неділя, 27 червня 2021 р.

Токмацька порадниця. Крейда, йод, зеленка, оцет. Підручні матеріали, що захистять ваш сад і город

 Сучасні препарати для захисту рослин не завжди виявляються під рукою в потрібний момент. Та й урожай, що дозріває, не можна обробляти хімічними засобами. Сьогодні «Токмацька порадниця» розповість як захистити сад та город, застосовуючи  підручні матеріали.


Фото ілюстративне з інтернету


Господарське мило

Розчин застосовують проти попелиць на овочевих культурах (200-300 г на 10 л теплої води).

Тютюновий пил

Практично універсальний засіб боротьби зі шкідниками. Пилом обсипають квіткові культури сімейства капустяних, а також гвоздики, жоржини, гладіолуси, дельфініуми, іриси, півонії для захисту від хрестоцвітніх блошок, сисних комах (30-50 г на 10 м2).

Настої та відвари тютюнового пилу врятують смородину, аґрус, вишню, черешню, сливу, чорноплідну горобину від листогризучих гусениць, попелиць, п'ядака, пилильщика. Для настою беруть 1 кг пилу на 10 л теплої води, настоюють добу, перед застосуванням проціджують і розводять водою 1:3, додають 40 г мила на 10 л розчину. Обприскують плодові за 15 днів до збору врожаю.

Йод

Розчин йоду (5-10 крапель на 10 л води) сприяє кращому росту полуниці й захищає її від хвороб. Обприскують рослини раз у сезон до цвітіння.

Зеленка

Якщо під час перевезення ушкодилася шкірка гарбуза, обробіть «рани» зеленкою - тоді плоди можна буде довго зберігати. Те ж саме роблять з бульбами жоржин після зачищення ушкоджених гниллю ділянок під час зберігання.

Марганцівка

Допоможе в боротьбі з сірою гниллю суниці (2 ч. ложки на 10 л води), борошнистою росою на ягідних кущах (темно-рожевий розчин), дротянкою (пролити перед посадкою рослин ґрунт розчином - 2 г на 10 л води). При підготовці картоплі на насіння в міцному розчині миють тільки-но викопані бульби.

Крейда

Розчин крейди (1 ст. ложка на відро води) застосовують для попередження обпадання зав'язей у вишні й сливи, що ростуть на кислих ґрунтах. Через недолік вапна у рослин не формується кісточка, тому зав'язь і обпадає. Два-три рази з інтервалом 10-12 днів потрібно рясно поливати розчином ґрунт під деревами.

Порошок гірчиці

Обпилений порошком ґрунт стане перешкодою для слимаків. У першій половині літа настоєм обприскують ягідні кущі проти агрусової вогневки і пилильщиків (100 г на 10 л води, настоювати 2 дні, процідити, розбавити навпіл водою й додати 40 г мила на кожні 10 л). Такий же настій захистить плодові дерева від гусениць яблуневої плодожерки і листогризучих гусениць (обробити дерева через 15-20 днів після цвітіння), допоможе капусті і коренеплодам позбутися попелиць, клопів, трипсів.

Мелений чорний і червоний перець

У деяких випадках меленим перцем, чорним і червоним, можна замінити тютюн. Розсипте перець у міжряддя після поливу, перед розпушуванням, і він віджахне капустяних мух і блошок від редису.

Цукор

Розчин цукру (1 ч. ложка на 1 л води) приверне бджіл до бджолозапильних гібридів. Рослини потрібно обприскати.

 

Сіль

Розчин повареної солі захистить полуничні ділянки від мурах. Висипана на свіжий пень і корінь пачка солі заглушить ріст тільки-но зрубаного дерева і куща. Той же метод не дозволить розростися хрону: викопавши непотрібні кущі, насипте на корені, що залишилися, трохи солі, і хрін загине.

Кефір

Убереже чорну смородину від борошнистої роси. Кущі зв'язують і обробляють сумішшю кефіру й води (1:1).

Яєчна шкаралупа

Захистить овочеві культури від палі. Шкаралупу вносять у ґрунт у вигляді розтертого порошку, змішаного з рослинною олією, перед посівом.

Яблучний оцет

Попелиця його просто не виносить. Крім того, оцет гарний і проти грибних хвороб. Розчиніть 1 ст. ложку в  1 л води й обприскуйте рослини (у похмуру погоду).

Соняшникова олія

Розведена у воді, вона захистить полуницю від мурах. Для обприскування листя, ураженого грибком, візьміть 1 столову ложку олії на 3 л води.

Лушпайки цибулі

Розкидана на ділянках садової суниці цибульна лушпайка не допустить до рослин кліщів. Відваром цибульної лушпайки можна обприскати посіви моркви, щоб віджахнути морквяну муху. Для обробки моркви перед зберіганням гарним є настій (50-100 г лушпайки на 1 л води, настоювати 3-5 днів). Коренеплоди опускають у нього на 10 хвилин і, не просушуючи, закладають у сховище.