середа, 10 березня 2021 р.

Смакота Масляного тижня

 8 березня у православних християн почалася  Масляна. Сирний тиждень триватиме до 14 березня. Традиційна страва на Масляну - це млинці. Але одними млинцями весь тиждень годувати сім'ю і пригощати друзів не будеш, навіть якщо ти і готуєш їх за різноманітними рецептами.

 Ми зробили  добірку цікавих нетривіальних страв, якими ви  можете здивувати гостей,  смачно нагодувати рідних і дотриматися традиції святкового застілля на протязі  Масляного тижня.

 

Оладки на кефірі

Інгредієнти:


борошно – 200 г

кефір – 250 мл

цукор – 2 ст. л.

сода – 0,5 ч. л.

сіль – 0,5 ч. л.

яйця – 1 шт.

Спосіб приготування

Яйце збиваємо в глибокій посудині з цукром і сіллю в легку піну. В яєчну суміш вливаємо трохи підігрітий кефір. Ще раз все перемішуємо.

Далі просіваємо борошно з содою. Замішуємо тісто віночком.

Розігріваємо олію на сковороді. Вливаємо в неї оладки столовою ложкою.

Запікаємо оладки з обох боків до золотистого кольору.

Подаємо до столу з медом, варенням або консервованими ягодами ( полуницею, малиною, вишнями).

 

Закуска з лаваша


Інгредієнти:

лаваш - 1 лист.

яйця курячі - 3 шт.

консервована кукурудза - 3 стол. л.

крабові палички - 200 г.

плавлений сирок - 2 шт.

майонез.

часник - 1 зубчик

Спосіб приготування

Яйця зварити в круту (10 хвилин) і натерти на крупній тертці. Крабові палички нарізати кружечками. Сирок натерти на тертці. Часник дрібно нарізати і змішати з майонезом. Злити воду з кукурудзи.

Лист лаваша розкласти і змастити часниковим майонезом, залишивши вільними 2 сантиметри по краях. На лаваш викласти крабові палички. Посипати натертим плавленим сиром і яйцями. Посолити на смак. Додати кукурудзу. Загорнути лаваш в рулет і поставити настоюватися в холодильник. Нарізати скибочками для подачі.

Ліниві вареники

Інгредієнти:


сир - 400 г,

борошно -200 г,

 яйця – 2 шт,

цукор - 2 ст. ложки,

ванільний  цукор -  10 г,

щіпка солі.

Спосіб приготування

Сир перетріть через сито, щоб позбутися можливих грудочок і поліпшити його структуру.

Розітріть яйце з цукром і ванільним цукром і з'єднайте із сиром.

Просіяне борошно з'єднайте із сіллю, і поступово додаючи його до сиру, замісіть тісто. Воно має вийти ніжним і може трохи липнути до рук.

Отримане тісто для зручності розділіть на кілька частин. Посипте борошном робочу поверхню і розкатайте тісто у ковбаски. Наріжте невеликі шматочки тіста - це і будуть ліниві вареники з сиром.

Варити ліниві вареники у трохи підсоленій киплячій воді 3 хвилини, після того, як вони спливуть. Дістаньте шумівкою, додайте шматочок вершкового масла і подавайте гарячими зі сметаною, йогуртом, киселем, медом, згущеним молоком, варенням або просто із ягодами.

 Сирні булочки


Інгредієнти:

сир -350 г

 яйце – 1 шт

сметана - 1 ст.ложка

цукор - 2 ст.ложки

сіль - 1/3 ч.ложки

 розпушувач – 1 ч.ложка

борошно - 200-250 г

Спосіб приготування

У миску викладаємо сир, додаємо до нього сіль, цукор, яйце і сметану. Перемішуємо.

Потім поступово вводимо борошно і розпушувач. Ще раз добре перемішуємо і розгортаємо з отриманого тіста тонку «ковбаску». Ріжемо її на невеликі шматочки.

Відправляємо всі шматочки на сковорідку, смажимо у великій кількості масла, на середньому вогні. Можна запікати в духовці на 180 градусах близько 25 хвилин.

 

Банановий пиріг

Інгредієнти:


 банани – 2 шт

кефір - 500 мл

вершкове  масло - 1 ст. ложка ,

манна крупа – 300 г,

 цукор  180 г

 ванільний цукор – 10 г

щіпка соди,

щіпка солі.

Спосіб приготування

З'єднайте кефір із цукром, ванільним цукром і сіллю.

Змішайте манну крупу з содою, додайте у рідку суміш і гарненько перемішайте.

Банани очистіть від шкірки і поріжте кружальцями завтовшки 1,5-2 см.

Вилийте половину тіста у змащену вершковим маслом і посипану манкою форму. Розподіліть по тісту частину бананів і залийте рештою тіста. Зверху на пиріг викладіть шматочки банана, що залишилися.

Відправляйте банановий пиріг у розігріту до 180°С духовку і випікайте протягом 40 хвилин.

Готовий банановий пиріг остудіть, дістаньте із форми і подавайте.

Смачного!