субота, 16 січня 2021 р.

Брифінг. Запобігання надзвичайним подіям під час святкування Водохреще

 У пресцентрі ЗОО НСЖУ «Журналіст» відбувся брифінг присвячений безпеці громадян під час святкування Водохреще.

Участь у заході взяли фахівці ДСНС, медики, представники ЗОО Товариства Червоного Хреста України та обласного центру з гідрометеорології. Відкрила захід відповідальний секретар Запорізької обласної організації Національної спілки журналістів України Валентина Манжура.



«Рятувальники наполегливо закликають громадян дотримуватися карантинних обмежень і не наражати своє життя на небезпеку створюючи натовп, та зумовлювати збільшення ризику розповсюдження коронавірусної інфекції» - зазначила начальниця сектору зв’язків із ЗМІ та роботи з громадськістю ГУ ДСНС області Юлія Баришева.



Розуміючи, що Хрещенські купання матимуть місце у цей день, навіть у поодиноких випадках, фахівці ДСНС звертаються до громадян з проханням подбати про індивідуальну безпеку.

За словами завідувача відділення  термічної травми та реконструктивної хірургії КНП «МЛЕ та ШМД» ЗМР Андрія Сеха, холод може впливати на організм шляхом загального переохолодження та місцево – викликаючи відмороження окремих ділянок і частин тіла. Серед основних причин відмороження слід виокремити низьку температуру повітря, вологість та швидкість вітру. Поширеними факторами є загальне перевтомлення, недоїдання, алкогольне сп’яніння, низький фізичний розвиток. Головним завданням під час надання першої допомоги людині з обмороженням – запобігти подальшому охолодженню. Першочергово потрібно підвищити температуру тіла і відновлення кровообігу ділянок тіла, на які вплинув холод

Невідкладна допомога при дії низьких температур: при легкій гіпотермії – ізоляція, під час якої людина зігрівається за рахунок власного термогенезу;  при легкій та помірній гіпотермії застосовуються методи активного зігрівання: використовуються лампи, ковдри, системи активної подачі теплого повітря. Процес зігрівання повинен бути постійним і поступовим.

У свою чергу, тренер ЗОО Товариства Червоного Хреста України Владислав Семивол провів майстер-клас з надання першої невідкладної допомоги потопельнику та постраждалому внаслідок дії низьких температур. 



На сайті організації є змога ознайомитися з інформацією та записатися у групу, щоб пройти спеціальне навчання і опанувати надання невідкладної допомоги у будь-яких нештатних, надзвичайних ситуаціях.

Як зазначила голова ЗОО ТЧХУ Оксана Бекетова, з погіршенням погодних умов десятки людей щодня звертаються до Червоного Хреста для отримання необхідного: теплих речей, їжі, гарячого чаю тощо. Оксана Леонідівна закликала усіх охочих підтримати нужденних необхідними речами, які можна принести у найближчий осередок ТЧХ.

16 січня внаслідок вторгнення на територію Запорізької області арктичного повітря відбудеться суттєве похолодання. Вночі температура повітря знизиться до 11-16о морозу, вдень до 5-10о морозу. 17-19 січня очікується подальше зниження температури повітря: вночі до 13-18о морозу, вдень до 9-14о морозу. 

«19 січня будуть справжні Хрещенські морози. Цей морозний період буде нетривалим, і вже 21-22 січня очікується значне підвищення температури до позитивних значень.  Лютий, як йому і належить, підготує нас до настання весни» - підсумувала заступниця начальника Запорізького обласного центру з гідрометеорології Тетяна Сорокіна.

У зв’язку з цим Державною службою України з надзвичайних ситуацій спільно з органами місцевої влади вживаються заходи з організації роботи пунктів обігріву для надання допомоги населенню. Вони працюватимуть цілодобово, всі нужденні матимуть змогу зігріватися у будь-який час доби.

Для інформування та ознайомлення населення  ГУ ДСНС України у Запорізькій області надає перелік пунктів обігріву та місць їх розташування за посиланням

 https://zp.dsns.gov.ua/ua/Punkti-obigrivu.html