8 березня у православних християн почалася Масляна. Сирний тиждень триватиме до 14 березня. Традиційна страва на Масляну - це млинці. Але одними млинцями весь тиждень годувати сім'ю і пригощати друзів не будеш, навіть якщо ти і готуєш їх за різноманітними рецептами.
Ми зробили добірку цікавих нетривіальних страв, якими ви можете здивувати гостей, смачно нагодувати рідних і дотриматися традиції святкового застілля на протязі Масляного тижня.
Оладки на кефірі
Інгредієнти:
борошно –
кефір – 250 мл
цукор – 2 ст. л.
сода – 0,5 ч. л.
сіль – 0,5 ч. л.
яйця – 1 шт.
Спосіб приготування
Яйце збиваємо в глибокій посудині з цукром і сіллю в легку піну. В яєчну суміш вливаємо трохи підігрітий кефір. Ще раз все перемішуємо.
Далі просіваємо борошно з содою. Замішуємо тісто віночком.
Розігріваємо олію на сковороді. Вливаємо в неї оладки столовою ложкою.
Запікаємо оладки з обох боків до золотистого кольору.
Подаємо до столу
з медом, варенням або консервованими ягодами ( полуницею, малиною, вишнями).
Закуска з лаваша
Інгредієнти:
лаваш - 1 лист.
яйця курячі - 3 шт.
консервована кукурудза - 3 стол. л.
крабові
палички -
плавлений сирок - 2 шт.
майонез.
часник - 1
зубчик
Спосіб приготування
Яйця зварити в круту (10 хвилин) і натерти на крупній тертці. Крабові палички нарізати кружечками. Сирок натерти на тертці. Часник дрібно нарізати і змішати з майонезом. Злити воду з кукурудзи.
Лист лаваша розкласти і змастити часниковим майонезом, залишивши вільними 2 сантиметри по краях. На лаваш викласти крабові палички. Посипати натертим плавленим сиром і яйцями. Посолити на смак. Додати кукурудзу. Загорнути лаваш в рулет і поставити настоюватися в холодильник. Нарізати скибочками для подачі.
Ліниві вареники
Інгредієнти:
сир -
борошно
яйця – 2 шт,
цукор - 2 ст. ложки,
ванільний цукор -
щіпка солі.
Спосіб приготування
Сир перетріть через сито, щоб позбутися можливих грудочок і поліпшити його структуру.
Розітріть яйце з цукром і ванільним цукром і з'єднайте із сиром.
Просіяне борошно з'єднайте із сіллю, і поступово додаючи його до сиру, замісіть тісто. Воно має вийти ніжним і може трохи липнути до рук.
Отримане тісто для зручності розділіть на кілька частин. Посипте борошном робочу поверхню і розкатайте тісто у ковбаски. Наріжте невеликі шматочки тіста - це і будуть ліниві вареники з сиром.
Варити ліниві вареники у трохи підсоленій киплячій воді 3 хвилини, після того, як вони спливуть. Дістаньте шумівкою, додайте шматочок вершкового масла і подавайте гарячими зі сметаною, йогуртом, киселем, медом, згущеним молоком, варенням або просто із ягодами.
Інгредієнти:
сир
яйце – 1 шт
сметана - 1
ст.ложка
цукор - 2
ст.ложки
сіль - 1/3
ч.ложки
розпушувач – 1 ч.ложка
борошно - 200-
Спосіб приготування
У миску викладаємо сир, додаємо до нього сіль, цукор, яйце і сметану. Перемішуємо.
Потім поступово вводимо борошно і розпушувач. Ще раз добре перемішуємо і розгортаємо з отриманого тіста тонку «ковбаску». Ріжемо її на невеликі шматочки.
Відправляємо всі шматочки на сковорідку, смажимо у великій
кількості масла, на середньому вогні. Можна запікати в духовці на 180 градусах
близько 25 хвилин.
Банановий пиріг
Інгредієнти:
банани – 2 шт
кефір - 500 мл
вершкове масло - 1 ст. ложка ,
манна крупа –
цукор –
ванільний цукор –
щіпка соди,
щіпка солі.
Спосіб приготування
З'єднайте кефір із цукром, ванільним цукром і сіллю.
Змішайте манну крупу з содою, додайте у рідку суміш і гарненько перемішайте.
Банани очистіть
від шкірки і поріжте
кружальцями завтовшки 1,5-
Вилийте половину тіста у змащену вершковим маслом і посипану манкою форму. Розподіліть по тісту частину бананів і залийте рештою тіста. Зверху на пиріг викладіть шматочки банана, що залишилися.
Відправляйте банановий пиріг у розігріту до 180°С духовку і випікайте протягом 40 хвилин.
Готовий банановий пиріг остудіть, дістаньте із форми і подавайте.
Смачного!