вівторок, 29 березня 2022 р.

Виїзд з району бойових дій, евакуація у безпечні місця не рятує чоловіків від мобілізації. Де вручають повістки переселенцям

 У зв’язку з бойовими діями та оголошенням воєнного  стану в Україні, у людей  виникає багато питань з приводу мобілізації при переїзді в більш безпечні регіони та законності вручення повісток про призов до військової служби на блок-постах.

Переселення не звільняє від мобілізації

 У зв’язку з активними бойовими діями на території України, наші співвітчизники і земляки-токмачани  – військовозобов’язані призовного віку 18-60 років, змушені були рятувати свої сім’ї та переміщатись в безпечні місця ( за кордон та на Західну Україну).  

Як стало відомо з достовірних джерел , чоловіки призовного віку для отримання статусу внутрішньо переміщеної особи зобов’язані стати на військовій облік у  військкоматі  - Територіальному центрі комплектування та соціальної підтримки та відповідно до загальної мобілізації вони можуть бути призвані до війська (ч. 1 ст.37 Закону України «Про військовий обов’язок та військову службу»).




Надавати громадянам повістки до військкомату мають право представники місцевих органів виконавчої влади (обласні, районні адміністрації), місцевого самоврядування (сільські, селищні, міські ради) і роботодавці (п. 8 Указу Президента України «Про загальну мобілізацію» №69/2022 від 24 лютого 2022 року). Доказом отримання громадянином повістки є його власноручний підпис на бланку повістки, що обов’язково повинна містити підпис керівника ТЦК, мокру печатку, та бути видана на ім’я конкретної особи.

Вручення повісток на блок-постах не передбачено чинним законодавством України.

Хто не підлягає призову під час мобілізації?

визнані ВЛК тимчасово непридатними;

на утриманні яких перебувають троє і більше дітей віком до 18 років;

які самостійно виховують дитину (дітей) віком до 18 років;

на утриманні яких перебуває дитина з інвалідністю підгрупи А віком до 18 років;

на утриманні яких перебуває повнолітня дитина, яка є особою з інвалідністю I чи II групи, до досягнення нею 23 років;

усиновителі, опікуни, піклувальники, прийомні батьки, батьки-вихователі, на утриманні яких перебувають діти-сироти або діти, позбавлені батьківського піклування, віком до 18 років;

зайняті постійним доглядом за особами, що його потребують, відповідно до законодавства України;

народні депутати України;

працівники органів військового управління;

заброньовані на період мобілізації та на воєнний час державними органами влади і іншими державними організаціями, органами місцевого самоврядування, за установами, підприємствами та організаціями.