Висівки - це відходи, отримані при розмелі зерна: приблизно п'ята частина його йде у висівки, а інше в борошно, але при цьому ці відходи - настільки унікальна річ, що важко ними не захоплюватися.
Фото ілюстративне з вільного доступу інтернету |
Як за допомогою висівок можна почистити кишечник, скинути зайву вагу, приготувати чудесні косметичні засоби - маски, скраби, відвари, розповість вам «Токмацька порадниця» у цій публікації.
Для здоров’я
При виготовленні борошна вищих сортів, у висівки (відходи) ідуть квіткова
оболонка (шкірка) зерна, зерновий зародок і алейроновий шар, це саме ті
частини, у яких зосереджено 90% біологічно активних компонентів цільного зерна.
Клітковина, вітаміни групи В, вітаміни А і Е, мікроелементи, необхідні для
нормального протікання обмінних процесів в організмі: калій, кальцій, фтор,
мідь, цинк, магній, хром, селен та інше, - все це є у висівках.
Головна цінність висівок - це, безумовно, харчова клітковина, що є живильним
середовищем для нормальної кишкової мікрофлори. У момент проходження по
кишечнику висівки розбухають, утворюючи м'яку масу, що очищує кишечник від
продуктів розпаду, токсинів і канцерогенів. Регулярне вживання висівок може
позбавити від звичних запорів і запобігти їх появі в майбутньому.
Харчові волокна, що входять до складу висівок, зв'язують холестерин, тому
висівки часто рекомендують застосовувати з метою профілактики атеросклерозу.
Виявлена позитивна дія висівок при цукровому діабеті, помічено, що вони
знижують рівень цукру в крові.
Жовчогінний ефект висівок забезпечується стимулюючим впливом їх на загальну
рухову здатність травного тракту (механічна стимуляція). У вигляді харчової
добавки висівки є ефективними при порушеннях функції печінки, жовчного міхура,
підшлункової залози, хронічних захворюваннях шлунка й кишечнику. Правда,
приймати їх потрібно тільки в період ремісії, коли немає гострого процесу.
Крім білка, висівки багаті поліненасиченими жирними кислотами, що беруть участь
в енергетичному жировому обміні, у формуванні оболонок клітин, в імунній
відповіді.
Приймати висівки можна порекомендувати всім зацікавленим у правильному
харчуванні, збереженні здоров'я, молодості й краси. А от у якому вигляді додати
їх у ваше меню, це вже справа смаку.
Зараз великою популярністю користуються булочки та хліб з висівками. Можна
додавати висівки у супи, каші, м'ясні страви. А можна і просто приймати як
ліки: 1 столову ложку висівок змішати з невеликою кількістю води (або кефіру),
почекати кілька хвилин, щоб вони розбухли, і з'їсти за 15 хвилин до їжі,
обов'язково запити великою кількістю води (не менше склянки).
Проявляти зайву старанність не треба, добова доза висівок повинна бути не
більше
Додавати висівки у раціон необхідно поступово, і аналізувати свій стан, якщо
почуваєте неприємні відчуття з боку травного тракту, краще обмежитися хлібом з
висівками.
Висівки для схуднення
Висівки не просто корисні для здоров'я, вони наші надійні помічники в боротьбі
з зайвою вагою. Рослинні волокна, яких багато у висівках, погано
перетравлюються, набухаючи в шлунку й збільшуючи обсяг з'їденої їжі, вони
створюють ілюзію ситості, і ми довше не відчуваємо голоду. Ну і, крім того,
незважаючи на достаток цінних біологічних речовин, у висівок дуже низька
харчова цінність.
Висівки є гарними для регулювання обміну речовин в організмі. Клітковина не має
властивість спалювати жир, але вона виконує дуже важливу функцію і впливає на
саму причину ожиріння - порушення обмінних процесів в організмі. Висівки
сприяють поліпшенню перистальтики товстої кишки й моторики кишечнику в цілому,
що є профілактикою запору, які також у деякому ступені сприяють набору зайвої
ваги.
Крім додавання висівок у страви, для зниження ваги можна порекомендувати
наступний напій: залийте склянку висівок
Для краси
Для поліпшення стану шкіри, особливо чутливої, схильної до запалення й
шелушіння, має сенс ввести в харчування висівки. А такі висівки як мигдальні та
рисові дуже широко використовуються в різних косметичних засобах. У домашній
косметиці є популярними маски з заварених висівок з молоком - для пом'якшення
шкіри, ліфтінгу та м'якого пілінгу.
Для обличчя
- Маска універсальна. На водяній бані розігрійте 2 ст. л. меду, додайте 2 ст.
л. пшеничних висівок і сік 0,5 лимона. Теплу суміш нанесіть на обличчя на 30
хв., змийте теплою водою. Маска добре освіжає та живить шкіру.
- Очищення шкіри обличчя висівками. Для очищення шкіри обличчя годяться
пшеничні, вівсяні, рисові висівки. Висівки залити невеликою кількістю води і
розмішати до утворення кашки. Змочити шкіру теплою водою, нанести рукою кашку
на шкіру обличчя, при цьому злегка протерти підборіддя, ніс, чоло й щоки. Коли
виникне відчуття, що вся маса вільно рухається по шкірі, змити висівки водою.
- Дуже гарний ефект дає вмивання висівками жирної шкіри, у цьому випадку для
змивання варто брати гарячу воду (36°С), а потім обполоскати обличчя підсоленою
прохолодною водою.
Для тіла
- Маска для тіла. Залити півсклянки висівок гарячим жирним молоком, дати їм
трохи настоятися і нанести кашку на шкіру (шию, плечі, груди і т.д.), накрити
шкіру рушником і полежати 20 хвилин, а потім усе змити в душі.
- Ванна з висівками.
Після цих процедур з'являється приємне відчуття чистоти й м'якості шкіри