субота, 16 січня 2021 р.

Токмацька порадниця. Якого числа розбирати новорічну ялинку

 В Україні та і в нашому місті засохлу новорічну ялинку з половиною опалих голок  буває  виносять у лютому або ж на свято 8 березня.    І це не правильно. Сьогодні  «Токмацька порадниця» розповість, коли потрібно позбавлятися від новорічної ялинки за стародавніми звичаями.

Процес встановлення та прикрашання новорічної ялинки напередодні Нового року – це завжди маленьке свято та диво. Але свята закінчуються, і після них дерево потрібно прибирати.




Найпоширеніша традиція – прибирати ялинку одразу після Нового року за юліанським календарем, тобто після 14 січня. До цього дерево віддає максимум світлої та позитивної енергії, а після 14 січня воно енергетично спустошується.

Одним з найголовніших зимових православних свят є Хрещення. До святкування цього світлого дня ще здавна було заведено готуватися заздалегідь. Напередодні Хрещення прибрати своє житло слід не лише від атрибутів новорічних свят – треба  також провести генеральне прибирання, винести сміття,  викинути всі старі  та  непотрібні речі, а також розібрати ялинку.

За народними прикметами, ні в якому разі не можна виносити дерево до сміттєвих контейнерів. Бо так ви втрачаєте накопичене благополуччя та достаток. Краще її порубати чи розпиляти та спалити. Народні цілителі радять з хвої  приготувати цілющі настої, відвари, ванни, а також природні освіжувачі.

 За стародавніми традиціями, до 19 січня необхідно розібрати всю новорічну та різдвяну атрибутику. В Україні саме до 19 січня з дому виносили всі святкові снопи. Вважалося, що Водохрещення  необхідно відзначати в повністю очищеному домі. Тому, все ж  рекомендують розбирати новорічну ялинку вже після Старого Нового року, але перед Хрещенням, тобто до 18 січня.