У спеку бігати в магазин по газовані напої стомлюються ноги
і гаманець. Не бігайте –
готуйте вдома квас: натуральний, смачний, дешевий і корисний! Він добре втамовує спрагу. Завдяки вмісту
органічних кислот напій має властивість затримувати вологу в організмі. Квас –
чудовий енергетик: відновлює фізичну працездатність, бадьорить і піднімає
тонус. Тож готуйте квас за нашими
рецептами і насолоджуйтеся смакотою!
Інгредієнти
хліб чорний 500 г
цукор - 200–300
г
дріжджі - 15 г
вода - 5 л
Спосіб
приготування
Хліб порізати
шматочками, висушити і підсмажити у духовці, щоб запеклися, висипати у
каструлю, залити 3 л
окропу, накрити кришкою і залишити до охолодження.
Процідити рідину через марлю, а хліб, що залишився знову
залити 2 л
окропу, накрити кришкою і відставити на 2 год.
Знову процідити, всю рідину злити в одну ємність, додати
цукор і дріжджі, перемішати і залишити при кімнатній температурі на ніч.
Можна додати кілька шматочків лимона, листків смородини. Готовий квас налити у
пляшки і зберігати у прохолодному місці.
Інгредієнти
червоні порічки- 300 г
білі порічки - 100
г
смородина чорна –
100 г
м’ята - 1 пучок
вода - 2,5 л
цукор - 1 склянка
сухі дріжджі - 0,5
ч. ложки
Спосіб
приготування
Ягоди перебрати, помити, розтовкти.
Закип’ятити воду, додати м’яту, варити 1–2 хв, вимкнути.
Додати ягоди, накрити кришкою, залишити на 12 год.
Потім процідити через 2 шари марлі, додати цукор і
дріжджі, вимішати, накрити марлею і залишити у теплому місці на 12 год. Після цього процідити і поставити напій у холодильник.
Інгредієнти
чай
каркаде - 40 г
вода - 5 л
цукор - 2–4
ст. ложки
сухі
дріжджі - 0,5 ч. ложки
Спосіб
приготування
Закип’ятити 5–5,5 л води, додати каркаде і зняти з вогню.
Остиглий відвар процідити через марлю, добре віджати і
додати цукор, розмішати. Додати дріжджі і залишити у теплому місці для
бродіння.
Якщо зробити зранку, до обіду напій охолоне і пізно ввечері
його можна розливати у ПЕТ-пляшки і ставити в холодильник. Наступного дня
квас можна пити.
Інгредієнти
яблучний сік - 1
л
цукор - 1 склянка
дріжджі сухі - 1
ч. ложка сухих
розчинна кава - 2 ч. ложки
вода - 3 л
Спосіб
приготування
Закип’ятити воду й
охолодити до теплого стану.
В емальовану каструлю насипати цукор, каву і дріжджі, вилити
воду і сік, перемішати до повного розчинення складників.
Накрити кришкою і залишити при кімнатній температурі на 12
год.
Потім процідити
крізь цупку тканину ( або марлю) і поставити у холодильник.
Інгредієнти
корень імбирю - 70 г
цукор - 3/4
склянки
сухі дріжджі - 1
ч. ложка
лимон –
1 шт
Спосіб
приготування
Імбир та лимон порізати і подрібнити блендером або
перемолоти на м’ясорубці, перелити у 5-літровий бутель, додати цукор, розчинені
у воді дріжджі, залити водою кімнатної температури, поставити на 3 доби у тепле
місце.
Потім процідити, налити у пляшки, у кожну покласти
по кілька родзинок.
Зберігати у холодильнику. Через 3 дні можна пити.