вівторок, 22 червня 2021 р.

«Щоб нащадки пам’ятали». Я пам’ятаю і окупацію, і визволен­ня Молочанська

 Ніна Володимирівна Петренко ( дівоче прізвище Пеліх) – корінна жи­телька Молочанська. Тут вона наро­дилася 21 квітня 1930 року, закінчила семирічну школу №2. Після закінчення Чубарівського сільськогосподарського технікуму отримала спеціальність агронома-шовковода і з 1951 року пра­цювала на Молочанському гренажно­му заводі аж до виходу на заслужений відпочинок. Пройшовши великий шлях по життєвій дорозі, Ніна Петрівна згадує чимало подій, найяскравіші і найтрагічніші з яких події Великої Вітчизняної війни.



Ось що згадує Ніна Володимирівна Петренко про воєнне лихоліття, яке вона пережила:

- До війни Молочанськ називався «Гальбштадт», у перекладі з німецької «Полугород». Це було чисте, красиве місто, в якому жили в основно­му німці, а також – росіяни і українці. Тут діяли німецька, українська і російська школи, медучилище, ветеринарний технікум, піонерський палац. Виробляли продукцію маслозавод, обозний завод.

В центрі Молочанська був ставок. Щонеділі, у вихідні тут плавали чов­ни, на яких каталися і дорослі, і діти. На острівці грав духовий оркестр. Люди відпочивали, спілкувалися. На жаль, наше мирне життя порушила війна.

З початком Великої Вітчизняної війни чоловіків евакуювали з обо­зним заводом. А жінки і діти зібралися на залізничній станції, бо чекали відправлення в тил. В цей час на станцію налетіли німецькі літаки і поча­ли бомбити залізницю. Люди з жахом розбігалися в різні сторони, крича­ли, діти плакали від переляку. Ми жили недалеко від вокзалу. Під час бом­бування деякі будинки розвалилися, в деяких – повилітали вікна і двері. Мене, 11-річну тендітну дівчинку, хвилею вибуху кинуло на цегляну стіну. Я дуже сильно вдарилася головою і на все життя оглохла на праве вухо.

В період окупації у Молочанську була сформована німецька влада. Бургомістром і поліцаями стали місцеві німці, які добре знали все насе­лення. Німецькі сім`ї одержали паспорти, по яких у магазинах  їм видавали продукти харчування. Для росіян і українців були окремі магазини, де видавали хліб по картках.

При німцях відкрилася школа. Ми вчилися восени та весною, а взимку у классах було холодно, бо вони не опалювалися.

З весни 1942 року німці почали споруджувати оборонну лінію на При­шибських висотах. Туди вони зганяли місцеве населення, молодь, які рили окопи, траншеї, будували доти і дзоти.

У вересні 1943 року відступаючи, німці зганяли усіх людей в напрям­ку Запоріжжя. А мої мамо і тато забрали мене і братика Бориса, прихопили козу з козеням і сховалися у степу. Там батьки вирили яму, в якій ми хова­лися три доби. Ми боялися і голови висунути, бо йшли жорстокі бої за Мо­лочанськ, гуркотіли снаряди, вибухали бомби, свистіли кулі. Нарешті все стихло, ми дізналися про визволення Молочанська і з радістю повертали­ся додому. Та наша радість змінилася жахом: нашу хату розбомбило. Бать­ки вирили в городі окоп, вкрили його вцілілим лахміттям, там ми й жили. А в цей час, усього в п`яти кілометрах від Молочанська точилися запеклі бої за Пришибські висоти. Скільки ж там наших бійців полягло. В кінці жовтня 1943 року, коли радянські війська звільнили Токмацький район і Пришибські висоти від фашистської нечисті, дорослі і підлітки допома­гали ховати воїнів, загиблих у боях з німецько-фашистськими окупанта­ми. На висотах і підступах до них стояли знівечені танки, розбиті гарма­ти, скрізь виднілися розкидані кулі та гранати. Та найбільше мене вражали загиблі. Їх було дуже, дуже багато.

Після визволення Молочанська люди почали повертатися додому. У кого будинки були зруйновані, рили землянки, жили в скруті. Але усім нам додавало сили віра в те, що війна вже скоро закінчиться. І це сталося 9 травня 1945 року. Я на все життя запам`ятаю День Перемоги

Я прожила нелегке життя, бачила голод, холод, війну. У післявоєнні роки ми всі працювали, було тяжко відбудовувати, піднімати країну з руїн, але ми вірили в краще мирне майбутнє.

Спогади Ніни Петренко записала Людмила Арман, 2013 рік