Липу по праву називають царицею всіх медоносних рослин. Мед з липи має своєрідний і неповторний смак і аромат, тому неможливо сплутати його з іншими.
Властивості липового меду
Концентрація мінеральних речовин, що входять до складу липового цілющого продукту, збігається з їх концентрацією в крові людини. Тому, якщо регулярно вживати липовий мед, нормалізується обмін речовин, налагоджується процес травлення і гормональна діяльність організму.
Мед з квіток липи легко засвоюється, і тому цей природний продукт рекомендують вживати замість цукру.
Мед з липи
Інгредієнти
квітки липи - літрова банка;
тепла кип'ячена вода -
цукор - дволітрова банка;
сік лимона або 1 ч. ложка лимонної кислоти.
Спосіб приготування:
Обірвані лише
квіти липи, щільно утрамбовуємо в літрову банку. Потім перекладаємо
їх в каструлю або велику миску, заливаємо водою і
накриваємо кришкою. Доводимо до кипіння і варимо на повільному вогні не менше
20 хвилин. Знімаємо з вогню, проціджуємо
- вийде кіселеподібна маса.
Додаємо цукор, ще варимо хвилин
15-20 , періодично помішуючи. Знімаємо пінку, щоб мед
вийшов прозорим. В кінці варіння
додаємо сік одного лимона або одну чайну ложку лимонної кислоти. Розливаємо
липовий мед по банках і закриваємо кришками.
Такий смачний мед можна додавати в чай або просто їсти ложкою.
Варення з пелюсток
троянд
Варення з пелюсток троянд, що в турецькій кухні зветься «гюльбешекер», - дивовижний десерт - не тільки смачний, але й корисний. У ньому містяться вітаміни групи В, вітаміни С і К, каротин, калій, йод, мідь, залізо, селен і багато інших корисних речовин.
Для варення рекомендую вибирати чайні сорти троянд червоного або рожевого кольору з яскраво вираженим ароматом.
Інгредієнти:
500 г пелюсток троянд;
склянка води
лимона кислота.
Спосіб приготування.
Видаляємо білі і пожовклі частини пелюсток троянд, потім їх
промиваємо і підсушуємо. Змішуємо пелюстки з
Потім з другої
половини цукру, води і лимонної кислоти варимо сироп, додаємо в пелюстки троянд
і варимо варення у продовж 15 хвилин до готовності.
Розливаємо
варення в підготовлені баночки ( промиті і пропарені) і закриваємо
прокип’яченими кришками.