неділя, 13 червня 2021 р.

Мед з квітів липи

 Липу по праву називають царицею всіх медоносних рослин. Мед з липи має своєрідний і неповторний смак і аромат, тому неможливо сплутати його з іншими.

Властивості липового меду

Концентрація мінеральних речовин, що входять до складу липового цілющого продукту, збігається з їх концентрацією в крові людини. Тому, якщо регулярно вживати липовий мед, нормалізується обмін речовин, налагоджується процес травлення і гормональна діяльність організму.

Мед з квіток липи легко засвоюється, і тому цей природний продукт  рекомендують вживати замість цукру.

Мед з липи 

Інгредієнти


квітки липи - літрова банка;

тепла кип'ячена вода - 1,2 л;

цукор - дволітрова банка;

сік  лимона або 1 ч. ложка лимонної кислоти.

Спосіб приготування:

Обірвані лише квіти липи, щільно утрамбовуємо в літрову банку. Потім перекладаємо їх в каструлю або велику миску, заливаємо водою і накриваємо кришкою. Доводимо до кипіння і варимо на повільному вогні не менше 20 хвилин. Знімаємо з вогню,  проціджуємо - вийде кіселеподібна маса. Додаємо цукор, ще  варимо хвилин 15-20 ,   періодично помішуючи. Знімаємо пінку, щоб мед вийшов прозорим. В кінці варіння додаємо сік одного лимона або одну чайну ложку лимонної кислоти. Розливаємо липовий мед  по банках і закриваємо кришками.

 Такий смачний мед можна додавати в чай ​​або просто їсти ложкою.

 

Варення з пелюсток троянд

Варення з пелюсток троянд, що в турецькій кухні зветься «гюльбешекер», - дивовижний десерт -  не тільки смачний, але й корисний. У ньому містяться вітаміни групи В, вітаміни С і К, каротин, калій, йод, мідь, залізо, селен і багато інших корисних речовин.

Для варення рекомендую  вибирати чайні сорти троянд червоного або рожевого кольору з яскраво вираженим ароматом.

Інгредієнти:


500 г пелюсток троянд;

1,2 кг.  цукру;

склянка  води

 лимона кислота.

Спосіб  приготування.

Видаляємо білі і пожовклі частини пелюсток троянд, потім їх промиваємо і підсушуємо. Змішуємо пелюстки з 0,6 кг цукру і розчином лимонної кислоти ( 1 чайна ложка на 50 г.води) , залишаємо в емальованому посуді на 6 годин.

Потім з другої половини цукру, води і лимонної кислоти варимо сироп, додаємо в пелюстки троянд і варимо варення у продовж 15 хвилин до готовності.

Розливаємо варення в підготовлені баночки ( промиті і пропарені) і закриваємо прокип’яченими кришками.