субота, 23 листопада 2019 р.

Мітинг - як тест на пам`ять і безпамятство


Сьогодні, 23 листопада, ми  вшановуємо пам`ять жертв голодоморів.
У минулому столітті Україна пережила три голодомори ( 1922 , 1933 і 1947 років), але наймасштабніший голод припадає на 1932 та 1933 роки.
Як згадують очевидці, у ті часи  за наказом зверху партактивісти конфісковували у людей все до останньої крихти, до останнього зерна, змушуючи їх вмирати  голодною смертю.
За підрахунками дослідників, весною 1933 року щохвилини в Україні від голоду вмирало 17 людей, щогодини – тисячі, щодня – до 25 тисяч. Голодомор  – це  умисно організована карально-репресивна акція,  спрямована на геноцид корінного населення України. Цей злочин не оминув і нашу область, Токмак і Токмацький район.
Напередодні пам’ятної і скорботної дати в історії нашої країни  у Токмаку біля пам`ятного знаку жертвам голодоморів і політичних репресій відбувся мітинг, який провели ведучі Ольга Санець і Валерій Шаповал.


Заступник міського голови Сергій Степура у своєму виступі ще раз нагадав про ту страшну трагедію, яку пережив наш народ у 1932-1933 роках.
Учасники мітингу  хвилиною мовчання вшанували пам`ять наших земляків і співвітчизників, загиблих в часи голодоморів, поклали квіти та запалили свічки пам`яті на знак шани заморених голодною смертю  душ.



Настоятель Свято-Успенського собору отець Микола відправив панахиду по тих, хто став жертвами голодоморів і політичних репресій в Україні.
Разом з учасниками мітингу мерзли і вшанували замучених голодом
Михайло АРМАН,
Людмила АРМАН, фото