пʼятниця, 23 квітня 2021 р.

Стадіон «Авангард» назвуть іменем Якова Очкаленка

 Цю пропозицію на сесії міської ради, що відбулася 22 квітня, озвучив депутатам Токмацький міський голова Ігор Котелевський. Його підтримали.

Тож після дотримання необхідної процедури питання про присвоєння  стадіону «Авангард» імені нашого легендарного земляка, футболіста і тренера Якова Очкаленка винесуть на наступну сесію міської ради.




Нагадаємо, Яків Очкаленко був призначений   директором стадіону «Авангард»  у  березні 1979 року.

З малечку він  був закоханий у футбол, грав за різні юнацькі команди. Розпочав виступи в аматорському футбольному клубі «Дизеліст» (Токмак) у 1968 році, на позиції гравця голкіпера.  

Граючи у футбол на чемпіонаті Запорізької області, Яків Очкаленко кілька разів був визнаним кращим воротарем, а граючим тренером приводив команду «Авангард», а далі «Дизеліст» до перемог у чемпіонаті та володарстві Кубком.

Під його керівництвом токмацька команда грала на чемпіонаті України серед трудових колективів,  здобула 4 перемоги у Спартакіадах Запорізької області, машинобудування, чемпіонаті ДСТ «Авангард», ДТС «Україна». 

Грав у командах другої ліги радянського футболу.

Здобувши певний життєвий та футбольний досвід Яків Очкаленко  зайнявся тренерською діяльністю. Серед його вихованців такі знамениті футболісти, як Олександр Заєць – учасник Чемпіонату СРСР «Металург» Запоріжжя, вища ліга, 1984 рік, Андрій Оберемко – срібний призер Чемпіонату Європи серед молоді «Динамо» Київ, 2006 рік, Сергій Артеменко – учасник Чемпіонату України «Чорноморець», Одеса, вища ліга, 1994 рік, Василь Василенко – учасник Чемпіонату СРСР «Дружба», Бердянськ, друга ліга, 1987-1989 роки,  Денис Бобров – учасник Чемпіонату України «Титан» Армянськ, 2 ліга, 2010 рік, нині голкіпер збірної команди Французького легіону та інші.

Тренерській роботі Яків Костянтинович віддав все своє життя в якості позаштатного тренера та тренера- викладача. Більше 30 років очолював Токмацьку міську федерацію футболу. Завдяки його наполегливості та безмежній любові до спорту у нашому місті  35 років поспіль проводиться Кубок з міні-футболу, розвивається спорт для усіх вікових груп.




28.03.2021 р. Останні публічні фото Якова Очкаленка на Кубку з міні-футболу


Яків Очкаленко нагороджений Почесною грамотою Запорізької обласної ради, медаллю «За вклад у розвиток м. Токмак», нагороджений урядом України «За працю та звитягу».

Життя Якова Костянтиновича на 70 році обірвала підступна хвороба 18 квітня. І ця звістка приголомшила усіх, хто його знав, хто з ним грав у футбол, працював, хто жив по-сусідству.

 Земляки провели Якова Очкаленка в останню путь від рідного порогу будинку і стадіону «Авангард».



Людмила АРМАН,

фото і відео авторки