субота, 22 січня 2022 р.

Заливні страви

 Заливні страви на столі  радують всіх не тільки своїм чудовим смаком, а й зовнішнім виглядом. Багато господинь не беруться за підготовку таких страв, так як це вимагає певних навичок роботи з желатином. І даремно, нічого особливо складного в цьому немає, спробуйте готувати заливне за рецептами, що ми підібрали,  і все у вас вийде.


Заливне асорті

 Інгредієнти: 


філе куряче – 3 шт.

курячий бульйон

сир – 300 гр.

броколі – 500 гр.

мариновані шампіньйони – 300 гр.

зелень

помідори для прикраси

желатин

сіль, приправки за смаком

Спосіб приготування

Відварити філе, охолодити, порізати кубиками. Броколі відварити, остудити, розібрати на суцвіття. Сир нарізати кубиками або стрічками.

Укласти на дно форми гілочки зелені, брокколі, гриби, м’ясо, каперси, сир.

Розчинити в бульйоні желатин, охолодити, залити асорті і поставити в холодильник на 3-4 години, до повного застигання.

Опустити дно форми на декілька секунд у гарячу воду, тоді желе легко вийде з неї.

Перекинути заливне на блюдо, прикрасити помідорами і подавати.

Замість курячого м’яса можна використовувати будь-яке інше, а також відварену печінку, шинку і навіть сосиски.


Заливне з риби


Інгредієнти:

риба – 500 г

морква – 1 шт.

ріпчаста цибуля – 1 шт.

селера – 1 стебло

петрушка – 1 пучок

лимон – 1 шт.

желатин – 25 г

запашний перець горошком – 3 шт.

гвоздика – 3 шт.

лавровий листок – 3 шт.

сіль за смаком

Спосіб приготування:

Рибу почистити . Перекласти в каструлю і залити водою. Поставити на вогонь і довести до кипіння. Посолити, поперчити. Готувати півгодини.

Рибу перекласти на тарілку. Остудити. Нарізати на шматочки і видалити кістки. Перекласти рибу в формочки.

Моркву дрібно натерти. Нарізати цибулю, селеру і петрушку. Додати в формочки до риби.

Желатин розвести в 100 мілілітрах води. Додати в бульйон. Все ретельно перемішати. Залити рибу бульйоном.

Поставити накриті формочки в холодильник на ніч.

Подавати заливне до столу.

 

 Заливне з курки

Інгредієнти:


куряче бедро – 3 шт.

ріпчаста цибуля – 1 шт.

морква – 1 шт.

часник – 3 зубчики

желатин – 30 г

запашний перець горошком – 5 шт.

лавровий лист – 3 шт.

сіль – за смаком

Спосіб приготування:

У каструлю влити воду. Посолити. Довести до кипіння.

Курку вимити під холодною водою. Помістіти в киплячу воду. Зменшити вогонь і продовжити готувати до закипання.

Потім злити воду. Залити курку чистою водою і продовжувати готувати на повільному вогні ще деякий час.

Цибулю нарізати, а моркву натерти на тертці. Додати в бульйон.

Додати в каструлю подрібнений часник, духмяний перець і лавровий лист.

Процідити бульйон. Перекласти курку на тарілку.

У бульйон всипати желатин і добре перемішати, поки він не розчиниться.

Видалити шкірку з курки. Порубати м’ясо птиці на шматочки.

Вкинути курку в бульйон. Розмішати.

Залити бульйон з куркою в формочки і покласти в холодильник до повного застигання.

 

 Заливне з язика


Інгредієнти:

язик свинячий – 1 шт.;

цибуля – 1 шт.;

морква – 1 шт.;

лавровий лист – 1 шт.;

перець чорний горошком – 10 шт.;

перець духмяний – 10 шт.;

желатин – розраховуйте 15 гр. на 0,5 л бульйону;

сіль.

Спосіб приготування:

Вимочений язик покласти у каструлю та проварити пів години на великому вогні.

Злити воду, промити язик та каструлю.

Покладіть в каструлю моркву, цибулю та язик. Налитие води та довести до кипіння. Після збавити вогонь на мінімум та варити на протязі 60 хвилин.

Додати лавровий лист та проварити ще пів години.

Витягнути язик з каструлі та залити холодною водою. Після необхідно очистити його, поки він теплий. Таким способом він легко очиститься.

Бульйон повинен охолонути. Поки він теплий додати желатин та перемішати до повного розчинення.

Моркву нарізати тонкими кільцями та вирізати з неї квіти, за бажанням.

Процідити бульйон. Язик нарізати тоненькими слайсами.

Викласти язик на велику тарілку, прикрасите морквою та гілочками петрушки та дуже обережно налити бульйон.

Поставити тарілку в холодильну камеру на ніч.

 

Гриби заливні

Інгредієнти: 


гриби білі або печериці — 200 гр.

желатин — 15 гр.

яйце — 1 шт.

сіль

зелень

Спосіб приготування

Гриби очистити, нарізати великими шматками і відварити в невеликій кількості підсоленої води.

Відкинути, дати трохи постояти і дрібно порубати. Грибний відвар процідити. Замочений і набряклий желатин залити 300 мл теплої грибного відвару. Посолити і прогріти до повного розчинення желатину.

Налити в порційні форми трохи желе, дати застигнути, потім на шар желе укласти рубані гриби. У кожну форму покласти по скибочці вареного яйця і гілочки зелені.

Залити желе і дати застигнути. Перед подачею опустити форму на кілька секунд у гарячу воду і викласти вміст тарілки.