 100 гр.
цибуля ріпчаста - 20 гр.
вода - 300 гр.
олія
зелень петрушки,
сіль, перець за смаком.
Спосіб приготування:
З вечора залийте горох холодною водою і залишіть для набрякання.
Приготуйте локшину: півсклянки борошна треба добре змішати з трьома ложками рослинної олії, додати ложку холодної води, посолити, залишити тісто на годину для набрякання. Тонко розкатане й підсушене тісто наріжте смужками, підсушіть в духовці.
Зваріть набряклий горох, не зливаючи воду, до напівготовності, додайте підсмажену ріпчасту цибулю, картоплю, нарізану кубиками, локшину, перець, сіль і варіть, поки картопля й локшина не будуть готовими.
Овочевий суп
Інгредієнти:
цибуля – 2 шт.
корінь петрушки –
1 шт.
селера – 1 шт.
олія – 2 ст.ложки
вода -
морква – 2 шт.
капуста - 150
гр.
часник – 1 зубчик
лавровий лист – 1
шт.
кмин - 1/2 чайної
ложки.
яблуко – 1 шт.,
сіль, зелень.
Спосіб приготування:
Пісний розсольник з перловкою
Інгредієнти:
вода – 2-
перлова крупа – 1/2 склянки
солоні квашені огірки – 3 шт.
огірковий розсіл – 1/2 склянки
картопля – 3-4 шт.
морква –1 шт.
цибуля ріпчаста –1 шт.
томатна паста або кетчуп – 2-3 ст.л.
олія (оливкова або соняшникова) – 2-3 ст.ложки
перечь чорний горошок – 5 шт.
лавровий лист – 3 шт.
сіль за смаком
зелень
часник – 2 зубчики
Спосіб
приготування:
Перловку промити,
залити окропом і залишити на 30 хвилин для того, щоб крупа набухла.
У каструлю налити
воду, висипати перловку. Після закипання варити на повільному вогні до
напівготовності 15 хвилин.
Поки вариться перловка, підготувати всі овочі: картоплю, цибулю і моркву, а також часник.
Картоплю нарізати кубиком, коли перловка вже звариться до напівготовності, всипати нарізану картоплю до перловки, варити до готовності.
Цибулю нарізати дрібно, моркву натерти на тертку. Обсмажити овочі на олії 3-4 хвилини і додати 3 столові ложки томатної пасти або кетчупу, можна долити в цю зажарку трохи води.
Квашені огірки нарізати кубиками. Нарізати зелень і подрібнити часник.
За 3-5 хвилин до готовності висипати в суп зажарку з овочів і томату і додати нарізані огірки, влити огірковий розсіл - чим його більше, тим більше з кислинкою буде смак супу.
В кінці додати перець горошком, лавровий лист, подрібнений часник і зелень. Накриваємо суп кришкою, вимикаємо і даємо настоятися готовому розсольнику 15-20 хвилин.