субота, 30 листопада 2019 р.

Смачно по суботах. Різні види сиру в домашніх умовах


Домашній твердий сир
Інгредієнти:

1 кілограм  кисломолочного сиру
 1,5 літрів молока,
1 чайна ложка соди,
1 чайна ложка солі,
яйце,
100 грамів масла.
Спосіб приготування
 Сир залити молоком і поставити на маленький вогонь, варити до того моменту, коли сир стане в’язким. Викинути сир на друшляк, застелений марлею, гарно відтиснути. Додати в сир яйце, масло, соду, сіль і ретельно вимішати. Отриману масу варити на маленькому вогні близько 10 хвилин, поки не стане схожою на розплавлений твердий сир. Чим довше варити, тим твердішим сир буде. Сирну масу вилити у формочку застелену плівкою і охолодити.

Домашня «Бринза» на кефірі
Інгредієнти:
1 літр молока,
200 мл сметани,
100 мл кефіру,
3 яйця,
столова ложка солі.
Спосіб приготування
 Молоко і сіль довести до кипіння, акуратно ввести збиті яйця, перемішуючи, додати сметану, кефір та варити 5-7 хвилин поки не виділиться сироватка. Друшляк застелити марлею (декілька шарів), вилити сирну суміш і дати стекти сироватці. Через 2-3 години щільно зв’язати сир марлею і помістити під прес на 4-5 годин. Сир готовий.

Сир «Маскарпоне» зі сметани

Інгредієнти:



800 грамів жирної сметани,
200 мл молока,
2 чайні ложки лимонного соку.
Спосіб приготування
 Сметану і молоко перемішати і поставити на вогонь, постійно помішуючи довести до температури 75ºС. Додати лимонний сік і декілька хвилин проварити, щоб сметана перетворилася на сир. Сирну масу вилити в друшляк, застелений марлею в декілька шарів, дати постояти близько години, щоб сироватка стекла. Акуратно віджати, щоб сир вийшов густим і помістити в холодильник. Зберігати не більше 3 діб.