Осінь. Навкруги радують око яскраві грона горобини, багряний глід та шипшина, золоті ягоди обліпихи. Сьогодні «Токмацька порадниця» розповість як ці останні дари природи допоможуть вам зміцнити імунітет . Різноманітних корисних речовин у пізніх ягодах дійсно дуже багато, а їхні цілющі властивості з давніх часів використовують для приготування вітамінних напоїв і варення.
Червона горобина
Червона горобина добре відома як декоративна рослина. Її свіжі плоди служать кормом для птиці та худоби, а перероблені ягоди використовуються як сировина для кондитерської промисловості, для виробництва алкогольних і безалкогольних напоїв.
Червону (звичайну) горобину здавна використовують у народній медицині. У свіжому вигляді плоди практично не вживають в їжу через гіркоту. З них готують настої, пасту, свіжий сік, порошок, вони входять до складу вітамінних зборів. У традиційній медицині настої та чаї з плодів показані при авітамінозах, використовуються як сечогінний і кровоспинний ліки.У народній медицині горобина давно застосовується як жовчогінний засіб. Ці властивості пояснюються вмістом в ній сорбінової кислоти і сорбіту. Сорбінової кислоти «бояться» бактерії, грибки, віруси. Досліди на тваринах показали, що сорбіт знижує вміст жиру в печінці і холестерину в крові. Крім того, завдяки сорбіту горобина ефективна при хронічному запорі, який супроводжує хвороби жовчних шляхів. Сорбіт викликає проносний ефект протягом декількох годин.
Сік зі свіжих ягід рекомендується вживати по одній чайній ложці перед їжею при зниженій кислотності шлункового соку. Також свіжий сік застосовують при гіпертонічній хворобі, запаленні нирок, захворюваннях сечового міхура.
Ягоди червоної горобини у вигляді мазей, настоянок, компресів використовуються народною медициною при лікуванні геморою. Це пояснюється протизапальними і кровоспинними властивості рослини.
Порошок з плодів горобини додають в раціон людей, які
страждають на діабет та ожиріння.
Зовнішній настій із плодів горобини застосовують як ранозагоювальний засіб, а
відвар використовується для полоскань при цинзі. Наприклад, для лікування
гнійних наривів готують мазь-кашку. Для цього гроно горобини добре промивають
проточною водою, знімають ягоди і розштовхують їх дерев’яною ступкою. Така
«мазь» сприяє загоєнню ран і синців.
Шипшина
Визнаний чемпіон серед рослин за вмістом вітаміну С. За кількістю аскорбінової кислоти шипшина впевнено обходить лимони, апельсини і чорну смородину.
Саме тому шипшину вважають найкращим засобом для зміцнення імунітету і захисту від вірусів та інфекцій. Не випадково в роки Другої світової війни в США сотні акрів засаджувалися цінною шипшиною в рамках програми «Сади перемоги», а майже увесь врожай відправляли в охоплену війною Європу.
Вважалося, що
воїнам і ослабленим недоїданням жителям просто необхідне така підживлення.
Однак для того, щоб отримати від шипшини максимум користі, потрібно знати певні
тонкощі. На кількість корисних речовин впливає час збирання ягід. Справа в
тому, що якщо дозрілі плоди висять на гілці, кількість аскорбінової кислоти в
них зменшується, але самі ягоди стають солодшими. Тож якщо хочете більше
корисних речовин, збирайте шипшину, щойно ягоди стануть червоними. А якщо
хочете солодких, залишіть плоди повисіти на кущах аж до заморозків.
Обліпиха
Про цілющі властивості обліпихи знали ще давні греки. Щоправда, вони використовували цю ягоду не для власного оздоровлення, а для лікування коней. А ось китайські знахарі просунулися набагато далі. У Китаї обліпиху називали «ягодою здоров’я і довголіття», з її допомогою лікували десятки захворювань.
Сучасні медики
теж цінують обліпиху. Обліпихова олія входить до складу препаратів для
лікування виразки шлунку і гастритів, мазей для обробки ран і опіків,
косметичних засобів для чутливої і запаленої шкіри. Особливо багато в обліписі
вітаміну А. За його кількістю вона залишає далеко позаду навіть моркву. Тому на
обліпиху варто звернути увагу тим, хто хоче зберегти гострий зір. У обліписі
багато вітамінів групи В і корисного для серця і судин вітаміну К, крім того,
вона містить фітонциди – своєрідні натуральні антибіотики, які допомагають під
час запальних захворюваннях і застуди. Корисна обліпиха і тим, хто хоче довше
залишатися молодим. У її ягодах багато вітаміну Е – головного антиоксиданту,
який рятує від передчасних зморщок і серцевих хвороб.
Журавлина
Варто сказати, що вітамінів у журавлині, порівняно з іншими ягодами, не так вже й багато.
Наприклад, за вмістом аскорбінки журавлина поступається чорній смородині аж в 13 разів, а шипшині – у 40. Втім, така відносна бідність з лишком компенсується великою кількістю мікроелементів. У ягодах журавлини багато калію, йоду, магнію.
Журавлинний морс
– чудовий протизастудний засіб. Ягоди журавлини мають жарознижувальну дію, чудово
втамовують спрагу, видаляють з організму токсини, які накопичуються під час
застуди.
Глід
Ця ягода – справжній друг для всіх сердечників.
Глід ( боярышник) розширює судини і покращує засвоєння кисню серцевим м’язом (він починає скорочуватися сильніше і рідше), усуває аритмію. Ягоди нормалізують сон, тому настоянку з них часто рекомендують від безсоння і нервових розладів.
Плоди глоду
містять велику кількість пектину, який знижує рівень шкідливого холестерину в
крові і виводить з організму токсини і шлаки. У ягодах багато органічних
кислот, необхідних для хорошого травлення. Але зловживати глодом не можна, якщо
з’їсти більше склянки ягід, це може викликати сонливість і порушення ритму
серцевих скорочень.
Із глоду можна
приготувати джеми, мармелад, його додають у чай. А з розмелених ягід, змішаних
із медом, виходить чудова начинка для солодких пирогів.