четвер, 14 лютого 2019 р.

Так живемо: простим смертним доступні … капуста, буряк і морква


З початку року в Україні та і в нас, на Токмаччині, суттєво зросли ціни на пшеничний хліб, яловичину, ковбасу, цукор і цибулю.


 Як повідомив Інфляційний барометр Міністерства економічного розвитку і торгівлі,
з початку січня 2019 року ціни на пшеничний хліб в Україні підвищилися на 27%. 
Серед ТОП-5 продуктів, що також найбільше подорожчали в період з 1 січня по 5 лютого: яловичина - 149,97 грн/кг (+17,51% або 22,35 грн); цибуля - 20,75 грн/кг (+12,22% або 2,26 грн); ковбаси - 183,82 грн/кг (+6,4% або 11,05 грн); цукор - 16,1 грн/кг (+5,16% або 0,79 грн).
У п’ятірці  продуктів, вартість яких знизилася найбільше: морква - 10,52 грн/кг (-13,27% або 1,61 грн); яйця - 29,89 грн/десяток (-7,6% або 2,46 грн); капуста - 24,28 грн/кг (-6,94% або 1,81 грн); буряк - 13,4 грн/кг (-3,6% або 0,5 грн); гречана крупа - 20,78 грн/кг (-2,99% або 0,64 грн).

 До речі, за рік овочевий  набір для приготування нашої національної страви – борщу - подорожчав удвічі. Вартість овочевого кошика на кінець грудня 2018 року складала 56,6 грн, тоді як на кінець 2017  року він коштував 28,9 грн.