субота, 15 травня 2021 р.

Страви для пікніка

 Головна страва пікніків – це, звісно, шашлик. Проте ми пропонуємо урізноманітнити «мангальне» меню й спробувати приготувати інші страви, які смакують не гірше традиційного м’яса на шампурі. Їжа, приготована на багатті, неодмінно стане «родзинкою» вашого відпочинку на природі,  смачною і вишуканою стравою пікніка.

 Чахохбілі в казані, на багатті

Інгредієнти:


курячі стегна - 1 кг

помідори - 1 кг

цибуля ріпчаста - 500 г

перець болгарський - 1 шт.

часник - 5 зубчиків

кінза - 1 пучок

базилік свіжий -1 пучок

петрушка свіжа - 1 пучок

аджика - 1 ч. л.

томатна паста - 2 ст. л.

перець чилі гострий, свіжий - 1-2 шт. (за смаком)

коріандр за смаком

сіль за смаком

олія ​для смаження

Спосіб приготування:

З курячих стегон зняти шкірку та  обрізати зайві шматочки жиру. Цибулю почистити і нарізати півкільцями. Болгарський перець очистити від насіння і нарізати. З помідорів зняти шкірку, довільно нарізати.  Часник почистити і нарізати пластинками. Зелень (без стебел) дрібно нарізати. В казан налити трохи рослинної олії і як слід розігріти. Потім в казан опустити курку і обсмажити її з усіх боків протягом 10 хвилин. Потім додати цибулю. Рівномірно розподілити її по курячих стегенцях, накрити казан кришкою і дати курці з цибулею тушкуватися хвилин 5, поки цибуля не стане прозорою. Перемішати курку з овочами і прянощами. Додати перець чилі. Накрити кришкою і залишити чахохбілі в казані тушкуватися на 40 хвилин. Потім відкрити казан і витягти з чахохбілі перець чилі.

 

Картопля з грибами, у фользі на мангалі


Інгредієнти:

картопля - 4 шт.

гриби печериці - 4 шт.

цибуля ріпчаста - 1 шт.

часник - 3 зубчики.

лавровий лист за смаком

зелень

перець чорний мелений

сіль

Спосіб приготування:

Чистимо картоплю і ріжемо її півкругами. Розрізаємо печериці навпіл і нарізаємо пластинками. Цибулю нарізаємо півкільцями. Подрібнюємо часник. Фольгу розподіляємо по всій площі решітки, попередньо склавши її в 2 шари. Не забуваємо, що зверху картоплю з грибами треба буде також накрити фольгою, тому відміряє ще шматок фольги, який також складаємо в 2 шари. Розкладаємо інгредієнти на фольгу. Спершу кладемо картоплю, солимо і перчимо, додаємо трохи подрібненого лаврового листа. Потім розподіляємо цибулю. Далі печериці. Солимо, перчимо, посипаємо подрібненим часником. Зверху інгредієнти накриваємо двома шарами фольги. Фольгу загортаємо, як краї пирога, щоб не виходила пара. Смажимо на вугіллі по 10 хвилин з кожного боку. Після зняття з мангала залишаємо ще на 5-7 хвилин на столі, не відкриваючи фольгу.

 

Лаваш з сиром і зеленню, запечений на мангалі


Інгредієнти:

лаваш тонкий - 3 шт

сир твердий - 200 г

Зелень петрушки (або кропу) - 1 пучок

Часник молодий - 5-6 шт.

Спосіб приготування:

Вимити молодий часник і зелень петрушки (або кропу). Дрібно нарізати. Змішати сир із зеленню. Лист лаваша розрізати навпіл, викласти начинку, згорнути лаваш з начинкою конвертиком. Вугілля прогоріло, жар помірний: викласти лаваш з сиром на решітку і запікати лаваш на мангалі з двох сторін до рум'яної скоринки. Лаваш з сиром і зеленню, запечений на мангалі, готовий. Подавати закуску гарячою.

 

Скумбрія, запечена на мангалі

Інгредієнти:


скумбрія заморожена - 5 шт.

майонез - 200 грам

соєвий соус - 2 ст.л.

спеції до риби - 1 упаковка

суміш перців за смаком

чорний мелений перець за смаком

сіль за смаком

Спосіб приготування:

Скумбрію необхідно розморозити. Потім почистити – відрізати голову, випатрати нутрощі і відокремити філе від хребта. Отримані філе вимити. Зробити маринад з майонезу і всіх спецій. Маринадом змастити з двох сторін кожне філе скумбрії. Залишити рибу маринуватися мінімум на 1 годину. За цей час розвести багаття. Покласти дрова в мангал і дати їм прогоріти до утворення вугілля. Філе покласти на решітку, яку відправити на мангал. Смажити скумбрію, час від часу перевертаючи. Час смаження риби залежить від температури вугілля, орієнтовно 15-20 хвилин. Коли риба буде золотистого кольору, можна подавати.