Домашній твердий сир
Інгредієнти:
1 кілограм
кисломолочного сиру
1,5 літрів молока,
1 чайна ложка соди,
1 чайна ложка солі,
яйце,
100 грамів масла.
Спосіб приготування
Сир залити молоком і
поставити на маленький вогонь, варити до того моменту, коли сир стане в’язким.
Викинути сир на друшляк, застелений марлею, гарно відтиснути. Додати в сир
яйце, масло, соду, сіль і ретельно вимішати. Отриману масу варити на маленькому
вогні близько 10 хвилин, поки не стане схожою на розплавлений твердий сир. Чим
довше варити, тим твердішим сир буде. Сирну масу вилити у формочку застелену
плівкою і охолодити.
Домашня «Бринза» на
кефірі
Інгредієнти:
1 літр молока,
200 мл сметани,
100 мл кефіру,
3 яйця,
столова ложка
солі.
Спосіб приготування
Молоко і сіль довести
до кипіння, акуратно ввести збиті яйця, перемішуючи, додати сметану, кефір та
варити 5-7 хвилин поки не виділиться сироватка. Друшляк застелити марлею
(декілька шарів), вилити сирну суміш і дати стекти сироватці. Через 2-3 години
щільно зв’язати сир марлею і помістити під прес на 4-5 годин. Сир готовий.
Сир «Маскарпоне» зі
сметани
Інгредієнти:
800 грамів жирної сметани,
200 мл
молока,
2 чайні ложки лимонного соку.
Спосіб приготування
Сметану і молоко
перемішати і поставити на вогонь, постійно помішуючи довести до температури
75ºС. Додати лимонний сік і декілька хвилин проварити, щоб сметана
перетворилася на сир. Сирну масу вилити в друшляк, застелений марлею в декілька
шарів, дати постояти близько години, щоб сироватка стекла. Акуратно віджати,
щоб сир вийшов густим і помістити в холодильник. Зберігати не більше 3 діб.