Гарбуз – універсальний осінній продукт, із якого можна приготувати багато смачних і корисних страв.
Зі смачного
гарбуза за рецептами, що ми підібрали у цій рубриці, ви можете приготувати випічку, другі і десертні страви, прості й складніші на будь-який смак.
Інгредієнти:
гарбуз –
борошно – 2 ст. ложки
зелень петрушки – 0,25 пучка
часник – 1-2 зубки
сіль – 1-2 щіпки
перець чорний мелений – 1-2 щіпки
олія – 2-3 ст. ложки
сметана (або майонез)
Спосіб
приготування:
Гарбуз вимити,
очистити від шкірки, нарізати невеликими скибочками, шириною близько
Потім кожну
скибочку обваляти в борошні. На пательні розігріти олію. Викласти підготовлені
скибочки гарбуза і на середньому вогні обсмажити з двох сторін, добре
підрум'янивши. Спочатку обсмажувати з одного боку близько 2-х хвилин, а потім
акуратно перевернути і обсмажувати з іншого боку ще приблизно 1 хвилину.
Включити духовку,
розігріти її до 180 градусів. Всі обсмажені скибочки гарбуза скласти на
пательню (підходить для духовки). Потім пательню з гарбузом поставити в гарячу
духовку до повної готовності гарбуза (приблизно на 15 хвилин).
Часник очистити і
потовкти. Зелень петрушки посікти. Змішати рубану зелень з товченим часником.
Викласти гарячий гарбуз порційно на тарілки, посипати часником із зеленню,
додати сметану.
Інгредієнти:
Для тіста:
холодне
вершкове масло, порізане кубиками –
борошно –
яйце – 1 шт
холодна
вода – 2 ст.л.
дрібка солі.
Для начинки:
цибуля-порей –
гарбуз –
вершкове
масло – 50гр.
жменя кедрових горіхів,
Спосіб приготування:
Для тіста швидко змішати в комбайні (або за допомогою виделки) усі інгредієнти – так, щоб тісто можна було скачати в кулю. За необхідності можна додати трохи більше води. Довго вимішувати тісто не потрібно – воно стане твердим. Тісто розкачати, викласти у форму й залишити в холодильнику на 30 хвилин.
Цибулю нарізати кільцями, обсмажити в олії до м’якості. Додати гарбуз, нарізаний кубиками, трохи тушкувати, приправити сушеним майораном.
Кедрові горіхи обсмажити на сухій сковороді. Додати до овочів. Посолити, поперчити.
Розігріти духовку до 200 °С. Начинку викласти на основу з тіста. Випікати 10-15 хвилин, доки торт не підрум’яниться. Подавати остудженим або теплим із зеленим салатом.
Інгредієнти:
гарбуз –
яйце – 1 шт.
цибуля ріпчаста – 0,5 шт.
борошно – 0,5 ст. л.
олія соняшникова – 30 мл
сіль за смаком
перець чорний мелений
Спосіб приготування:
Гарбуз очистити від шкірки і насіння. Натерти гарбуз на великій тертці. Перекласти натертий гарбуз в миску, додати яйце і нарізану маленькими кубиками цибулю.
Всипати сіль, чорний мелений перець і борошно. Перемішати.
На пательні розігріти олію. Викласти гарбузову масу на пательню столовою ложкою на зразок оладок. Смажити деруни на середньому вогні.
Коли деруни з гарбуза підсмажаться знизу, перевернути їх і смажити також до рум'яної скоринки. Таким чином обсмажити деруни з усієї гарбузової маси. Подавати гарбузові деруни зі сметаною.
Запіканка з рису
і гарбуза
Інгредієнти:
гарбуз –
молоко – 3 скл.
рис – 0,75 скл.
яйця – 5-6 шт.
масло вершкове –
5 ст. л.
цукор – 0,5
склянки
сухарі мелені –50
г.
Спосіб
приготування:
Гарбуз очистити
від шкірки і дрібно нарізати. Гарбуз помістити в каструлю, влити 200-300 грам
води, поставити на вогонь, довести до кипіння і варити на невеликому вогні до
тих пір, поки гарбуз не стане м'яким.
Рис необхідно
добре промити. Додати промитий рис. Додати молоко, довести до кипіння і варіть
20-25 хв. на невеликому вогні.
Після цього масу
охолодити, покласти яйця, розтоплене вершкове масло, цукор і ретельно перемішати.
Увімкніть духовку. Форму змастити маслом і посипати меленими сухарями.
Масу викласти у
форму, змащену маслом, посипану меленими сухарями. Форму поставити в духовку на середню полицю, випікати
запіканку з гарбузом і рисом в духовці при температурі 180 градусів до
золотистої скоринки (близько 30-35 хвилин
Осінній смузі з обліпихою і гарбузом
гарбуз –
обліпиха свіжа –
банан – 1 шт.
мед – 1-2 ст. л.
кориця мелена
вода – 100 мл.
Спосіб приготування:
Помістити промиті
ягоди обліпихи в блендер. Налити туди 50
мл. кип'яченої (або чистої питної) води. Подрібнити ягоди на невеликій
швидкості 2 хвилини. Якщо немає блендера, то можна перетерти ягоди через сито.
За допомогою сита
відокремити обліпиховий сік від макухи. Вилити сік обліпихи знову в блендер.
Гарбуз нарізати шматочками і зварити на пару. (Зручно це робити в мультиварці,
на пару, протягом 5-7 хвилин.)
Банан нарізати
великими шматочками. Додати до обліпихового соку банан, мед і щіпку меленої кориці.
Влити решту води.
Викласти в чашу
блендера гарбуз. Всі компоненти перебити блендером до однорідності.
Смузі з гарбуза,
обліпихи і банана перелити в келихи і відразу ж подавати гарбузово-обліпиховий
смузі, присипавши зверху корицею.