вівторок, 22 червня 2021 р.

"Щоб нащадки пам`ятали". І хто сказав, що у війни не жіноче обличчя

 Олександра Іванівна Куц народи­лася у м. Токмак у 1921 році, тут вона виросла і пройшла свій життєвий шлях. 


О.Куц зі своїми фронтовими побратимами. Токмак. 9 травня 2007 року. Фото Л.Арман


Саме в цьому місті їй судило­ся подолати найтяжчі випробування долі, які тільки можна уявити. Майже кожна сторінка її біографії окропле­на гіркими слізьми і власною кров’ю, але жінка знову і знову доводила міць свого крицевого характеру. Першим нещастям і випробуванням став голо­домор 1932-1933 років, під час якого голодною смертю помирали сотні, тисячі громадян, коли вимирали цілі вулиці, села. Аби вижити в голодне лихоліття і прогодувати дітей, Шу­рина мама лишала молодших дітей на старших, ходила по сусідніх се­лах, міняла предмети побуту на сякий-такий шматок хліба чи зерно. Ось так, збираючи зернину до зернини, перебиваючись з крихти до крихти, родина Куців пережила голодомор і залишилася у повному складі.

Пройшли роки. Життя громадян пішло на краще, всі жахи голодомо­ру залишилися лише в пам’яті, аж в 1941 році нове лихо постукалося у двері токмачан. На той час красуня й комсомолка, двадцятирічна Олек­сандра Куц працювала секретарем-машиністкою в комітеті комсомолу на заводі імені Кірова. В один із червневих днів, як завжди, збираючись вранці на роботу, дівчина почула слова, що, як лезо, пройшлися по сер­цю: «…почалася війна…».

Звістка про війну поширилася з неймовірною швидкістю і усі свідомі громадяни поспішали до військкомату, просилися на фронт та вставали на захист Вітчизни. У перших лавах мобілізованих і добровольців були комуністи і комсомольці. 23 червня 1941 року Олександра Іванівна Куц та­кож отримала повістку на війну. Протягом довгих чотирьох років вона пра­цювала медсестрою в польовому пересувному хірургічному госпіталі-1806, який ішов слідом за бойовими частинами, підбираючи на шляху поранених. Можна лише уявити, що відчувала дівчина, вперше побачивши справжню

людську кров, поранення, муки, страждання солдатів. А потім до всього цьо­го звикла: до безсонних ночей в операційній та біля ліжок важкопоранених, до постійних обстрілів і картин воєнних жахів.

Рухаючись за військами Червоної Армії , пересувний госпіталь по­долав чималі відстані, розташовувався в Херсонській та Миколаївській областях, в Закавказзі (в станиці Наурській, містах: Орджонікідзе, Ставрополь, Грозний), в Білорусії (в Ковелі, Гомелі, Мінську), Росії (в Ростові-на-Дону, Новочеркаську, Таганрозі), в Німеччині (в Кенігсберзі, Дрездені, Гумбленені, Цитау).

Як найяскравіший епізод війни Олександра Іванівна Куц відзначає штурм Кенігсберга (який готувався протягом січня-квітня 1945 року) – головної цитаделі гітлерівської Німеччини на сході. Штурму переду­вали активні дії авіації та масштабна артилерійська підготовка. Шквал вогню був настільки сильним, що дерева на верхівках кенігсберзьких фортів були знесені дощенту. У Кенігсбергі бої точилися за кожний будинок, кожну вулицю і квартал, які німці обороняли з неймовірною впертістю. Але їх опір зламали радянські бійці, які проявляли мужність і героїзм, і в жорстокій сутичці перемогли ненависного ворога. Чима­ло поранених героїв довелося винести медсестрам з поля бою, але їхня кров, була пролита не дарма, а в ім’я перемоги. Битва за Кенігсберг бу-

ла однією з останніх, вирішальних битв війни. За взяття Кенігсберга Олександру Іванівну Куц нагороджено медаллю, а повернулася вона з фронту у званні старшого сержанта з великою кількістю бойових меда­лей та орденів.

Перший день Великої Перемоги став для нашої співвітчизниці не менш шокуючим, ніж перший день Великої Вітчизняної війни. Її сер­це охоплювали одночасно невимовна радість, тривога і страх: «А рап­том це не кінець?!». Вона навіть боялася думати, що вже не буде безсон­них ночей, проведених над ліжками хворих, що нарешті висохнуть ріки крові, пролитої бійцями, що вона повернеться додо­му і зможе обійняти рідних після тривалої розлуки.

По закінченню війни життя повільно, але все ж таки набирало оберти: по­чалася повна відбудова зруйнованого війною Ток­мака. Олександра Іванівна Куц повернулася на завод, де працювала аж до самої пенсії. Усе життя їй не да­вали спокою ті жахливі чо­тири роки, які, на жаль, не можна ані забути, ані про­сто викреслити зі свого понівеченого війною життя, ані повернути вкраденої молодості. В 1979 році Олександра Іванівна знайшла єдину втіху, єдину відраду для свого серця: вона почала співати у міському хорі ветеранів міського Будинку культури . Саме завдяки тому, що з допомогою пісні вона може дарувати слухачам тепло, надію, віру на краще, вона почала відчувати себе по-справжньому щасливою і потрібною людям. На жаль, через тяжку хво­робу у 2009 році Олександра Іванівна покинула улюблене заняття, але до кынця свого життя з  блиском в очах згадувала  часи, коли її голос зігрівав душі і серця сотень токмачан, а пісня - жити допомагала...

Альона СЕРДЮК