неділя, 27 червня 2021 р.

Смакота з малини

 Малина - справжнє джерело вітамінів і мікроелементів, необхідних для людського організму. Причому користю славляться не тільки плоди цього невибагливого куща, а й листя, гілки, коріння і квіти, що активно використовуються в народній медицині.

Плоди малини використовують для приготування смачних страв, фруктових салатів, морозива, випічки, варення, освіжаючих напоїв  і т.д.


Малиновий квас

Інгредієнти:


• малина - 300 грам,

• цукор - 150 грам,

• вода - 1,5 літра,

дріжджі сухі - 5 грам.

Спосіб приготування:

Малину залити водою і кип'ятити 5 хвилин. Вогонь вимкнути, в каструлю висипати цукор, розмішують.

Каструлю накрити кришкою, залишити на 2-3 години для настоювання. Ознака готовності відвару - зміна кольору ягід. Як тільки малина посвітлішає, рідину відразу проціджують через сито.

Малину викидають, відвар переливають в каструлю.

 Ставимо  каструлю на одну хвилину на вогонь, щоб температура малинової води наблизилася до 30-40 градусів. Дріжджі розчиняємо в помірно-теплій воді. Квас розмішуємо, залишаємо в теплому приміщенні для бродіння на 5-7 годин.

Квас з малини переливають в пластикову пляшку і ставлять на два дні в холодильник для дозрівання.

 Через 2 дні смак всіх компонентів «урівноважиться», стане дуже гармонійним. Тепер «малинову шипучку» можна розливати по келихах. Смачного!

 

Вареники з малиною


Інгредієнти:

2 склянки борошна,

1 яйце,

0,5 склянки молока,

3 ст. ложки води,

1 ч. ложка олії,

500 г малини,

0,5 склянки цукру,

1 ч. ложка крохмалю,

щіпка солі.

 

Спосіб приготування:

Просійте в миску борошно, зробіть у ньому поглиблення і вбийте туди яйце. Змішайте молоко з водою і влийте до яйця. Туди ж додайте олію і сіль. Замісити тісто. Тісто має бути еластичним. Якщо воно липне до рук, додайте ще трохи борошна. Добре вимішайте тісто, потім накрийте його серветкою і залиште приблизно на півгодини.

Підготуйте начинку. Помийте, почистіть і просушіть малину. Змішайте цукор з крохмалем. Крохмаль вбере в себе зайвий сік і не дасть йому витекти в процесі варіння вареників.

Готове тісто ще раз вимісіть і розкачайте на посипаному борошном столі. Виріжте кружечки (наприклад, склянкою) діаметром приблизно 8 см. На середину кожної варенички покладіть невелику порцію малини і присипте пів чайної ложки крохмально-цукрової суміші.

Щільно заліпіть краї вареників, щоб не витікав сік. Вареники з малиною опустіть в підсолену киплячу воду і після того, як вони спливуть, варіть 5-7 хвилин. У процесі варіння переверніть вареники шумівкою.

Готові вареники подавайте зі сметаною, а також можна з йогуртом або згущеним молоком.

 

Малинове варення ( п`ятихвилинка)

Інгредієнти:


• малина - 1,5 кг

• цукор - 1,5 кг

Спосіб приготування:

 Ягоди перебрати, промити, дати стекти воді.  Висипаємо в таз або іншу ємність, в якій будемо варити варення, половину цукру.  Викладаємо всю малину.

 Зверху насипаємо цукор, що залишився.

 Залишаємо на 5-6 годин. За цей час малина пустить сік і цукор частково розчиниться.

 Ставимо на повільний вогонь, акуратно перемішуємо, щоб не пошкодити ягоди. Стежимо, щоб нічого не пригоріло, особливо до того стану, поки не розчиниться весь цукор.  Коли весь цукор розчиниться, додаємо вогонь і доводимо варення до кіпіння.Не забуваємо протягом всього процесу знімати пінки.

Варимо 5 хвилин.

Розкладаємо варення в простерилізовані банки і закриваємо кришками.