неділя, 17 січня 2021 р.

О пля! Ми й без нової ціни на газ могли платити 6,99 за куб.

 Вартість кубометра газу з 1 лютого для всіх (принаймні так обіцяють) становитиме 6,99 грн. розповідає OBOZREVATEL.

 Найцікавіше, що така ціна на ринку вже є. Ще з серпня минулого року українці могли самі вибирати собі постачальника газу. На ринку їх кілька десятків.

Важливо:

платити можна було 6,99 грн і до зниження, якщо поміняти постачальника;

найнижчий тариф на ринку зроблять обов'язковим для всіх;

єдина ціна буде тимчасовою.

Більшість родин не стала міняти собі постачальника й залишилася в того, хто і раніше постачав їм блакитне паливо. І ціна в них досягала 9,9 грн за куб. "Нафтогаз" (у нього газ купує лише 4% українців) пропонував тариф у 7,22 грн. Але і до "зниження" ціни українці могли платити за газ 6,99 – якби подали заявку на зміну постачальника.



Остаточне рішення, як роз'яснив  прем'єр-міністр Денис Шмигаль, ще не ухвалено. Його обговорюють із МВФ. "Зараз в Україні працює місія МВФ. Вона розглядає, як впливають ці рішення на здатність бюджету України виконувати свої зобов'язання перед громадянами й партнерами. Це рішення фактично не впливає на здатність бюджету. Ми продовжуємо розмову з МВФ. Вони стурбовані, переживають, щоб не повернулося державне тарифне регулювання", – говорить Шмигаль.

І як довго буде така ціна?

Фіксована ціна 6,99 грн за куб протримається до кінця опалювального сезону, тобто до квітня. Після знову буде "вільна" вартість. Дуже ймовірно, що в кінці опалювального сезону ціни на блакитне паливо знижуватимуться в усій Європі, зокрема і в Україні.

Точно сказати, скільки коштуватиме газ у квітні, складно. Однак, найімовірніше, ціна не буде вищою за січневу. Раніше в.о. міністра енергетики Юрій Вітренко анонсував, що фіксована ціна збережеться цілий рік.

Ринкові ціни – це обов'язково так дорого?

Ні. З часом конкуренція на ринку повинна вирівняти ціни. Зараз різниця між максимальним тарифом і мінімальним становить 41%. Поміняти постачальника може за лічені дні будь-який українець, але зробили це тільки близько 7% сімей.

Чому так мало? Можливо, в цьому є вина і уряду, який не провів роз'яснювальну роботу. Дехто досі помилково вважає, що, наприклад, у багатоповерховому будинку постачальника можна змінювати тільки всім будинком. Власне, будь-яка квартира може замінити постачальника за лічені дні і онлайн.

Координатор житлових і енергетичних програм "Опори" Тетяна Бойко розповіла: насправді саме недобросовісні облгази і пов'язані з ними газзбути і роздули ціни. Тут, за словами експертів, повинні працювати регулятори: Антимонопольний комітет, Нацкомісія з питань енергетики і комунальних послуг.

Скільки можна заощадити і що ще зміниться?

З 1 лютого в Україні також встановлять максимальний тариф на доставку газу (так звана абонплата). Зараз вона досягає 2,45 грн, а за новими правилами буде не дорожчою від 1,79 грн за кубометр. Якщо зараз ваш облгаз просить за кубометр менше, нічого не зміниться.

У сумі зниження ціни на газ і обмеження вартості його транспортування за підрахунками Кабміну дозволить заощадити близько 500-800 грн на місяць.

До речі, найвища ціна на транспортування зараз у "Лубнигаз". Перед тим як встановити свою ціну, вони провели свої громадські слухання. Згідно із законом повинні розглянути всі пропозиції громадськості, узгодити зі споживачами, яку вартість вони будуть платити, і пояснити, чому саме стільки.

Громадські слухання "Лубнигаз" провів. На нього прийшли аж п'ять осіб. З яких четверо, як розповідає Тетяна Бойко, працюють у тому ж "Лубнигаз", а п'ятий – журналіст місцевого видання, який прийшов імовірніше для того, щоб висвітлити громадські слухання, а не посперечатися з розподільчою компанією.

Олександр ЛИТВИН, OBOZREVATEL