понеділок, 6 січня 2020 р.

Токмацька порадниця. Як зустріти Святий вечір: що пісного і смачного можна приготувати напередодні Різдва


Сьогодні, 6 січня ми будемо відзначати Святвечір, коли закінчується 40-денний різдвяний піст і під час якого сім'я збирається за столом для святкової вечері. 
Страви подаються пісні, але дозволяються риба і масло. Традиційно готується 12 страв - за кількістю апостолів.
«Токмацька порадниця» розкаже,  що можна приготувати на святкову вечерю напередодні Різдва.
1. Кутя
Головна страва Святого вечора - це кутя. Всі її інгредієнти мають символічне значення: зерно-символ воскреслого життя, мед - здоров'я і солодкого життя, мак - достатку в родині.
Кутю можна приготувати як з ярої пшениці, також для цього можна використовувати перловку і  рис. Заправляти кутю також можна горіхами, родзинками і узваром.
Традиційно кутю після трапези в Святий вечір залишали на столі, так наші предки здавна вірили, що в ніч перед Різдвом на землю спускаються душі померлих і приходять на вечерю до своїх родичів.
2. Узвар
Узвар - найбільш традиційний напій на Різдво.
Узвар готують із сухофруктів: сушених яблук, груш, вишень, абрикос, слив. Пікантності напою додадуть приправи (кардамон, кориця, гвоздика) і цитрусові (лимон, апельсин), а також мед.
3. Страви з риби
Рибу можна як смажити, тушкувати, замаринувати або зробити заливне.
4. Вареники з капустою або з картоплею
Вареники - це традиційна страва на Святий вечір. Так як вважається, що вони повинні бути пісними, то готуємо їх з прісного тіста, можна з борошна грубого помелу. А в начинку використовуємо капусту, картоплю, в які можна додати гриби і цибулю.
5. Голубці з рисом або гречкою
Так як в Святий вечір ми готуємо пісні страви, то і начинку для голубців вибираємо без м'яса. Можна приготувати голубці з рисом і грибами або з з гречкою з засмажкою з цибулі і моркви.
6. Тушкована капуста з грибами
Для тушкування підходить капуста всіх видів, яку можна стушкувати з морквою, болгарським перцем, грибами.  Пікантності страві можуть надати сухофрукти, наприклад чорнослив.
7. Борщ з грибами або з рибою
Борщ - це також традиційна страва, яку готують на Святий вечір. Можна приготувати звичайний пісний борщ з квасолею, заправивши його засмажкою з моркви і буряка, болгарського перцю на рослинній олії.  Щоб урізноманітнити борщ, можна додати гриби будь-яких видів або рибу (карась, судак,).
8. Вінігрет або салат із синьої капусти
Вінігрет - це прекрасна страва для пісного вечора. Його можна приготувати з буряку, картоплі, моркви, цибулі, нарізаних кубиками, з додаванням зеленого горошку або квасолі, а також маринованих огірків чи маринованої капусти. Також як варіант можна нашаткувати синю капусту, приправивши її рослинним маслом і часником.
9. Картопля з грибами або овочеве рагу
Картоплю з грибами можна приготувати, як варену, тушковану або запечену в духовці. Дуже цікавим варіантом може стати овочеве рагу з картоплі і грибів, запечених в горщику. При цьому можна додати і інші овочі: цибулю, капусту, моркву, болгарський перець, селеру.
10. Млинці з овочами, грибами або фруктами або джемом
На десерт в Святий вечір можна приготувати млинці з солодкою начинкою, а щоб вони були більш пісними, є рецепт млинців на воді.
Млинці можна начинити грибами, бобовими, капустою, а також яблуками, вишнями, абрикосами або фруктовими джемами.
11. Пироги або пиріжки з овочами, грибами або фруктами
Для цієї страви підійде пісне дріждьове тісто, в яке можна покласти будь-яку начинку: як тушковану капусту, так і грибну начинку, або змішані, або якщо на десерт, зробити пиріжки з вишнею, яблуками, сливами або абрикосами.
12. Запіканки
Запіканки ще один варіант цікавої страви, яка також може бути пісною. Можна приготувати, наприклад запіканку з картоплі з грибами. Хорошим блюдом може стати рибна запіканка або запечений лаваш з будь-якими овочами.
Святий вечір починається разом з першою зіркою, яка знаменує народження Божого сина. Трапеза проходить без алкоголю, а всі страви подаються злегка розігрітими, щоб господиня будинку постійно перебувала за столом, а не відволікалася на готовку.
На Святвечір  потрібно спробувати кожну страву, але не з'їдати її повністю - щоб у домі завжди був достаток.