неділя, 17 жовтня 2021 р.

Смакота з гарбуза

 Гарбуз – універсальний осінній продукт, із якого можна приготувати багато смачних і корисних страв.

Зі смачного гарбуза за рецептами, що ми підібрали у цій рубриці, ви можете приготувати випічку,   другі і десертні страви, прості й складніші на будь-який  смак.

 Смажений гарбуз з часником

Інгредієнти:


гарбуз 0,5 кг

борошно 2 ст. ложки

зелень петрушки 0,25 пучка

часник 1-2 зубки

сіль 1-2 щіпки

перець чорний мелений 1-2 щіпки

олія ​2-3 ст. ложки

сметана (або майонез)

Спосіб приготування:

Гарбуз вимити, очистити від шкірки, нарізати невеликими скибочками, шириною близько 7 см. Нарізаний скибочками гарбуз посолити, поперчити за смаком.

Потім кожну скибочку обваляти в борошні. На пательні розігріти олію. Викласти підготовлені скибочки гарбуза і на середньому вогні обсмажити з двох сторін, добре підрум'янивши. Спочатку обсмажувати з одного боку близько 2-х хвилин, а потім акуратно перевернути і обсмажувати з іншого боку ще приблизно 1 хвилину.

Включити духовку, розігріти її до 180 градусів. Всі обсмажені скибочки гарбуза скласти на пательню (підходить для духовки). Потім пательню з гарбузом поставити в гарячу духовку до повної готовності гарбуза (приблизно на 15 хвилин).

Часник очистити і потовкти. Зелень петрушки посікти. Змішати рубану зелень з товченим часником. Викласти гарячий гарбуз порційно на тарілки, посипати часником із зеленню, додати сметану.

 

 Пиріг із гарбузом і цибулею


Інгредієнти:

Для тіста:

холодне вершкове масло, порізане кубиками100 г.

борошно – 200 г.

яйце – 1 шт

холодна вода – 2 ст.л.

дрібка солі.

Для начинки:

цибуля-порей – 200 г.

гарбуз300 г.

вершкове масло – 50гр.

жменя кедрових горіхів,

Спосіб приготування:

Для тіста швидко змішати в комбайні (або за допомогою виделки) усі інгредієнти – так, щоб тісто можна було скачати в кулю. За необхідності можна додати трохи більше води. Довго вимішувати тісто не потрібно – воно стане твердим. Тісто розкачати, викласти у форму й залишити в холодильнику на 30 хвилин.

Цибулю нарізати кільцями, обсмажити в олії до м’якості. Додати гарбуз, нарізаний кубиками, трохи тушкувати, приправити сушеним майораном.

Кедрові горіхи обсмажити на сухій сковороді. Додати до овочів. Посолити, поперчити.

Розігріти духовку до 200 °С. Начинку викласти на основу з тіста. Випікати 10-15 хвилин, доки торт не підрум’яниться. Подавати остудженим або теплим із зеленим салатом.

 

 Деруни з гарбуза

Інгредієнти:


гарбуз 200 г

яйце 1 шт.

цибуля ріпчаста 0,5 шт.

борошно 0,5 ст. л.

олія соняшникова 30 мл

сіль за смаком

перець чорний мелений

Спосіб приготування:

Гарбуз очистити від шкірки і насіння. Натерти гарбуз на великій тертці. Перекласти натертий гарбуз в миску, додати яйце і нарізану маленькими кубиками цибулю.

Всипати сіль, чорний мелений перець і борошно. Перемішати.

На пательні розігріти олію. Викласти гарбузову масу на пательню столовою ложкою на зразок оладок. Смажити деруни на середньому вогні.

Коли деруни з гарбуза підсмажаться знизу, перевернути їх і смажити також до рум'яної скоринки. Таким чином обсмажити деруни з усієї гарбузової маси. Подавати гарбузові деруни зі сметаною.

 

Запіканка з рису і гарбуза


Інгредієнти:

гарбуз – 1 кг.

молоко – 3 скл.

рис – 0,75 скл.

яйця – 5-6 шт.

масло вершкове – 5 ст. л.

цукор – 0,5 склянки

сухарі мелені –50 г.

Спосіб приготування:

Гарбуз очистити від шкірки і дрібно нарізати. Гарбуз помістити в каструлю, влити 200-300 грам води, поставити на вогонь, довести до кипіння і варити на невеликому вогні до тих пір, поки гарбуз не стане м'яким.

Рис необхідно добре промити. Додати промитий рис. Додати молоко, довести до кипіння і варіть 20-25 хв. на невеликому вогні.

Після цього масу охолодити, покласти яйця, розтоплене вершкове масло, цукор і ретельно перемішати. Увімкніть духовку. Форму змастити маслом і посипати меленими сухарями.

Масу викласти у форму, змащену маслом, посипану меленими сухарями. Форму поставити  в духовку на середню полицю, випікати запіканку з гарбузом і рисом в духовці при температурі 180 градусів до золотистої скоринки (близько 30-35 хвилин

 

Осінній смузі з обліпихою і гарбузом

 Інгредієнти:


гарбуз – 150 г.

обліпиха свіжа – 100 г.

банан – 1 шт.

мед – 1-2 ст. л.

кориця мелена

вода – 100 мл.

Спосіб приготування:

Помістити промиті ягоди обліпихи в блендер. Налити туди  50 мл. кип'яченої (або чистої питної) води. Подрібнити ягоди на невеликій швидкості 2 хвилини. Якщо немає блендера, то можна перетерти ягоди через сито.

За допомогою сита відокремити обліпиховий сік від макухи. Вилити сік обліпихи знову в блендер. Гарбуз нарізати шматочками і зварити на пару. (Зручно це робити в мультиварці, на пару, протягом 5-7 хвилин.)

Банан нарізати великими шматочками. Додати до обліпихового соку банан, мед і щіпку меленої кориці. Влити решту води.

Викласти в чашу блендера гарбуз. Всі компоненти перебити блендером до однорідності.

Смузі з гарбуза, обліпихи і банана перелити в келихи і відразу ж подавати гарбузово-обліпиховий смузі, присипавши зверху корицею.