субота, 9 березня 2019 р.

Співець Жінки,Матері, Берегині ( до 205-ої річниці від дня народження Тараса Шевченка)



Все на землі від жінки: добро і краса, ніжність і ласка,любов і вірність, музика і поезія. Ще з давніх-давен, жінка була музою для геніїв усього світу. Саме вона зі своїм коханням, своїми почуттями підносила душу до неба і втоптувала її в багнюку, саме її кохання спонукало до життя і через яке хотілось померти. До 205-ої  річниці від дня народження  Великого Кобзаря і з нагоди жіночого свята, в дитячій бібліотеці відбулася літературно - музична галерея : « Я їх кохав».



Довгий час існувала  думка, що Тарас Шевченко і кохання – речі не сумісні. Проте на цьому заході  учні 11 класу ЗОШ №1, мали можливість подивитися на Тараса Шевченка іншими очима : не як на генія, Кобзаря, Великого Українця, а як на просту земну людину, якій ніщо людське не було чуже. І жінки в тому числі. Він кохав і був коханим! Щоразу він закохувався пристрасно і самозабутньо,писав портрети, присвячував коханим кращі твори, мріяв, впадав у розпач і страждав, терпів фіаско і знову закохувався. Хто вони ці музи - жінки? Як виглядали і чим займалися? Та чому не склалися їхні стосунки? Чому мрія усього його життя про дружину, діточок, родинне щастя так і залишилося мрією...  Відвідувачі  заходу відкрили для себе нові сторінки життєвого та творчого шляху поета,  побачили його як ніжного, вразливого душею, чистого серцем чоловіка.


   Артистично та емоційно з піднесеним відчуттям художнього слова у виконанні читачів бібліотеки , а саме : Марії та Олександри Дмітращенко, Лукаш Олександра, Остапюк Марії, Савон Олександри, Цьоми Яни, Артема Уманського, Рудаковського Кирила,Ткаченко Дарини і Вітер Данила прозвучали щирі, сповнені душевних мук і переживань вірші поета присвячені коханим жінкам. Затамувавши подих слухали присутні мелодію струн бандури та чарівний голос викладача музичної школи Наталії Сердюк, яка виконала пісні на вірші Тараса Григоровича Шевченка.
   І хоча доля не принесла особистого щастя Тарасові, це не завадило йому стати володарем людських душ і мрій, співцем Жінки,Матері, Берегині!
                                                                                                                        Людмила Перепечай,
                                                                         завідувачка центральною дитячою бібліотекою