Сьогодні, 6 січня ми будемо відзначати Святвечір, коли
закінчується 40-денний різдвяний піст і під час якого сім'я збирається за
столом для святкової вечері.
Страви подаються пісні, але дозволяються риба
і масло. Традиційно готується 12 страв - за кількістю апостолів.
«Токмацька порадниця» розкаже, що можна приготувати на святкову вечерю
напередодні Різдва.
1. Кутя
Головна страва Святого вечора - це кутя. Всі її інгредієнти
мають символічне значення: зерно-символ воскреслого життя, мед - здоров'я і
солодкого життя, мак - достатку в родині.
Кутю можна приготувати як з ярої пшениці, також для цього
можна використовувати перловку і рис.
Заправляти кутю також можна горіхами, родзинками і узваром.
Традиційно кутю після трапези в Святий вечір залишали на
столі, так наші предки здавна вірили, що в ніч перед Різдвом на землю
спускаються душі померлих і приходять на вечерю до своїх родичів.
2. Узвар
Узвар - найбільш традиційний напій на Різдво.
Узвар готують із сухофруктів: сушених яблук, груш, вишень,
абрикос, слив. Пікантності напою додадуть приправи (кардамон, кориця, гвоздика)
і цитрусові (лимон, апельсин), а також мед.
3. Страви з риби
Рибу можна як смажити, тушкувати, замаринувати або зробити
заливне.
4. Вареники з капустою або з картоплею
Вареники - це традиційна страва на Святий вечір. Так як
вважається, що вони повинні бути пісними, то готуємо їх з прісного тіста, можна
з борошна грубого помелу. А в начинку використовуємо капусту, картоплю, в які
можна додати гриби і цибулю.
5. Голубці з рисом або гречкою
Так як в Святий вечір ми готуємо пісні страви, то і начинку
для голубців вибираємо без м'яса. Можна приготувати голубці з рисом і грибами
або з з гречкою з засмажкою з цибулі і моркви.
6. Тушкована капуста з грибами
Для тушкування підходить капуста всіх видів, яку можна
стушкувати з морквою, болгарським перцем, грибами. Пікантності страві
можуть надати сухофрукти, наприклад чорнослив.
7. Борщ з грибами або з рибою
Борщ - це також традиційна страва, яку готують на Святий
вечір. Можна приготувати звичайний пісний борщ з квасолею, заправивши його
засмажкою з моркви і буряка, болгарського перцю на рослинній
олії. Щоб урізноманітнити борщ, можна додати гриби будь-яких видів
або рибу (карась, судак,).
8. Вінігрет або салат із синьої капусти
Вінігрет - це прекрасна страва для пісного вечора. Його
можна приготувати з буряку, картоплі, моркви, цибулі, нарізаних кубиками, з
додаванням зеленого горошку або квасолі, а також маринованих огірків чи
маринованої капусти. Також як варіант можна нашаткувати синю капусту,
приправивши її рослинним маслом і часником.
9. Картопля з грибами або овочеве рагу
Картоплю з грибами можна приготувати, як варену, тушковану
або запечену в духовці. Дуже цікавим варіантом може стати овочеве рагу з
картоплі і грибів, запечених в горщику. При цьому можна додати і інші овочі:
цибулю, капусту, моркву, болгарський перець, селеру.
10. Млинці з овочами, грибами або фруктами або джемом
На десерт в Святий вечір можна приготувати млинці з солодкою
начинкою, а щоб вони були більш пісними, є рецепт млинців на воді.
Млинці можна начинити грибами, бобовими, капустою, а також
яблуками, вишнями, абрикосами або фруктовими джемами.
11. Пироги або пиріжки з овочами, грибами або фруктами
Для цієї страви підійде пісне дріждьове тісто, в яке можна
покласти будь-яку начинку: як тушковану капусту, так і грибну начинку, або
змішані, або якщо на десерт, зробити пиріжки з вишнею, яблуками, сливами або
абрикосами.
12. Запіканки
Запіканки ще один варіант цікавої страви, яка також може
бути пісною. Можна приготувати, наприклад запіканку з картоплі з грибами.
Хорошим блюдом може стати рибна запіканка або запечений лаваш з будь-якими
овочами.
Святий вечір починається разом з першою зіркою, яка знаменує
народження Божого сина. Трапеза проходить без алкоголю, а всі страви подаються
злегка розігрітими, щоб господиня будинку постійно перебувала за столом, а не
відволікалася на готовку.
На Святвечір потрібно
спробувати кожну страву, але не з'їдати її повністю - щоб у домі завжди
був достаток.