субота, 27 червня 2020 р.

Домашній квас – насолодження смакотою


У спеку бігати в магазин по газовані напої стомлюються ноги і гаманець. Не бігайте – готуйте вдома квас: натуральний, смачний, дешевий і корисний! Він добре втамовує спрагу. Завдяки вмісту органічних кислот напій має властивість затримувати вологу в організмі. Квас – чудовий енергетик: відновлює фізичну працездатність, бадьорить і піднімає тонус. Тож  готуйте квас за нашими рецептами і насолоджуйтеся смакотою!
 Хлібний квас
Інгредієнти

хліб чорний 500 г
цукор - 200–300 г
дріжджі - 15 г
вода - 5 л
Спосіб приготування
Хліб порізати шматочками, висушити і підсмажити у духовці, щоб запеклися, висипати у каструлю, залити 3 л окропу, накрити кришкою і залишити до охолодження.
Процідити рідину через марлю, а хліб, що залишився знову залити 2 л окропу, накрити кришкою і відставити на 2 год.
Знову процідити, всю рідину злити в одну ємність, додати цукор і дріжджі, перемішати і залишити при кімнатній температурі на ніч.
Можна додати кілька шматочків лимона,  листків смородини. Готовий квас налити у пляшки і зберігати у прохолодному місці.
 Ягідний квас
Інгредієнти
червоні порічки- 300 г
білі порічки -  100 г
смородина чорна – 100 г
м’ята - 1 пучок
вода - 2,5 л 
цукор - 1 склянка
сухі дріжджі - 0,5 ч. ложки
Спосіб приготування
Ягоди  перебрати, помити, розтовкти.
Закип’ятити воду, додати м’яту, варити 1–2 хв, вимкнути. Додати ягоди, накрити кришкою, залишити на 12 год.
Потім  процідити через 2 шари марлі, додати цукор і дріжджі, вимішати, накрити марлею і залишити у теплому місці на 12 год. Після цього  процідити і поставити напій у холодильник.
 Трояндовий квас із каркаде
Інгредієнти

чай каркаде - 40 г
вода - 5 л
цукор - 2–4 ст. ложки
сухі дріжджі  -  0,5 ч. ложки
Спосіб приготування
Закип’ятити 5–5,5 л води, додати каркаде і зняти з вогню.
Остиглий відвар процідити через марлю, добре віджати і додати цукор, розмішати. Додати дріжджі і залишити у теплому місці для бродіння.
Якщо зробити зранку, до обіду напій охолоне і пізно ввечері його можна розливати у ПЕТ-пляшки і ставити в холодильник. Наступного дня квас можна пити.
 Яблучний квас
Інгредієнти
яблучний сік - 1 л 
цукор -  1 склянка
дріжджі сухі - 1 ч. ложка сухих 
розчинна кава -  2 ч. ложки 
вода -  3 л 
Спосіб приготування
Закип’ятити воду й охолодити до теплого стану.
В емальовану каструлю насипати цукор, каву і дріжджі, вилити воду і сік, перемішати до повного розчинення складників.
Накрити кришкою і залишити при кімнатній температурі на 12 год.
Потім процідити крізь цупку тканину ( або марлю)  і поставити у холодильник.

 Імбирно-лимонний  квас
Інгредієнти

корень імбирю - 70 г
цукор - 3/4 склянки
сухі дріжджі - 1 ч. ложка 
  лимон – 1 шт
Спосіб приготування
Імбир та лимон порізати і подрібнити блендером або перемолоти на м’ясорубці, перелити у 5-літровий бутель, додати цукор, розчинені у воді дріжджі, залити водою кімнатної температури, поставити на 3 доби у тепле місце.
Потім  процідити, налити у пляшки, у кожну покласти по кілька родзинок.
Зберігати у холодильнику. Через 3 дні можна пити.