четвер, 10 червня 2021 р.

Сьогодні Вознесіння Господнє: як прийнято відзначати свято, що можна і заборонено робити цього дня, щоб не накликати біду

 Свято встановлене на згадку про події, що відбулися через сорок днів після воскресіння Ісуса Христа. Воно відзначається на сороковий день після Світлого Христового Воскресіння, тому завжди святкується в четвер. У цьому році – сьогодні, 10 червня.




Що означає свято Вознесіння

У день свята Вознесіння згадуються події, що відбулися через сорок днів після того, як Ісус Христос був розіп’ятий на хресті і воскрес.

Так, після свого воскресіння Спаситель неодноразово з’являвся учням, зміцнюючи їхню віру й готуючи до зішестя на них Святого Духа, тобто – до П’ятидесятниці, яка цього року припадає на 20 червня.

У день Вознесіння Ісус Христос зібрав апостолів у Віфанії, на горі Елеон. Він благословив своїх учнів, після чого вознісся на небо. Невдовзі апостолам з'явилися два ангели й сповістили, що Христос знову повернеться на землю видимим чином, щоб судити живих і мертвих.

Як святкують Вознесіння Господнє

До свята Вознесіння Господнього в усіх храмах цього дня проводяться урочисті служби, тому парафіяни йдуть до церкви, щоб помолитися.

З нагоди великого свята паломники стараються відвідати гору Елеон, щоб поклонитися каменю, звідки вознісся Ісус Христос.

У Вознесіння також прийнято допомагати всім нужденним.


Що не можна робити в свято Вознесіння Господнього

У цей день не можна лаятися, влаштовувати скандали, лихословити і думати про погане. Бажано згадати померлих родичів і провести час у сімейному колі.

Заборонено також розкидати сміття і плювати на землю. Вважається, що так можна потрапити в Христа, який приходить в будинки під виглядом жебраків.

У цей день бажано утриматися від важкої фізичної роботи.

У свято Вознесіння також не можна проводити вінчання і одруження.

Традиції свята Вознесіння Господнього

У цей день прийнято молитися про благополуччя і здоров'я. Вважається, що перед тим, як вознестися на небо, Христос вислухає всі прохання і виконає їх.

У цей день також прийнято просити вибачення у всіх, кого образили або з ким у сварці.

Господині в цей день пекли спеціальний пиріг, який прикрашали поперечинами, або печиво у вигляді драбинок. Це символізувало сходи, по якій Ісус вознісся на небо.

Прикмети та повір’я на Вознесіння

Дощ і гроза на Вознесіння – до поганого врожаю і недуг.

Йде дощ також означає, що на Іллю (2 серпня) буде гроза.

Суха погода на Вознесіння віщує ще шість тижнів без дощу, мокра – дощ буде йти ще шість тижнів.

Гарна погода цього дня – вродять овочі, фрукти та злаки.

Якщо вранці виступила роса, по ній слід пройтися босоніж, щоб позбутися хвороб.