неділя, 2 вересня 2018 р.

Токмацькі журналісти – лауреати Загальнонаціонального конкурсу «Українська мова – мова єднання»


28-30 серпня Одеса гостинно приймала  фіналістів Загальнонаціонального конкурсу «Українська мова — мова єднання»,  співорганізаторами  якого є Національна спілка журналістів України та  Одеська регіональна організація НСЖУ ( голова правління – заслужений журналіст України Юрій Работін).
Заснований у 2000 році,  за цей час конкурс  згуртував поетів, прозаїків, журналістів, молодь і  старше покоління, авторів з усієї України  і вже вийшов на міжнародний рівень. До нього долучилися цінителі  українського слова з Білорусі, Болгарії, Грузії, Естонії, Ізраїлю, Індії, Казахстану, Канади, Китаю, Македонії, Молдови, Палестини, США, Німеччини, Польщі.
Нинішній XIX Загальнонаціональний конкурс «Українська мова — мова єднання» видався одним із найбільш «врожайних» за кількістю надісланих до оргкомітету робіт в усіх номінаціях -  понад 500.
Роботи конкурсантів оцінювали експерти: академік Національної академії наук України, український літературознавець, Герой України  Іван Дзюба, поет і перекладач, член Національної спілки письменників Анатолій Глущак, кінорежисер, заслужений працівник культури України Дмитро Ломачук, публіцист, заслужений журналіст України Андрій Нечитайло, голова організаційного комітету конкурсу і голова Одеської регіональної організації Національної спілки журналістів України Юрій Работін та ін..
Вони ж і визначили  кращих знавців українського слова, назвали імена переможців  XIX Загальнонаціональний конкурс «Українська мова — мова єднання», серед яких  – і токмацькі  журналісти.
На церемонії нагородження, що відбулася  в актовій залi Одеського регiонального iнституту державного управлiння при Президентовi України, за участі першого секретаря НСЖУ Ліни Кущ та секретаря НСЖУ Гліба Головченка, головний редактор газети «Таврія», член правління Запорізької обласної організації Національної спілки журналістів України Людмила Арман була нагороджена пам’ятним подарунком та Дипломом лауреата конкурсу в номінації «Квітни мово наша рідна» за серію статей в газеті «Таврія» та авторський публіцистичний проект, присвячений пам`яті жертв голодоморів і політичних репресій.

Серед засобів масової інформації переможцем  конкурсу в номінації «Первоцвіт» стала і отримала Диплом лауреата редакція газети «Таврія»  за добірку статей з пропаганди здорового способу життя у молодіжному середовищі. А внесок у цю перемогу зробили молоді журналісти газети, члени НСЖУ Яна Олійник і Михайло Арман.

Дипломом лауреата конкурсу також відзначена  токмацька поетеса Раїса Полякова ( за збірку поезій «Слова просить душа», що була підготовлена до друку авторським колективом газети «Таврія»).
На лауреатів конкурсу чекала досить цікава триденна програма: вони взяли участь у  покладанні квітів до пам’ятника Невідомому матросу на Алеї Слави та Великому Кобзареві — Тарасу Шевченку, здійснили пізнавальну екскурсію до парку Національної культури, оглянули визначні місця міста-героя



В Одеському літературному музеї побували на презентації галереї вишитих портретів Тараса Шевченка у проекті «Образ і слово Кобзаря у вишивці» пам яті заслуженого майстра народної творчості Григорія Киселя.




А ще були спілкування з колегами-журналістами, нові знайомства з поетами і письменниками,  обмін книжками,  купання у Чорному морі, відпочинок на пляжі «Аркадія»,  і ще багато чого…
 Михайло Арман,
фото автора
Журналісти газети "Таврія" Л.Арман, Я.Олійник і М.Арман висловлюють щиру вдячність організаторам конкурсу і зокрема, голові Одеської регіональної організації Національної спілки журналістів України Юрію Работіну за гостинність, прекрасну організацію конкурсу  і змістовний відпочинок його учасників.